musannef

Abdurrezzak

Cenazeler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölüyü Yıkayan Kişinin Yıkanması veya Abdest Alması

 

6101- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: İbn Abbas'a: "Ölüyü yıkayan kişinin yıkanması gerekir mi?" diye sorulunca: "Hayır, gerekmez. Eğer yıkanmaları gerekiyorsa yıkarken ölüyü de kirletmiş sayılırlar. Fakat abdest almaları gerekir" karşılığını verdi.

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/93) rivayet etti.

 

 

 

6102- Mansur der ki: ibrahim(-i Nehai)'ye: "Ölüyü yıkayan kişinin yıkanması gerekir mi?" diye sorulunca: "Eğer ölü pis ise yıkanın, değil ise abdest almanız yeterlidir" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/94) rivayet etti.

 

 

 

6103- Bekr b. Abdillah el-Müzeni der ki: Alkame el-Müzeni bana şöyle anlattı: "Babanı, ağacın altında Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmiş olan dört kişi yıkadı.  Yıkarken giysilerini göbeklerinde toplayıp öyle yıkadılar. Yıkamayı bitirdiklerinde abdest aldılar ve namazını kıldılar. Ebu'ş-Şa'sa'nın da: "Allah'tan korkmaz mısınız ki, ölülerinizi yıkadıktan sonra yıkanmaktasınız? Niye onlar necis midir ki?!" dediğini işittim.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/94), "Muaz b. Muaz-Alkame" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6104- İbn Mes'ud der ki: "Ölüleriniz necis ise onları yıkadıktan sonra siz de yıkanın."

 

 

 

6105- Eyyüb'un bildirdiğine göre İbn Mes'üd ve Hz. Aişe ölüyü yıkayan kişinin yıkanmasını gerekli görmez ve: "Eğer arkadaşınız necis ise yıkanın" derlerdi.

 

Tahric: Başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/94), "Veki' - Aişe" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

6106- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer'e: "Ölüyü yıkadıktan sonra yıkanmama gerek var mıdır?" diye sorduğumda: "Yıkadığın kişi mü min midir?" dedi. Ona: "Ümid ederim ki öyledir" karşılığını verdiğimde: "Mümin kişiye dokunmuşsun, yıkanmana gerek yoktur" dedi.

 

Tahric: Başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/93), "Abbad b. el-Avvam-Said b. Cübeyr" kanalıyla ve başka bir lafızla Beyhaki (1/306), Ata b. es-Saib kanalıyla Said b. Cübeyr'den rivayet ettiler.

 

 

 

6107- İbn Ömer der ki: "Ölüyü yıkarken üzerine necis bir şey değmişse sen de yıkan. Eğer değmemişse abdest alman yeterlidir. ''

 

Tahric: Beyhaki (1/306), Abdulvehhab b. Ata kanalıyla Umeri'den rivayet etti.

 

 

 

6108- Hz. Ali der ki: "Ölü yıkayan kişi (yıkama işini bitirince) kendisi de yıkansın." Abdürrezzak der ki: "Bizim de görüşümüz budur,"

 

 

 

6109- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/94), İsrail kanalıyla Cabir'den ve Beyhaki (1/305), Zeyd kanalıyla Cabir'den rivayet ettiler.

 

 

 

6110- Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Ölü yıkayan kişi (yıkama işini bitirince) kendisi de yıkansın" buyurmuştur. 

Abdürrezzak der ki; "Bizim de görüşümüz budur."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/95), "Şebabe- Ebu Hureyre" kanalıyla merfu olarak rivayet etti.

 

 

 

6111- Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Ölü yıkayan kişi (yıkama işini bitirince) kendisi de yıkansın" buyurmuştur.

 

Tahric: Süheyl b. Eb] Salih'in hadisini Beyhaki: rivayet ehniş ve senedindeki ihtilafı zikretmiştir.

 

 

 

6112- ibnu'l-Müseyyeb: "Ölüyü yıkayan kişi yıkansın, onu mezarına koyan kişi de abdest alsın" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (3/94), Abdu'l-A'la kanalıyla Ma'mer'den ve başka bir lafızla Beyhaki: (1/303), Şuayb kanalıyla Zühri' den rivayet ettiler.

 

 

 

6113- İbn Şihab(ez-Zühri); "Sünnet olan, ölüyü yıkayan kişinin de yıkanmasıdır" dedi.

 

 

6114- Eyyüb'un bildirdiğine göre İbn Sirın bir ölü yıkadığı zaman kendisi de yıkanırdI.

 

 

 

6115- Nafi bildiriyor: "ibn Ömer, Said b. Zeyd'in üzerine kafur serptikten sonra namazını kıldı ve onu mezarına taşıdı. Sonra da abdest almadan Mescid'e girip namaz kıldı. " Abdürrezzak da bu görüştedir.

 

Tahric: Beyhakl (1/307), Şu ayb kanalıyla ve İbn Ebi Şeybe (4/94), "Hişam-Ibn ümer" kanalıyla mana olarak aynısını rivayet ettiler.

 

 

 

6116- Nafi’nin bildirdiğine göre İbn Ömer, Said b. Zeyd'in üzerine kafür serptikten sonra onu mezarına taşıdı. Sonra da abdest almadan Mescid'e girip namaz kıldı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının Erkeği Yıkaması