musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Günü Oruç Tutmak

 

7803- İbn Sirın der ki: Ebu'd-Derda, Cuma gecelerini namazla ihya eder, gündüzlerinde de oruç tutardı. Bir gün gecelemek üzere Selman yanına geldi ki Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından ikisi kardeş kılınmıştı. Ebu'dDerda her zamanki gibi geceyi namazla geçirmek isteyince Selman uyandı ve onu meşgul etti. Bu şekilde Ebu'd-Derda gece namazını kılmadan uyudu ve gündüzünde de oruç tutamadı. Ebu'd-Derda, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bunu anlatınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Uveymir! Selman senden daha bilgili olan biri! Sadece Cuma gecelerini namaza, gündüzlerini de oruca tahsis etme!" buyurdu.

 

Tahric: Taberani ceyyid bir senedle rivayet etti. Heysemı (3/200) der ki: "Mürsel bir hadistir, ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

7804- ibnu'l-Müseyyeb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü eşlerinden birinin yanına girince oruçlu olduğunu gördü. Ona: "Dün oruç tuttun mu?" diye sorunca, eşi: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki, yarm oruç tutacak mism?" diye sorunca, eşi yine: "Hayır" dedi. Bunun üzerine eşinin orucunu bozmasını söyledi. 

 

Tahric: Cüveyriyye hadisinden şahidini Buhari (3/37) ve Ebü Davud (422) rivayet ettiler.

 

 

 

7805- Ebu Hureyre der ki: "Bir önceki günü oruçlu geçirmedikten sonra veya bir sonraki günde de oruç tutacak olmadıktan sonra sadece Cuma günü oruç tutmayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 589), Ebu Salih kanalıyla Ebu Hureyre' den rivayet etti.

 

 

 

7806- Ebu Hureyre der ki: "Kabelnin Rabbine yemin olsun ki Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), önceki veya sonraki günü de oruçlu geçirmedikten sonra sadece Cuma gününde oruç tutulmasını yasakladığını işittim."

 

Tahric: Ahmed ve İbn Ebi Şeybe (s. 589), "Şerik-Ebu'I-Evber" kanlıyla rivayet ettiler.

 

 

 

7807- Ebu Hureyre: "Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki Cuma gününü oruç için tahsis edilmesini yasaklayan ben değilim! Bunu yasaklayan Allah Resulü' dür" demiştir.

Ravi Amr (b. Dinar) der ki: "Kişinin önceki veya sonraki günde de oruç tutmadan sadece Cuma gününde oruç tutması yasaklanmıştır. "

 

Tahric: Humeydi (2/443), İbn Uyeyne kanalıyla Amr b. Dinar'dan rivayet etti.

 

 

 

7808- Muhammed b. Abbad b. Cafer bildiriyor: Tavaf eden Cabir b.

Abdillah'a: "Resulullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü oruç tutulmasını yasakladığını işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet! Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki yasakladığını işittim!" dedi.

 

 

 

7809- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

7810- İbn Şihab der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında başka (bir önceki veya bir sonraki) günler de tutulmadıktan sonra sadece Cuma gününü oruçlu geçirmeyi yasakladı."

 

 

 

7811- Kays b. es-Seken der ki: Hac için yolculuk sırasında bir Cuma günü Ebu Zer'in yanında konakladık. Ebu Zer bize yemek yaptı, ancak içimizden biri oruçlu idi. Ebu Zer oruçlu adama iki vey üç defa: "Şayet oruca ayın başından başlamamışsan yemen için and veriyorum!" dedikten sonra şöyle devam etti: "Zira Cuma günü bir bayram günüdür ve böylesi bir günde oruç tutmaman senin için daha hayırlıdır"

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 590), "Yahya b. Said-Abdulazız b. Rufey'" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7812- Hz. Ali der ki: "Haftanın diğer günleri arasında sadece Cuma gününü oruca tahsis etmeyin."

 

 

 

7813- Hz. Ali şöyle demiştir: "Biriniz her ay bazı günlerde nafile oruç tutmak isterse sadece Cuma gününü buna tahsis etmesin, Cuma ile birlikte Perşembe gününde de oruç tutsun. Zira Cuma günü bayram ve yeme içme günüdür. Bu günde oruç tuttuğu zaman, biri oruç tuttuğu biri de diğer Müslümanlarla bu bayramın gereklerini yerine getirdiği için iki hayırlı günü bir arada yaşamış olur." 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 589), aynı isnadla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Arefe Günü Oruç Tutmak