musannef

Abdurrezzak

Zekat

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zekat Malının Teslim Edilmeden Önce Satın Alınması

 

6890- İbn Tavus bildiriyor: "Babam (Tavus), zekat hayvanının verileceği kişiye teslim edilmeden önce sahibinin onu satın almasını kerih görürdü. Ancak yiyecek maddesinin bu şekilde satın alınmasında bir sakınca görmezdL"

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/46), İbrahım b. Meysere kanalıyla Tavlis'tan rivayet etti.

 

 

 

6891- Zühri der ki: "Zekat olan yiyecek maddelerinin verileceği kişiye teslim edilmeden sahibi tarafından ondan satın alınmasında bir sakınca yoktur. Sürülerin zekatının bu şekilde satın alınması kerih görülmüşse de faiz değildir."

 

 

 

6892- Zühri der ki: "Senden teslim alınmadıkça zekat olarak verdiğini geri satın alma."

 

 

 

6893- İbn Cüreyc der ki: ibrah'im b. Meysere, Osman b. Muhammed b. Ebi Süveyd'e: "Zekat olarak verdiğiniz malları sahiplerine teslim edilmeden satın almanız size helal değildir" dedi. Osman da Tavus'a: "ibrah'im, zekatın verilmesi gereken yere teslim edilmeden sahibi tarafından satın alınamayacağını söylüyor" deyince, Tavus şu karşılığı verdi: "Şu evin (Kabe'nin) Rabbine andolsun ki zekat olarak verdiğiniz malları sahiplerine teslim edilmeden de, teslim edildikten sonra da satın almanız size helal değildir. Sizden istenen de böylesi bir şey değildir, ancak onu satın almak zorunda iseniz onu teslim edeceğiniz zaman ismini de zikrederek belirtin."

 

Tahric: Beyhaki (4/150), "Şafii'- Tavus" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6894- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah) bana öncekilerin zekat olarak verdiklerini geri satın almayı kerih gördüklerini bildirdi ve: "Verileceği yere teslim ettikten sonra satın alırsan bir sakıncası olmaz. Ama benim için böylesi bir şeyi yapmaman daha iyidir" dedi.

 

Tahric: Buraya kadarını İbn Ebi Şeybe (4/45), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti.

 

 

 

6895- İbn Cüreyc der ki: İbn Tavus'a: "Teslim edilmeden önce zekat olarak vereceğim malı satın alabilir miyim?" diye sorduğumda: "Hayır, alamazsın" dedi. Ona: "Teslim edilecek kişiye bana onu satması seçeneği de sunabilir miyim?" diye sorduğumda: "Bizim bu konuda işittiğimiz zekat malının teslim edilmeden önce satın alınamayacağıdır" dedi.

 

 

 

6896- Ebu'z-Zübeyr bildirir: Cabir b. Abdillah'ın şöyle dediğini işittim:

Zekat memuru yanına geldiği zaman vermen gereken zekatı ona ver ve bunu ondan satın alma. Bırak memur zekatı nasıl alıyorsa alsın. Vallahi bazen zekat olarak verdiğim mal için bana da: "Sana bunu bırakalım mı?" diye sorarlar, ben: "Hayır!" derim. Bana: "O zaman geri satın al" derler, ben: "Hayır, almam zira bu mal artık Allah için verilmiştir" karşılığını veririm.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/45), Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

6897- Müslim b. Cübeyr der ki: İbn Ömer'e: "Develerimin zekatını hesap edip zekat memuruna vermek üzere ayırdıktan sonra onu satın alabilir miyim?" diye sorduğumda: "Bu şekilde satın aldığın bir şeyi Yüce Allah mübarek kılmasın! Malını temizleyen bir şeyi satın alma!" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/45), İbn Ömer'in sözü olarak rivayet etti.

 

 

 

6898- Ebu'z-Zübeyr der ki: "Cabir b. Abdillah'ın, malın tümünden ayrılmadan önce zekatın sahibi tarafından satın alınmasını yasakladığını işittim.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

6899- İbn Cüreyc der ki: Musa b. Ukbe'nin birden fazla kişiden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) , memurlar tarafından teslim alınıp zekat malı olarak işaretlenmedikten sonra malın sahibi tarafından satın alınmasını yasaklamıştır.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc'den değişik bir lafızla rivayet etti. Aynı raviden İbn Ebi Şeybe (3/190) ve Mekhul'den şahidini İbn Zencuye Emval'de (1594) rivayet etti.

 

 

 

6900- Şehr b. Havşeb der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekatın gerekli yerlere teslim edilmeden önce sahibi tarafından tekrar satın alınmasını yasakladı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/46), Şehr kanalıyla Ebu Said'den farklı bir lafızla rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekat Olarak Almak için Uygun Yaşta Hayvanın Olmaması