musannef

Abdurrezzak

Kur’anın Faziletleri

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaz Kılarken Secde Ayetini işitmek ve Kur'an Ne Kadar Bir Zamanda Hatmedilir?

 

5938- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Namaz kılarken secde ayetini işittiğin zaman secde et. Eğer rüküda veya secdede isen secde etmene gerek yoktur."

 

 

5939- Cabir der ki: "Namaz kılarken secde ayetini işittiğin zaman secdede değilsen secde et."

 

 

5940- Tavus: "Şüphesiz ki namazda meşguliyet vardır" dedi.

 

 

 

5941- İbn Avn'ın bildirdiğine göre İbn Sırın: "Namazda olmayan şeyleri namazına karıştırma" demiştir. süfyan der ki: "Biz, tilavet secdesinin sonradan kaza edilmesi gerektiğini söylüyoruz."

 

 

 

5942- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişinin günlük hizbini okurken sırasına göre geride olan süreyi önceki süreden önce okuması mekruh mudur?" diye sorduğumda: "Hayır, değildir" karşılığını verdi.

 

 

 

5943- Yüsuf b. Mahek der ki: Ben Hz. Aişe'nin yanında iken Irak'lı bir kişi geldi ve: "Hangi kefen daha hayırlıdır?" diye sordu. Hz. Aişe: "Yazık sana! Kefenin sana ne zararı olacak ki?" karşılığını verdi. Adam: "Ey müminlerin annesi! Bana, sendeki Ali'nin Mushaf'ını göster ki, yeni bir Kur'an yazayim. Çünkü biz onu karışık bir şekilde okumaktayız" deyince, Hz. Aişe şu karşılığı verdi: "Bir ayeti diğerinden önce okuman sana ne zarar verecektir ki? ilk olarak onda (Kur'an'da) Cenneti ve Cehennemi anlatan mufassal sürelerden bir süre indi. insanlar islam'a akın edince helal ve haram ayetleri nazil oldu. ilk olarak içki içmeyin ayeti inseydi: "Biz içkiyi asla bırakmayız" derlerdi. Veya zinaya yaklaşmayın denilseydi aynı şekilde karşılık verirlerdi. Kur'an Mekke'de Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) indiği zaman daha ben oynayan küçük bir kız idim. O zamanlar Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en sıkıntılı günleriydi. Bakara Süresi nazil olduğu zaman ben onunla evliydim." Sonra Hz. Aişe Mushaf'ı çıkardı ve süreleri ona sırasına göre okudu.

 

Tahric: Buhari (9/331), Hişam b. Yusuf kanalıyla İbn Cüreyc'ten ve Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

5944- Ma'mer'in bildirdiğine göre Eyyub veya başka biri şöyle dedi: "ibn Sırın günün belirli saatlerinde Kur'an okurdu. Diğer gün bir gün önce okuduğu na bir süre daha ekleyerek okurdu. Bazen ilk okuduğuna Kur'an'ın yedide birini eklediği olurdu. Kur'an'ı yedi günde bir hatmederdi." Ma'mer der ki: "Katade de Kur'an'ı yedi günde bir hatmederdi."

 

 

 

5945- Ubeydullah b. Utbe der ki: "ibn Mes'üd, gündüzün az bir kısmını kullanarak hep gece Kur'an'ı okurdu."

 

 

 

5946- İbn Mes'ud: "Kur'an'ı üç günden az bir zamanda okuyan kişi şiir okumuş gibi olur" demiştir.

 

Tahric: Taberanı, M. el-Kebir'de rivayet etti. Ravileri Buhari ve Müslim'in ravileridir. Bak: Heysemi Mecmau'z-Zevaid (2/269).

 

 

 

5947- Abdürrezzak başka bir kanalla İbn Mes'ud yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

5948- Abdullah (b. Mes'üd): "Kur'an'! üç günden az bir zamanda hatmetmeyin, yedi günde hatmedin. Kişi gece ve gündüz okuduğu cüzüne de her gün devam etsin" demiştir. 

 

Tahric: Taberanı, M. el-Kebir'de; ravileri Buhari ve Müslim'in ravileridir; Heys'emı (2/269, ancak: "Gece ve gündüz" lafzını kullanmamışhr. Fethu'l-Bari'de (9/77) geçtiği üzere Said b. Mansur ve başka bir lafızla Beyhaki (2/396), Said b. Mansur kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

5949- Ebu'I-Muhelleb der ki: Ubey b. Ka'b'ın: "Biz Kur'an'ı sekiz günde hatmederiz" veya: "Ben Kur'an'ı sekiz günde hatmederim" dediğini işittim.

 

Tahric: İbn Nasr, Kıyamu'l-Leyl'de (63) ve Beyhakı (2/396) rivayet ettiler.

 

 

 

5950- Ebu'I-Aliye'nin bildirdiğine göre Muaz b. Cebel, Kur'an'ın üç günden az bir zamanda hatmedilmesinden hoşlanmazdı.

 

Tahric: Başka bir lafızla İbn Nasr, Kıyamu'l-Leyl'de (63) rivayet etti.

