musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Oruç Tutmanın Fazileti

 

7891- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah: ''insanoğlunun, oruç hariç tüm amelleri kendisi içindir. Ancak orucu benim için tutar. Bunun içindir ki orucunun mükafatını bizzat ben vereceğim'' buyurur. Oruçlu kişinin ağzının kokusu. Allah katında misk kokusundan daha hoştur ... 

 

Tahric: Ahmed; Tirmizi, İbnu'l-Müseyyeb kanalıyla Ebu Hureyre'den ve Müslim (1/363) rivayet ettiler.

 

 

 

7892- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki oruçlu kişinin ağzının kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Yüce Allah: ''Kulum şehvetinden, yemeğinden ve içeceğinden benim için uzak durur. Orucu benim için tuttuğu için mükafatmı da bizzat ben vereceğim'' buyurur ...

 

 

 

7893- Ebu Hureyre' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "insanoğlu yaptığı her bir iyiliğin karşılığmı on katından yediyüz katma kadar alır. Ancak Yüce Allah orucu bunun dışında tutup şöyle buyurur: Kul orucunu benim için tutar ve bunun mükafatını bizzat ben veririm. Kul şehvet ve yemeğinden benim için uzak durur. Oruçlunun, biri iftar vakti, biri de Rabbinin huzuruna (bu oruçla) çıktığı vakit olmak üzere iki sevinci vardır. Oruçlunun ağzının kokusu benim katımda misk kokusundan daha güzeldir. KuL orucunu benim için tutar ve bunun mük6fatmı bizzat ben veririm. ''

 

Tahric: Tirmizi, Ebu Salih (Zekvan) kanalıyla; Buhari' (4/83) ve Müslim (1/363), farklı kanallardan rivayet ettiler.

 

 

 

7894- İbn Mes'ud der ki: "Oruç, kişinin savaşta kendisiyle korunduğu kalkan gibidir. Günlerin efendisi Cuma günü, ayların efendisi ise Ramazan ayıdır. insanları dost edinirken dikkatli olun. Zira kişi ancak ahlakından ve davranışlarından memnun olduğu kişiyi (gerçek) dost edinir."

 

 

 

7895- Ebu'l-Aliye der ki: "Oruçlu kişi yatağında olsa dahi gıybet etmediği sürece ibadet halindedir." Hişam der ki: Hafsa da: "Yatağımda uyurken bile devam eden bir ibadet ne güzel bir ibadettir" derdi. Hafsa yine şöyle demiştir: "Onu gıybet ile parçalamadıktan sonra oruç kişiyi (günaha bulaşmaktan) koruyan bir kalkandır"

 

 

 

7896- İbn Sırın'in bildirdiğine göre Ka'b: "Oruçlu kişi gıybet etmediği müddetçe ibadet halindedir" demiştir.

 

 

 

7897- Ebu Musa el-Eş'ari anlatıyor: Müslümanlar biri deniz, biri de kara yoluyla olmak üzere iki savaşa birden çıktılar. Ben deniz yoluyla savaşa çıkanların içindeydim. Denizde yol alırken bir ses bize: "Ey gemi ahalisi! Durun da size bir haber vereyim!" diye seslendi. Sağımıza solumuza baktık, ancak deniz dalgalarından başka bir şey göremedik. işittiğimiz bu ses aynı sözü yedi defa tekrar etti. Yedincisinde durdum ve sese: "Neyi haber vereceksin?" diye sordum. Ses şöyle dedi: "Yüce Allah'ın takdir ettiği bir şeyi size söyleyeceğim. Yüce Allah, sıcak bir günde kendisi için susuz kalan kişiyi kıyamet gününde kanana kadar içirmeyi kendine takdir etti."

 

Ravi Ebu Burde der ki: "Bundan dolayıdır ki (babam) Ebu Musa ne zaman çok sıcak olsa o günü oruç tutardı ki susuzluktan dolayı bayılacak gibi olurdu."

 

Tahric: Münzirl, et-Terğ'ib'de geçtiği üzere İbn Ebi'd-Dünya, "Lakit-Ebu Musa" kanalıyla ve Mecmau'z-Zevaid'de (3/183) geçtiği üzere Bezzar, İbn Abbas kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

7898- İbn Mes'ud der ki: "Oruçlunun, biri iftar vakti biri de Rabbinin huzuruna (bu oruçla) çıktığı vakit olmak üzere iki sevinci vardır. Oruçlunun ağzının kokusu da, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir."

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (3/179) geçtiği üzere Ahmed, Bezzar ve Taberanı, İbn Mes'ud kanalıyla merfu olarak rivayet ettiler.

 

 

 

7899- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ordu çıkarınca ben de onlara katıldım ve: "Ya Resulallah! Dua et de Yüce Allah bana şehadeti nasip etsin" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Onlara selamet ve ganimet ihsan et!" diye dua etti. Savaştan da sağ salim bir şekilde ve ganimet elde etmiş olarak geri döndük. Daha sonraları yine bir ordu çıkardı. Ben de onlara katıldım ve yine: "Ya Resulallah! Dua et de Yüce Allah bana şehadeti nasip etsin" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine:

 

"Allahım! Onlara selamet ve ganimet ihsan et!" diye dua etti. Savaştan da sağ salim bir şekilde ve ganimet elde etmiş olarak geri döndük. Üçüncü kez ordu çıkardığı zaman da aynı şeyler oldu. Daha sonra Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve şöyle dedim: "Ya Resulallah! Yanına üç defa geldim ve şehadeti bana nasip etmesi için Allah'a dua etmeni istedim. Sen her defasında: "Allahım! Onlara selamet ve ganimet ihsan et!" diye dua ettin. Dediğin gibi de ganimet elde ederek ve sağ salim bir şekilde döndük. Bana (şehadete karşılık) yapmam için bir amel söyle." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlu olmaya çalış; zira orucun benzeri ve dengi olabilecek başka bir şey yoktur" buyurdu.''

 

Abdürrezzak der ki: "Ma'mer de Ebu Umame'den bunu aktarmıştır."

 

Tahric: Heysemı (3/182)

 

 

 

7900- İbn Sırın anlatıyor: Ümmü Eymen, Allah için oruçlu iken Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına hicret etti. Tihame'nin sıcaklarında yol alırken yanında ne yiyecek, ne de içecek bir şeyler vardı. Açlıktan ve susuzluktan neredeyse ölecek duruma gelmişti. iftar vakti geldiğinde de başının üzerinde bir tıkırtı sesi duydu. Başını kaldırınca beyaz bir ipe bağlanmış su kovası gördü. Ümmü Eymen olayı anlatırken: "Kovayı elimde tutup kanana kadar suyundan içtim ve sonrasında bir daha asla susuz kalmadım" derdi. Bundan dolayı Ümmü Eymen oruç tuttuğu günlerde susuz dü'şmek için tavaf edip dururdu; ancak vefat edene dek hiç susuzluğa maruz kalmadı.

 

Tahric: İbn Sa'd, "Ebu Usame-Osman b. el-Kasım" kanalıyla farklı bir lafızla ve İbnu'sSeken, Hişam b. Hassan kanalıyla Osman' dan farklı bir lafızla rivayet ettiler. bak: İsabe (4/432).

 

 

 

7901- İbn Sırın der ki: "Üç şey peygamberliğin ahlakındandır ve bunlar balgam konusunda insana faydalıdırlar. Birincisi oruçtur. ikincisi misvak kullanmaktır. Üçüncüsü ise gece sonunda yapılan ibadet yani Kur'an okumaktır. "

 

 

 

7902- Ebu Ubeyde, annesinden bildirir: "Abdullah b. Mes'ud'un Ramazan ayı dışında tuttuğu iki günlük oruçtan başka oruç tuttuğunu görmüş değilim. Bu iki günü de neden oruçlu geçirdiğini bilmiyorum."

 

 

 

7903- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) az (nafile) oruç tutardı. Ona: "Az oruç tutuyorsun" dediğimizde: "Oruç tuttuğum zaman zayıf düşüyor, namaz kılmakta zorlanıyorum. Oysa namaz kılmayı oruç tutmaktan daha çok seviyorum" karşılığını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 569), "Ebu Muaviye-Süfyan" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7904- Alkame der ki: Abdullah (b. Mes'ud)'un yanındayken içecek getirildi. Bana: "Bu içeceği buradakilere ikram et" dediğinde oradakiler: "Biz oruçluyuz" karşılığını verdiler. Abdullah da: "Ama ben oruçlu değilim" diyerek içecekten içti ve: "Bunları ne ticaret ve ne de alışveriş Allah'ı anmaktan, namaz kılmaktan, zekat vermekten alıkoyar. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip kalacağı bir günden korkartar"[Nur, 37] ayetini okudu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Oruçluya iftar Vermesi