musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Her Aydan Üç Gün Oruç Tutmak

 

7872- Ebu ishak bildiriyor: Haris: "Ramazan ayı orucu ile her aydan üç gün oruç tutmak, kişinin içindeki üzüntüleri giderir" dedi. Mücahid de: "Ramazan ayı orucu ile her aydan üç gün oruç tutmak, kişinin içindeki vağar'ı giderir" dedi. Kendisine: "Vağar denilen şey nedir?" diye sorulunca, Mücahid: "ihanetlerdir" dedi.

 

Tahric: Bezzar, Ali ve İbn Abbas kanalıyla merfu olarak farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7873- Ebu Zer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beyaz günler denilen her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tutmasını ona emir buyurdu.''

 

Tahric: Beyhaki (4/294), "Yahya b. Salim-Ebu Zer" kanalıyla merfu olarak rivayet etti.

 

 

 

7874- Musa b. Talha, Temim oğullarından ibnu'I-Havtekiyye adında bir adamdan bildirir: Hz. Ömer: "Aranızda, Kahe vadisindeyken Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavşan getirildiğinde bizimle birlikte bulunan kimse var mı?" diye sorunca, Ebu Zer: "Ben vardım" dedi ve şöyle devam etti: "O zaman bedevinin biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızartılmış bir tavşan getirmiş ve: "Kesmeden kendisinden kan aktığını gördüm" demişti. Allah Resulü: "Bundan yiyin!" buyurdu. Ancak bedevi: "Ben oruçluyum" deyip ondan yemeyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne orucu tutuyorsun?" diye sordu. Bedevi nasıl oruç tuttuğunu söyleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Oruç tutacaksan beyaz günler denilen her ayın onüç. ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tut" buyurdu.

 

Tahric: Humeydi (1/75), İbn Uyeyne kanalıyla bu isnadla ve Nesai (1/215) rivayet ettiler.

 

 

 

7875- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana üç şeyi vasiyet etti. Bunlar vitir namazını kılarak uyumakı her ayda üç gün oruç tutmak ve kuşluk vaktinde iki rekat namaz kılmaktır.''

 

Katade der ki: Sonraları Hasan(-ı Basri) bunu rivayet ederken "kuşluk vakti namazı" ifadesini bırakıp onun yerine: "Cuma günü gusletmek" demeye başladı.

 

Tahric: Ebu Osman en-Nehdi kanalıyla Ebu Hureyre' den Buhari ile Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

7876- Ebü Hureyre der ki: "Ebu'I-Kasım'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kavuşuncaya (ölünceye) kadar üç şeyi yapmaktan geri durmam! Bunlardan biri vitir namazı kılmadan uyumamaktır. Diğeri kuşluk vakti namaz kılmaktır. Üçüncüsü ise her aydan üç gün oruç tutmaktır."

 

 

 

7877- Ebu'I-Ala b. Abdillah eş-Şıhhır anlatıyor: Mirbed'de iken yanımıza bir bedevi geldi ve: "içinizden şu yazıyı okuyacak biri var mı?" diye sordu. "Hepimiz okuyabiliriz" karşılığını verdiğimizde, bedevi: "O zaman bunu bana okuyun; zira bu mektubu Ukl kabilesinden olan Züheyr b. Ukayş oğullarına okunmak üzere Allah Resülü Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yazmıştı" dedi. Okuduğumuzda mektupta Zuheyr b. Ukayş oğullarına hitaben şunlar yazılıydı: "Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in Allah Resulü olduğuna şehadet eder, namazı kılar, zekatı verirseniz, ganimetten beştebiri, Allah Resulü'nün payı ile safiy hakkmı ayırırsanız Allah'ın verdiği güvence ile güvendesiniz demektir. " Adama: "Bu mektubu sizlere Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mi yazdı?" diye sorduğumuzda: "Sizce Allah Resülü adına yalan mı söylüyorum!" dedi ve öfke içinde mektubu sert bir şekilde elimizden çekip aldı. Peşinden gidip: "Ey Ebü Abdillah! Bize Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyler anlat" dediğimizde şu karşılığı verdi: "Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin içindeki birçok sıkıntıyı gideren şeylerden biri de Ramazan ayı ile her aydan üç günü oruç tutmaktır'' buyurduğunu işittim," 

 

Abdürrezzak der ki: "Ganimet paylaşımında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) safiy denilen bir hakkı vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hakkı ganimetten ayırdıktan sonra geriye kalan kısmından diğer Müslümanlar gibi ayrıca payalırdı."

 

Tahric: Ebu Davud (s. 421), "Müslim b. İbrahım-Yezid b. Abdillah" kanalıyla ve tam metinle de Taberanı rivayet ettiler.

 

 

 

7878- Nuaym b. Ka'neb anlatıyor: Rebeze'ye Ebü Zer ile görüşmeye gittiğimde onu evinde bulamadım. Karısına selam verip nerede olduğunu sorduğumda: "Bir iş için gitti" dedi. Oturup az bekledikten sonra Ebu Zer'in, önüne kattığı iki deveyle geldiğini gördüm. Develerin kuyruğunu birbirine bağlamıştı ve her birinin boynuna da bir su tulumu asılmıştı. Yanımıza geldiği zaman develeri çöktürdü ve su tulumlarını indirdi. Onunla selamlaştıktan sonra Ebu Zer karısıyla bir şeyler konuştu. Ancak kadın ona cevap vermiş olacak ki Ebu Zer sözünü bir daha tekrarlardı. Ancak kadın yine cevap verince, Ebu Zer: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın kaburga kemiği gibidir. Doğrultmaya kalkarsan kırılır. Geçinmek için onu bu haliyle kabul etmek gerekir'' buyurduğu gibisiniz!" dedi. Sonra içinde çok az yemek olan bir tabak getirdi ve: "Ben oruçluyum, sen ye!" dedi. Tabağı bıraktıktan sonra kalkıp namaz kıldı. Namazı bitirince de gelip benimle birlikte yemek yemeye başladı. Ona: İnna lillah! Ey Ebu Zer! Diğerleri bana yalan söyleyebilir de senin bana yalan söyleyebileceğini ummuyordum!" dediğimde şu karşılığı verdi: "Ben sana yalan söylemedim ki! Evet, oruçluydum sonra yemek yedim. Yedikten sonra da sana oruçluyum diyorum. Zira bu aydan üç gün oruç tuttum. Bu şekilde tüm ayı oruçlu geçirmiş gibi olacağımdan yemek yesem de oruçlu gibi sevabımı alacağım."

 

Tahric: Buhari, Edeb (2/220), Abdulvaris kanalıyla Cureyri'den farklı bir lafızla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Oruçluya Mekruh Olan Şeyler