 

 

 

5951- Yahya b. Said, Ensar'dan bir adamdan, o da babasından bildirir:

Zeyd b. Sabit'e kişinin yedi günde Kur'an'ı hatmetmesini sorduğumda şu karşılığı verdi: "Güzel bir şeydir. Ben Kur'an'ı on beş veya yirmi günde bir hatmetmekten hoşlanırım ve onda durup düşünürüm (anlamaya çalışırım)."

 

 

 

5952- İbn Sirin bildiriyor: "Hz. Osman, Kur'an'ı bir rekatta hatmeder ve bu tek rekatla tüm geceyi ihya ederdi." Ma'mer der ki: "Hişam da İbn Sirin'den aynısını zikretmiştir."

 

 

 

5953- Hammad (b. Ebi Süleyman) bildiriyor: İbn Cüreyc bana Kabe'de Kur'an'ı bir rekatta hatmettiğini ve diğer rekatta ihlas Süresini okuduğunu söyledi." Sevri der ki: "Harflerini anlaşılır bir şekilde Kur'an'ı bir gecede okumakta bir sakınca yoktur."

 

Tahric: Tahavi (1/205), Ebu Nuaym kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

5954- ibrahım bildiriyor: "Esved (b. Yezid), Kur'an'ı iki gecede hatmederdi. Ramazan ayında da akşam ile yatsı namazı arasında uyurdu."

 

 

 

5955- imran bildiriyor: "ibrahım(-i Nehai), Ramazan ayında Kur'an'ı üç günde bir hatmederdi. Ramazan ayının son on gününde iki günde bir hatmeder ve her gece yıkanırdı."

 

 

 

5956- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Kur'an'ı topladım ve onu bir gecede okudum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir zaman sonra bundan usanmandan korkuyorum. Onu ayda bir hatmet" buyurunca: "Ya Resulallah! Bırak da kuvvetimden ve gençliğimden faydalanayım" dedim. Bunun üzerine bana: "O zaman onu yirmi günde bir hatmet" buyurdu. Ben yine: "Ya Resulallah! Bırak da kuvvetimden ve gençliğimden faydalanayım" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman onu on günde bir hatmet" buyurdu. Ben bir daha: "Ya Resulallah! Bırak da kuvvetimden ve gençliğimden faydalanayım" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman onu yedi günde bir hatmet" buyurdu. Ben yine de: "Ya Resulallah! Bırak da kuvvetimden ve gençliğimden faydalanayım" dedim; ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi. 

 

Tahric: İbn Mace, Yahya b. Said kanalıyla İbn Cüreyc'ten rivayet etti.

 

 

 

5957- Vehb b. Münebbih bildiriyor: Abdullah b. Amr, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an kaç günde bir hatmedilir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kırk günde bir hatmedilir" buyurdu. Abdullah: "Ben bundan daha fazlasına güç yetiririm" deyince: "O zaman ayda bir hatmet" buyurdu. Abdullah yine: "Ben bundan daha fazlasına güç yetiririm" deyince: "O zaman on beş günde bir hatmet" buyurdu. Abdullah'ın ısrarları üzerine sonra; "On günde bir hatmet", sonra da; "Yedi günde bir" buyurdu ve daha aşağı inmedi. 

 

Tahric: İbn Nasr, Kıyamu'l-Leyl'de (62), "Muhammed b. Sevr-Abdullah b. Amr" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5958- Katade bildiriyor; Abdullah b. Amr, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Kur'an kaç günde bir hatmedilir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayda bir" buyurdu. Abdullah b. Amr: "Ben bundan daha fazlasına güç yetiririm" dedi. .. " Sonrasında ravi Simak'ın hadisinin aynısını süre üç güne düşene dek zikretti ve şöyle devam etti:

Sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an'( üç günden daha az bir zamanda okuyan kişi onu anlayamaz" buyurdu. '' Ma'mer der ki; "Bana bildirildiğine göre Kur'an'ı bir ayda hatmeden kişi ne acele etmiş, ne de yavaş okumuş olur. Yirmi günde hatmeden kişi de yarışa hazırlanan at gibidir."

 

Tahric: Değişik bir lafızla Ebu Davud (1/197), "Hemmam-Abdullah b. Amr b. el-As" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5959- Said b. Ebi Burde, babasından bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz b. Cebel ile Ebu Musa el-Eş'ari'yi Yemen'e gönderdiği zaman onlara:

"Kolaylaştırın ve zorlaştırmayın. ayrılmayın ve birbirinize itaat edin" buyurdu. Ebu Musa: "Bizim topraklarımızda baldan yapılan bit', arpadan yapılan mezr adında içeceklerimiz vardır (bu konuda ne dersin?)" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sarhoşluk veren her şey haramdır" buyurdu. Muaz, Ebu Musa'ya: "Nasıl Kur'an okursun?" diye sorunca: "Ben namazda iken, bineğim üzerinde iken, yatarken otururken yavaş yavaş Kur'an okurum" cevabını verdi. Bunun üzerine Muaz: "Ben uyurum, sonra kalkar günlük olarak belirlemiş olduğum cüzümü okurum. Bu şekilde yatışımın da kalkışımın da sevabını Allah'tan beklerim" dedi. Bundan dolayı da Muaz, Ebu Musa'dan daha üstün görülmüştür.

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari, mürseZ ve mevsUl olarak rivayet etti. Bak: Fethu'l-Bari (8/45, 46).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Şükür Secdesi Yapması