musannef

Abdurrezzak

Zekat

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yağmur Suyuyla Sulanan Ürünlerde Zekat

 

7230- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Yağmur suyu ile kuyu suyundan emeksiz bir şekilde sulanan hurma, üzüm ve tahıllarda zekat ne kadardır?" diye sorduğumda: "Ondabir" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/23), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den kısa metinle rivayet etti.

 

 

 

7231- Cabir b. Abdillah: "Yağmur suyuyla sulanan ürünlerde zekat ondabirdir" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/23), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

7232- Cafer b. Muhammed'in babasından naklen bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yağmurla, yeraltındaki kaynaklardan kökleri vasıtasıyla veya kaynak sularıyla sulanan mallarda ondabir zekat vardır. Taşıma suyuyla veya kova gibi araçlarla sulanan mallarda ise yirmidebir zekat vardır. ''

 

Tahric: Beyhakı (4/131), farklı bir kanal ve lafızla rivayet etti. İbn Ömer hadisinden şahidini Buhari (2/251) ve Cabir'den Ebu Davud (1597) rivayet etti.

 

 

 

7233- Hz. Ali der ki: "Kaynak suları veya yağmur suyuyla sulanan mallarda ondabir zekat vardır. Taşıma suyuyla sulanan mallarda ise yirmidebir zekat vardır.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Vekı kanalıyla Süfyan'dan farklı bir lafız]a ve Beyhaki (4/131), Ammar b. Zurayk kanalıyla Ebu İshak'tan farklı bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

7234- Hz. Ali ile Katade' nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Taşıma ve kuyu suyuyla sulanan mallarda yirmidebir zekat vardır. Yer altındaki kaynaklardan kökleri vasıtasıyla veya kuyu suyundan emeksiz bir şekilde sulanan mallarda ise ondabir zekat vardır" buyurmuştur. Ma'mer der ki: "Bu konuda herhangi bir ihtilafın olduğunu işitmiş ve görmüş değilim. Bu hükümleri onlara Resülullah'ın yazmış olduğu bir mektup içinde bizzat ben de okudum."

 

 

 

7235- Ömer b. el-Hattab der ki: "Akarsu, yağmur ve yer altı kaynağı sularıyla sulanan mallarda ondabir zekat vardır. Taşıma suyuyla sulanan mallarda ise yirmidebir zekat vardır."

 

 

 

7236- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kuyu suyundan emeksiz bir şekilde sulanan veya yeraltındaki kaynaklardan kökleri vasıtasıyla sulanan veya yerdeki suyla kendi kendine sulanan hurma, üzüm ve ekinlerde zekat ne kadardır?" diye sorduğumda: "Ondabirdir" dedi. Ona: "Kova gibi taşıma suyuyla sulanan mallarda zekat ne kadardır?" diye sorduğumda ise: "Virmidebirdir" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/23), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

7237- Cabir b. Abdillah: "Kova gibi taşıma suyuyla sulanan mallarda yirmidebir zekat vardır" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/23), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

7238- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata bana şöyle dedi: "Emek harcanmadan sulanan mallarda ondabir zekat vardır. Emek edilerek sulanan mallarda ise yirmidebir zekat vardır."

 

 

 

7239- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer şöyle derdi: "Yeraltındaki kaynaklardan kökleri vasıtasıyla veya akarsuyla ve pınarla veya yağmurla sulanan hurma, üzüm, buğdayı arpa ve çavdar gibi bitki ile ürünlerde her on ölçekte bir ölçek olacak şekilde ondabir zekat vardır. Taşıma suyuyla sulanan bu ürünlerde ise her yirmi ölçekte bir ölçek olacak şekilde yirmidebir zekat vardır."

 

İbn Cüreyc der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemen ahalisinden Abdikulal ile beraberinde bulunan Meafir ile Hemedan ahalisine: "Müminlerin kaynak suları ile yağmur suyuyla sulanan ürünlerinde zekat olarak ondabir vermeleri gerekir. Taşıma suyuyla sulanan ürünlerinde yirmidebir zekat verirler" şeklinde bir mektup yazdı. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/22), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den ve Beyhakı (4/130) rivayet ettiler.

