musannef

Abdurrezzak

Kur’anın Faziletleri

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Secde Ayetini Sadece işiten Kişinin Secde Etmesi

 

5905- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Secde ayetinde secde etmek vacip midir?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Hayır, değildir. Bana bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab içinde secde ayeti olan bir sure okurken yanındakiler secde etti. Bunun üzerine Ömer b. el-Hattab: "Eğer siz secde etmeseydiniz, ben de secde etmezdim" dedi. Bu da namazın dışında olan bir şeydi."

 

 

 

5906- Zühri, ibnu'l-Müseyyeb'den bildirir: Hz. Osman kıssa anlatan biri ile karşılaştı. Kıssa anlatan Osman'ın secde etmesi için içinde secde ayeti olan bir sure okudu. Bunun üzerine Osman: "Secde ayetini işiten kişinin secde etmesi gerekir" dedi ve secde etmeden gitti.

 

Zühri der ki: KıssaCl secde ayetini okurken ibnu'l-Müseyyeb, Mescid'in bir kenarında oturuyordu. Ancak o da secde etmedi ve: "çünkü ben adamı dinlemek için oturmamıştım" dedi. 

 

Tahric: Yakın metinle Beyhakı (2/324), Abdurrahman kanalıyla İbnu'l-Müseyyeb'den rivayet etti.

 

 

 

5907- Süleyman b. Hanzale der ki: İbn Mes'üd'un yanında secde ayetlerinden birini okuyup kendisine baktığımda: "Ne bakıyorsun? Ayeti okuyan sensin. Secde edersen biz de ederiz" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (2/324), Sevri kanalıyla EbÜ İshak'tan rivayet etti.

 

 

 

5908- İbn Abbas der ki: "Secde ayetinde secde etmek, orada oturup da ayeti dinleyen kişilere vaciptir. Sen oradan geçerken secde ederlerse senin de secde etmene gerek yoktur."

 

Tahric: Beyhaki (2/324), