musannef

Abdurrezzak

Cenazeler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaz Kılmanın Mekruh Olduğu Zamanda Cenaze Namazı Kılmak

 

6560- Eyyub der ki: Nafi’ye: "ibn Ömer ikindi ve sabah namazlarından sonra cenaze namazı kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Bu namazların vakti çıkmadıktan sonra vakit içinde cenaze namazlarını da kılarlardı" karşılığını verdi.

 

 

 

6561- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

Tahric: Malik, Muvatta'da (1/288) rivayet etti.

 

 

 

6562- Ma'mer bildiriyor: "Hasan(-ı Basri) ile Katade, vakit çıkmadıktan sonra ikindi ile sabah namazlarının ardından cenaze namazı kılarlardı."

 

 

 

6563- Abdullah b. Dinar'ın bildirdiğine göre İbn Ömer, güneş çıktığı zaman biraz yükselmedikçe cenaze namazı kılmaktan hoşlanmazdı.

 

 

 

6564- Ebu Bekr b. Hafs'ın bildirdiğine göre İbn Ömer: "Cenazelerinizi güneş batmak üzere olmadan önce defnedin" demiştir. 

 

Tahric: Başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/106), Ebu'l-Ahvas kanalıyla Ebu İshak'tan rivayet etti.

 

 

 

6565- Salim bildiriyor: Raf!' b. Hadıc'in cenazesi Baki'u'I-Garkad'a konulduğu zaman insanlar sabah namazından sonra güneş doğmadan önce namazını kılmak istediler, İbn Ömer insanlara bağırarak: "Allah'tan korkmaz mısınız! Sabah namazından sonra güneş çıkıp yükselmeden ve ikindiden sonra güneş batmadan önce cenaze namazı kılmanız uygun değildir" dedi. Bunun üzerine insanlar bekledi ve güneş çıktıktan sonra namazını kıldılar.

 

 

 

6566- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namaz kılmanın mekruh olduğu zamanda cenaze namazı kılmak mekruh mudur?" diye sorduğumda: "Evet, mekruhtur" karşılığını verdi.

 

 

 

6567- Hasan(-ı BasrI): "Güneş batmadıkça cenaze namazı kılmakta bir sakınca yoktur" demiştir.

 

 

 

6568- Abdullah b. Abdillah b. Yesar der ki: Siyasi kargaşa zamanında İbn Ömer ile birlikte Medine'de idim. Ensar'dan olan Abbas b. Sehl gelip: "Ey Ebu Abdirrahman! Vakit ikindiden sonra olmasına rağmen Akıl b. Ebi Talib'in cenazesi namaz için mescidin kapısına konulmuştur" dedi. İbn Ömer bana:

"Ey ibnu Yesar! Bak bakalım güneş batmış mıdır?" deyince, baktım ve:

"Hayır batmamış" karşılığını verdim. Bunun üzerine İbn Ömer namaz için kalkmadı. Bu kişi bir daha gelince, bana: "Bak bakalım güneş batmış mıdır?" dedi. Ben yine baktıktan sonra: "Hayır batmamış" karşılığını verdiğimde yine namazını kılmayı kabul etmedi. Bunun üzerine onu alıp namazını kıldılar. Oysa onlar cenaze namazını İbn Ömer'in kıldırmasını istiyordu. ibnu'zZübeyr ise o zaman Mekke'de idi.

 

Tahric: Beyhakı (4/32), Şafii kanalıyla Medine ahalisinden olan güvenilir bir kişiden "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

6569- Ukbe b. Amir der ki: "Güneş doğarken beyazlaşıp yükselinceye kadar, batacağı zaman tam batıncaya kadar ve gün ortasında tam sıcak iken olmak üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize üç vakitte namaz kılmamızı ve ölülerimizi defnetmemizi yasakladı."

 

Tahric: Müslim, Ebu Davud ve Tirmizi (2/144), Vekı' kanalıyla Musa'dan rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mezarlık Ortasında Cenaze Namazı Kılınır mı?