musannef

Abdurrezzak

İtikaf

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İtikafın Ancak Cemaatle Namaz Kılman Yerde Olması

 

8008- ibnu'l-Müseyyeb der ki: "Mescid-i Nebevı dışında başka bir yerde itikaf olmaz."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 615), "TayiHisi-İbnu'I-Müseyyeb" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

8009- Ali b. Ebi Talib der ki: "itikaf, ancak cemaatle namaz kılınan mescitte yapılır."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 615), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

8010- Hişam b. Urve, babasından bildirir: "itikaf, ancak cemaatle namaz kılınan mescitte olur."

 

 

8011- Ma'mer'in farklı kanallardan bildirdiğine göre Ebu Seleme ile Hasan(-ı Basri), içinde cemaatle namaz kılınan mahalle mescitlerinde de itikaf yapılmasına ruhsat verirlerdi. 

 

Tahric: Ebu Seleme'den olan rivayeti İbn Ebi Şeybe (s. 614), "Abdu'l-A'la. -Ebu Seleme" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8012- Mansur bildiriyor: "ibrahım(-i Nehai) mahalle mescitlerinde itikafta bir sakınca görmezdi. Said b. Mansur da kabilesinin mescidinde itikafa girerdi."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 614), Veki kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

8013- Amr b. Amir der ki: ''Ebu'I-Ahvas kabilesinin mescidinde itikafa girerdi.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, ''Veki'-Ebu'I-Ahvas'' kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8014- ibrahım bildiriyor: Huzeyfe, Abdullah (b. Mes'üd)'un yanına geldi ve: ''Evin ile el-Eş'arı'nin evi arasında itikafa giren şu insanlara sen de şaşırmıyor musun?'' dedi. Abdullah: ''Belki onlar doğru yapıyor, sen yanlış düşünüyorsun'' karşılığını verince, Huzeyfe şöyle dedi: liBenim için ha burada girmişim ha sizin evlerde pek fark etmiyor. itikaf Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevı ve Mescid-i Aksa olmak üzere sadece üç mescitte yapllır.'' Huzeyfe'nin kınadığı kişiler de Küfe'nin büyük mescidinde itikafa girmişlerdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 614), Veki! kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

8015- Şeddad b. el-Ezma' der ki: Adamın biri mescidde kurduğu bir çadırda itikafa girince insanlar bu yaptığından dolayı onu taşladılar. Adam beni bunun için Abdullah b. Mes'üd'a gönderince Abdullah geldi ve oradaki insanları oradan kovup adamın yaptığını güzel buldu." 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 615), Veki kanalıyla Sevri:' den bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

8016- Ebü vail anlatıyor: Huzeyfe, Abdullah (b. Mes'üd)'a: "Evin ile Ebü Müsa'nın evi arasından itikMa biren bazı insanlar var. Neden onlara engel olmuyorsun?" diye sorunca, Abdullah: "Belki onlar doğru, sen yanlış yapıyorsun! Belki onlar bazı şeyleri iyice öğrenmiş sen unutmuşsun" karşılığını verdi. Ancak Huzeyfe: "itikar, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa (iliya) olmak üzere sadece üç (kutsal) mescitte yapılır" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (4/316), İbn Uyeyne kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8017- Zühri der ki: "itikar ancak cemaatle namaz kılınan mescitte olur. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 615), ff Abdu'l-A'la-Zühri" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8018- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata: "itikaf, ancak cemaatle namaz kılınan mescitte olur" dedi. Sonra: "itikaf, ancak Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi'de olur" dedi. Amr b. Dinar da: "Kişinin Küfe veya Basra mescitlerinde itikar yapabileceğini düşünmüyorum" dedi.

 

Tahric: İbn Abbas hadisinden Buhari (2/61) rivayet etti.

 

 

 

8019- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Şu sahil ahalisinden biri filan yerdeki mescitlerinde itikaf yapmayı adasa?" diye sordum ve yer olarak Usfan ile Zahran isimlerini verdim. Ata: "Şayet mescit adını vererek bu adağı adamışsa adağını yerine getirir" dedi. Ona: "Mina mescidinde itikaf adasa?" diye sorduğumda: "itikafını orada yapar, zira o mescidin özel bir durumu vardır" dedi. Ona: "itikafını önce mescidin içinde, sonra Mina'daki evinde yapabilir mi?" diye sorduğumda: "Kapı boyunduruğu altından geçeceği için bunu yapamaz" karşılığını verdi. Ona: "Ama bizim mescitlerde de kapı boyundurukları var?" dediğimde: "O boyunduruklar evlerin kapıları içindir, mescitlerimizin kapı boyundurukları gibi değildirler" karşılığını verdi. Sonra: "itikaf, ancak Mekke veya Medine mescidinde olur" dedi. Ancak Basra ahalisi kendi mescitlerinde hatta evlerindeki namazgahlarında da itikaf yapıyorlar.

 

 

 

8020- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi (Kudüs'te) İliya Mescidi'nde itikaf yapabilir mi?" diye sorduğumda: "Mekke veya Medine mescitleri dışında bir yerde itikaf olmaz" dedi.

 

 

 

8021- İbn Ebi Müleyke der ki: "Hz. Aişe, Hira ile Sebir dağları arasında itikMa girmişti. Biz de yanına gidip gelirdik. Kölelerinden biri de ona imamlık yapıyordu."

 

 

 

8022- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'ın bildirdiğine göre Hz.

Aişe, Sebir dağının üzerinde itikaf yapmayı adamıştı. Ata'ya: "Peki, söz konusu bu itikafı yaptı mı?" diye sorduğumda, Ata şu karşılığı verdi: "Evet, yaptı. Abdurrahman b. Ebi Bekr bunun sünnet olarak algılanmasından çekindiği için bunu yapmamasını söyledi. Ancak Hz. Aişe: "Bunu yapmak hep içimde vardı" dedi.

 

 

 

8023- Muğire bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'ye evinin mescidinde itikMa çekilen kadının evin sofasına çıkıp çıkamayacağını sorduğumda: "Evet, çıkabilir; zira sofa denilen yer yol gibidir" dedi. Ona: "Peki, sofada itikMa girse odasına girip çıkabilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

 

 

8024- Şa'bi der ki: "Kişinin evinin mescidinde itikafa girmesinde bir sakınca olmaz."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 614), "Veki-Şa'bi" kanalıyla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bir Mescidde itikafı Adayan Kişi Bunu Başka Bir Mescidde Yapabilir mi?