musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zaman Konusunda Şüphe Durumunda Yeme içme

 

7365- Ebu Bekr es-Sıddik der ki: "iki kişi şafağa bakıp da söküp sökmediği konusunda biri şüpheye düşerse emin olana kadar yemeklerini yesinler."

 

 

 

7366- İbn Abbas'ın azatlısı ikrime bildirir: İbn Abbas bana: "Evladım! Bana su ver" dedi. Sonra: "Ama sabah oldu" dedi. Ben: "Hayır, daha olmadı" karşılığını verdiğimde de İbn Abbas: "Ömrü me yemin olsun ki köle şüpheye düştü! Bana su ver!" dedi ve verdiğim suyu içti.

 

 

 

7367- Ata (b. Ebi Rebah)'ın bildirdiğine göre İbn Abbas: "(Zaman konusunda) şüphe içinde olduğun sürece şüpheni giderene kadar Yüce Allah yemeyi sana helal kılmıştır" demiştir.

 

 

 

7368- Müslim b. Subayh bildiriyor: Adamın biri İbn Abbas'a: "Oruca niyetlensem, ancak şafağın söküp sökmediği konusunda şüpheye düşsem ne yapayım?" diye sorunca, İbn Abbas: "Şüpheni giderene kadar yiyebilirsin" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (4/221), Sevri kanalıyla A'meş ve Hasan b. Ubeydillah'tan rivayet etti.

 

 

 

7369- Hasan(-ı BasrI) der ki: Adamın biri: "Ya Resülallah! Oruca niyetlenmişken (sahurda) su bardağı elimdeyken müezzin ezanı okusa ne yapayım?" diye sorunca, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "içebilirsin" karşılığını verdi.

 

 

 

7370- Hayyan b. Umeyr der ki: İbn Abbas'a sabah ezanını işiten ancak henüz ortalığın gece olduğunu gören kişinin durumu sorulunca: "Yemek yiyebilir" dedi. Ona: "Başka bir müezzinin de ezan okuduğunu işitirse?" diye sorulunca: "O zaman bir müezzin (vaktin girdiğine dair) diğer müezzine şahitlik etmiş demektir" dedi.

 

 

 

7371- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Evimdeyken sabahın olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgim yoksa yemek yememi kerih görür müsün?" diye sorduğumda: "Vakit konusunda şüphe içinde olduğun için yemende bir sakınca olmaz" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Oruçlunun Unutarak Yiyip içmesi