musannef

Abdurrezzak

Oruç

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şaban Orucunu Ramazan Orucuyla Birleştirmemek

 

7311- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: Ramazan ayından bir veya iki gün önce İbn Abbas'ın yanındaydım. Yemeği getirilince oradakilere: "Oruçlu olanlar buyurup yemek yesin! Ramazan orucunu başka bir oruçla birleştirmeyin, her iki orucun arasını açın" dedi. İbn Abdilkarı de oruçluydu ve sanırım o da orucunu bozdu.

 

 

 

7312- Amr b. Dinar der ki: "ibn Abbas, Şaban ile Ramazan oruçlarının birbirine birleştirilmemesini söylerdi." 

 

Tahric: Beyhaki (4/20), muallak olarak zikretti.

 

 

 

7313- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: Ebü Hureyre'nin: "Ramazan orucunu başka bir oruçla birleştirmeyin, her iki orucun arasını açın" dediğini işittim.

 

 

 

7314- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan orucuyla diğer orucun arasını sadece Ramazan bayramı günüyle açmak yeterli olur mu?" diye sorduğumda: "Öncesi veya sonrasında birkaç günle açmak gerekir" dedi.

 

 

 

7315- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin mutad olarak tuttuğu oruca denk gelmiyorsa Ramazan orucuna (karşılama babından) birkaç gün önceden başlanmasını yasaklardı." 

 

Tahric: Tirmizi (2(32), farklı bir lafızla Ali b. el-Mübarek kanalıyla Yahya'dan rivayet etti.

 

 

 

7316- Katade' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şaban ile Ramazan ayının oruçlarını bir veya iki veya daha fazla günü oruçsuz kalarak birbirinden ayırın" buyurmuştur.

 

Tahric: Manasını destekleyen Ebü Hureyre hadisini Buhari (3/65) ve Müslim (2/762: 21) rivayet etti. Sahih hadistir.

 

 

 

7317- İbn Sırın der ki: Ramazan ayında oruç olup olmadığı konusunda şüpheye düştüğümüz bir güne (şek günü) uyanmıştık. Sabah vakti Enes b. Malik'in yanına gittiğimde bir işinden dolayı evden çıkmış olduğunu gördüm. Evdekilere: "Güne oruçlu mu başladı, yoksa oruçsuz mu?" diye sorduğumda: "Et çorbası içip evden öyle çıktı" dediler. Ondan sonra Müslim b. Yesar'ın yanına girdim. O da yemek getirilmesini söyledi. O gunu arkadaşlarımızdan kimin evine girdiysem oruçlu olmadığını gördüm. içlerinden sadece bir kişi oruçluydu ve keşke o da oruçlu olmasaydı. Sanırım o da o günü hesaba dayanarak tutmuştu.

 

 

 

7318- Rib'i b. Hiraş, bir adamdan bildirir: Ramazan ayından olup olmadığı şüpheli olan bir günde (şek günü) Ammar b. Yasir'in yanındaydık. Yemek olarak kızartılmış bir koyun getirilince adamın biri kenara çekildi. Ammar adama: "Yaklaş!" deyince, adam: "Tutmayı adet edindiğim bir gün olduğu için oruçluyum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ammar adama: "Sen Allah'a ve ahiret gününe inanmıyor musun? Gel yemek ye!" dedi.

 

Tahric: Bu kıssanın aynısını farklı bir lafızla Tirmizi (2/33), Sı la b. Zufer kanalıyla Ammar' dan rivayet etti.

 

 

 

7319- Simak bildiriyor: ikrime' nin öğleden sonra bir adama orucunu açmasın! söylediğine ve: "Böylesi bir günde oruç tutan kişi, Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşı gelmiş sayılır" dediğine şahit oldum.

 

 

 

7320- Ebü Hureyre der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altı günde oruç tutmayı yasakladı. Bunlar da Ramazan ayından bir önceki gün, Kurban bayramı günü, Ramazan bayramı günü ve Teşrık günleri denilen üç gündür."

 

Tahric: Bezzar ile Beyhaki (4(208), Ravh b. Ubade kanalıyla Sevri' den rivayet ettiler.

