musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazanda ilaç Alma (iğne) ve Cinsel ilişkiye Girme

 

7477- İbn Cüreyc der ki: "Ata (b. Ebi Rebah), Ramazan ayında gündüz vakti kişinin ilaç içmesini (iğne yaptırmasını) kerih görür ve: "Kişi ilaç aldığı zaman o günü akşama kadar orucunu tamamlasın, ancak yerine başka bir gün oruç tutsun" derdi.

 

 

 

7478- Sevri der ki: "Kişi ilaç olarak şarap içtiği zaman orucu bozulur ancak kendisine şarap içme cezası uygulanmaz."

 

 

 

7479- Abdullah b. Amir b. Rabia, babasından bildirir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birçok defa oruçlu iken misvak kullandığını gördüm." 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 584), Şerik kanalıyla Asım'dan; Tirmizi (2/46), İbn Mehdi kanalıyla Sevri' den; Ebu Davud ve Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

7480- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi Ramazan ayının kazası olan bir günde oruçluyken eşiyle ilişkiye girse ne olur?" diye sorduğumda: "Kefaret vermesi gerekmez, ama o günün yerine başka bir gün tutar" dedi. Ona: "Böylesi bir günde karısını sadece okşasa?" diye sorduğumda da: "Akşama kadar orucunu tamamlar, ancak yerine başka bir gün tutar" dedi.

 

 

 

7481- İbn (üreye der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'ın Ramazan ayının kazası olan bir gün de aşırı susayan kişinin orucunu bozmasına ruhsat verdiğini işittim. Birinden, Ata'ya: "Ramazan'ın kazası olan bir gün nafile tutulan oruç konumunda mıdır?" diye sormasını istedim. Ata buna: "Evet!" cevabını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Nafile Oruç Tutan Kişinin Yemeğe Davet Edilmesi