musannef

Abdurrezzak

Zekat

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Altın Tozu ve Takıların Zekatı

 

7045- Ömer b. Zer el-Hemedani der ki: Şa'bi'ye takıların zekatını sorduğumda: "Takıların zekatı ödünç olarak verilmesidir" karşılığını verdi. Babam ise kızkardeşimin boynunda taşıdığı bir gerdanlığın zekatını vermemi vasiyet etti ve şöyle dedi: "Denilirdi ki değiştirilmeden olduğu gibi bırakılan şeyin zekatı bir defa verilir. ikinci defa zekatının verilmesi başka bir mala dönüştürülmesiyle olur."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/38), Ebu İshak kanalıyla Şa'bi'den rivayet etti.

 

 

 

7046- Amr b. Dinar der ki: cabir b. Abdillah'a takılarda zekatın olup olmadığını sorduğumda: "Hayır, yoktur" dedi. Ona: "Bu takılar bin dinar değerindeyse?" diye sorduğumda: "Bin dinar (takı için) çoktur" dedi. 

 

Tahric: Mana olarak aynısını İbn Ebi Şeybe (4/27), Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Cabir'den ve Beyhaki: (4/138), İbn Uyeyne kanalıyla Amr b. Dinar'dan rivayet ettiler.

 

 

 

7047-lbn Omer der ki: "Takıların zekatı yoktur."

 

 

 

7048- İbn Cüreyc der ki: Ebu'z-Zübeyr de Cabir'den, Amr b. Dinar'ın bana bildirdiğinin aynısını nakletti.

 

 

 

7049- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

7050- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Takılarda zekat olmaz ancak zekatı gerektirecek değerde olan takıları takınan kadın da akılsız kadındır."

 

 

 

7051- Yahya b. Said bildiriyor: Amre binti Abdirrahman, Hz. Aişe'ye yanında bulunan takıların zekatının olup olmadığını sorduğunda: "Hayır, yoktur" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/28), farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7052- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından bildirir: "Hz. Aişe kızkardeşinin kızlarına altın ve inciden takılar takar ve bunların zekatını vermezdi. Ancak bu takıların değeri o zamanlarda azdı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/27), Vekı' kanalıyla Sevri'den kısa metinle ve Beyhakı (4/138), Malik kanalıyla Abdurrahman' dan rivayet ettiler.

 

 

 

7053- Ma'mer bildiriyor: işiten birinin bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI):

"Takıların zekatı yoktur" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Hişam kanalıyla Hasan'dan rivayet etti.

 

 

 

7054- Zühri der ki: "Takıların zekatı her yıl verilir.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/27), "Ebil Halid-Zühri" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7055- ibrahim(-i Nehai) bildiriyor: Kadının biri İbn Mes'ud'a takılarda zekatın olup olmadığını sorunca: "Değerleri ikiyüz dirheme ulaştığı zaman zekatını ver" dedi. Kadın: "Himayemde olan yetimler var. Bu zekatı onlara verebilir miyim?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Evet!" dedi.

 

 

 

7056- Alkame bildiriyor: Abdullah b. Mes'ud'un hanımı: "Takılarım bulunuyor, zekatını vereyim mi?" diye sorunca, Abdullah: "Değerleri ikiyüz dirheme ulaştığı zaman zekatını ver" dedi. Karısı: "Himayemde kardeşimin oğullarının yetimleri var. Bu zekatı onlara verebilir miyim?" diye sorunca, Abdullah: "Evet!" dedi.

 

Tahric: Beyhakı, "Abdullah b. el-Velld-Hammad" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

7057- Amr b. Şuayb bildiriyor: "Abdullah b. Amr, kızlarına altından takılar takardı ve bunları zekatını verirdi." Ravi Ebu Musa der ki: "Amr bunu rivayet ederken Abdullah'ın değeri ikiyüz dirhemden daha fazla olan hatta bin dirhem değerinde takı taktığından sözetti.''

 

Tahric: Mana olarak aynısını farklı kanallardan İbn Ebi Şeybe ve Beyhakı (4/139) rivayet ettiler.

 

 

 

7058- Abdullah b. Şeddad der ki: "Yüzük de dahil olmak üzere takılarda zekat vardır."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Veki' kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

7059- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Altın ve gümüşten olan takılarda zekat vardır.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Cerir-İbrahim" kanalıyla kısa metinle rivayet etti.

 

 

 

7060- Abdulhamıd b. Cübeyr bildirir: ibnul'-Müseyyeb'e altın ve gümüş takılarda zekatın olup olmadığını sorduğumda: "Var" karşılığını verdi. Ona:

"Ama bu şekilde biterler" dediğimde, ibnu'I-Müseyyeb: "Bitseler de vardır" karşılığını verdi.

 

 

 

7061- İbn Cüreyc der ki: Ata bana şöyle dedi: "Külçe veya takı haline getirilmiş olsa da olmasa da, ticari mal olarak kullanılsa da kullanılmasa da altın ile gümüş tozunda zekat vardır. Ticari mal olarak kullanılmayan inci, zeberced, yakut, yüzük taşı ve diğer eşyalarda zekat yoktur. Bunlardan herhangi biri ticari mal olarak kullanılırsa satıldığı zaman parasında zekat vardır."

 

 

7062- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Ticari bir mal olarak kullanılmadıktan sonra mücevher ile yakutta zekat yoktur."

 

 

7063- Said b. Cübeyr der ki: "Kişinin altın ve gümüş takılar için zekatı vermesi gerekir. Boncuklara gelince ise ticari mal olarak kullanılmadıkları sürece onlarda zekat yoktur." 

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (4/21) rivayet etti.

 

 

 

7064- Zühri der ki: "Ticari olarak kullanılmadıktan sonra yakut ve benzeri şeylerde zekat yoktur."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "İbn Numeyr-Zühri" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

7065- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildirir: Yemenli iki kadın Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiler. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların ellerinde altından yüzükler görünce: "Bunların zekatmı veriyor musunuz?" diye sordu. "Hayır!" dediklerinde, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde Yüce Allah'm size ateşten yüzükler takmasmi ister misiniz?" veya: "Kıyamet gününde Yüce Allah'm size ateşten bilezikler takmasını ister misiniz?" diye sordu. "Hayır!" dediklerinde de: "O zaman zekatlarını verin" buyurdu.

 

Tahric: Tirmizi, İbn Lehia kanalıyla Amr b. Şuayb' dan ve farklı kanallardan Ebu Davud ile Beyhaki rivayet ettiler.

 

 

 

7066- Sevri der ki: "Bize göre kılıcın, kemerin süslemeleri ile kişinin malına tabi olan her türlü altın ile gümüşün toplam değeri nisaba ulaşıyorsa kişi bunların zekatını verir. Yiyeceklerden ise tek başına zekatı gerektirmeyecek şekilde değişik kalemlerden bir veya iki vesak'lık olanda zekat olmaz. Ancak tek bir kalemden beş vesak'lık olanından zekat alınır. Altın ve gümüşün ise farklı bir durumu vardır. Kişide on miskal altın ile yüz dirhem olsa bir hesaplanıp zekatını verir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekatı Verme Zamanı