 

 

 

7321- Muzahim der ki: Hilafeti zamanında Ömer b. Abdilazız bir hutbe verip: "Ramazan hilalini gözleyin; şayet onu görürseniz oruca başlayın. Göremediğiniz zaman da Şaban ayını otuza tamamlayın" dedi. Bir sonraki günün sabahında hilali görmemelerine rağmen insanlardan bazıları oruç tutmuş, bazıları da tutmamıştı. Aynı gün içinde hilalin görüldüğü haberi gelince Müslümanlar bunu Ömer'e ilettiler. Ömer de ordu komutanlarına şöyle bir haber gönderdi: "Güne oruçlu başlayanlar günün kalan kısmını da oruçlu geçirsin; zira bugün Ramazan ayından olan bir gündür. Güne oruca niyet etmeden başlayan, ancak henüz bir şey yemeyenler de günün kalan kısmını oruçla geçirsin. Yemek yiyenler de günün kalan kısmında oruç tutsun ve bu günü başka bir gün kaza etsin. Ben de bugün bir parmak bal yalamıştım. Ancak günün kalan kısmını oruçlu geçirecek ve bu günü de başka bir günle kaza edeceğim."

 

 

 

7322- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kişi oruca niyetlenmeden güne başlasa henüz yemek yememişken günün başında veya sonuna doğru hilalin göründüğünü öğrense günün kalan kısmını oruçlu geçirir ve kazasını etmez."

 

 

 

7323- Eyyub bildiriyor: "ibn Ömer hava bulutlu ise oruçlu bir şekilde sabahlardı. Hava açık ise (ve hilal görünmemişse) güne oruçlu başlamazdı."

 

7324- Abdürrezzak Tavus'tan yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

7325- Ebu Hureyre' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şaban ayının ortasında oruç tutmayın" buyurmuştur.

 

Tahric: Ebu Davud ve Beyhaki (4/209) rivayet ettiler. Ahmed der ki: "Münker hadistir. Abdurrahman da böylesi bir hadisi rivayet etmezdi."

 

 

 

7326- Davud b. Kays bildiriyor: Kasım b. Muhammed'e Ramazan ayından olup olmadığı konusunda şüphe edilen gün (şek günü) konusunu sorduğumda: "Bu gün bulutlu bir gün ise Ramazan ayından olabilme ihtimali olsa da kişi bu günde oruç tutmaz" dedi.

 

 

 

7327- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "(Şek gününde) güne oruca niyetlenmeden başlayan yolcunun henüz hiçbir şey yememişken bir köye girmesi ve köydekilerin oruç tuttuklarını görmesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "O günü oruçla bitirir" karşılığını verdi.

 

 

 

7328- İbn Cüreyc bildiriyor: Amr b. Dinar'a: "Ramazan ayında veya hac esnasında eşiyle ilişkiye giren kişinin o günü oruçlu bitirmesi ve sonradan kaza etmesi söylenmez miydi?" diye sorduğumda: "Evet, söylenirdi" dedi.

 

 

 

7329- Cafer b. Süleyman bildiriyor: Habıb eş-Şehıd'in bana bildirdiğine göre Muhammed b. Sırın: "Ramazan ayında kasıtsız bir şekilde orucumu bozmam, benim için Şaban ayından olabileceği de konusunda şüphe taşınan günde (şek gününde) oruç tutmamdan daha iyidir" demiştir. Esma b. Ubeyd de bana şöyle dedi: "Şek gününde Muhammed b. Sırın'in yanına geldik ve: "Ne yapalım?" diye sorduk. İbn Sirin, kölesine: "Gidip vali oruç tutmuş mu, tutmamış mı bak!" dedi. O zamanlar da vali Adiy b. Ertaa idi. Köle geri döndüğünde: "Vali oruçlu değil" dedi. Bunun üzerine İbn Sirin yemek getirtti ve beraberce yedik.

 

 

 

7330- Abdürrezzak der ki: İbn Cüreyc'e: "Şek gününde güne oruç tutmadan başlayan, ancak gün içinde hilalin görüldüğü haberini alan kişi ne yapmalıdır?" diye sorduğumda: "Yiyip içer" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Oruçla Başlanan Günde Şevval Hilalinin Görülmesi