 

 

 

7240- Ma'mer der ki: Simak b. el-Fadl, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından Malik b. Kefelanis ile Mus'ab kabilesinden olanlara yazılan bir mektubu bana verdi. Okuduğumda içinde: "Yağmur ve akarsu ile sulanan mallarda ondabir, taşıma suyuyla sulanan mallarda yirmidebir zekat vardır" yazıyordu. 

 

Tahric: Manasını destekleyen iki rivayet vardır. Biri İbn Ömer' den Buhari (2/251), diğeri ise Cabir'den Müslim (981) .

 

 

 

7241- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Taşıma suyuyla sulanan, yüz farak'ın üstünde olan on farak'taki üründe zekat yarım farak mıdır?" diye sorduğumda bana herhangi bir cevap vermedi. Bu konuda benim görüşüm ise şöyledir: "Şayet bunda zekat olacaksa ikiyüz dirhemin üzerinde olan her yirmi dirhemde yarım dirhem zekat olurdu." Ancak bu konuda Amr b. Dinar bana: "Yüz farak'ın üzerindeki her beş farak için zekat vardır. Zira bunun hesabı gümüş paradaki küsuratlar gibi değildir" dedi.

 

 

 

7242- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Gemilerle gelenlerin veya müminlerin emirinin bana verdiği buğday ve hurmayı yemek üzere yanımda tutsam, üzerinden bir yıl geçmesi halinde onda veya yediklerimden arta kalanda zekat var mıdır?" diye sorduğumda: "Onun için zekat vermen gerekmez. Ömrüme yemin olsun ki biz de yiyecek satın alır, ancak zekatını vermezdik. Ancak sana verilen bu yiyeceği satmak istersen sattığında zekatını verirsin" dedi.

 

 

 

7243- Ma'mer der ki: Cabir el-Cu'fi'ye tarlasından çıkardığı ürünün zekatını veren ve (üzerinden bir yıl geçtikten sonra) geriye kalanı satmak isteyen kişinin durumunu sorduğumda şu karşılığı verdi: "Bu konuda Şa’bi, satılmadığı sürece zekatını vermesi gerekmediğini söylemiştir." ibrahım enNehai ise: "Zekatının verilmesi gerekir" demiştir.

 

 

 

7244- İbn Cüreyc bildiriyor: Abdulkerım bana: "Ekinler konusunda bizim görüşümüz ilk çıktığında zekatını vermişsen yanında bir yıl kalsa dahi bir daha zekatını vermen gerekmez, ilk verdiğin zekat yeterli olur" dedi. Ata ise bu konuda bana: "Böylesi bir durumda ilk verdiğin zekat yeterli olur" dedi. Amr b. Dinar da: "Böylesi bir durumda ilk verilen zekattan başkasının verileceğini işitmiş değilim" dedi.

 

 

 

7245- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Zamanın büyük bir bölümünde kaynak suyuyla sulanan, ihtiyaç duyulması durumunda kuyudan su taşınarak su ihtiyacı giderilen sonra tekrar kaynak suyuna bırakılan mahsülün zekatı nasıl olur?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Zekat olarak ondabir verilir. Aynı şekilde kuyu (taşıma) suyundan sulanmasından daha fazla kaynak suyuyla sulanan mallarda ondabir zekat vardır. Ancak kaynak suyundan sulanmasından daha fazla kovayla taşıyarak sulanıyorsa bu durumda yirmidebir zekat vardır." Ona: "Böylesi bir mal, zamanın genelinde suyunu yeraltından kökleriyle gideren veya kaynak sularıyla sulanan, ancak bir defalığına kuyu suyuna ihtiyaç duyup kovayla sulanan mal konumunda mıdır?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/23), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

7246- Abdürrezzak bildiriyor: Sevri'ye hem taşıma, hem de yağmur suyuyla sulanan ekinin zekatının hangisine göre verileceği sorulunca: "Ekin hangi sulamayla ihya olmuşsa veya hangisinden daha fazla sulanmışsa ona göre zekat, verilir" dedi.

 

 

 

7247- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Tümüyle kovayla (taşıma suyuyla) sulanan ürünümü altın karşılığında sattığım zaman zekat, ekinlerde olduğu gibi yirmidebir mi vermeliyim?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Hayır! Ticari olarak kullanılan altının zekat, ne ise zekat, ona göre verilir. Yani her yirmi dinar için yarım dinar, her kırk dinar için de bir dinar verilir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Oşür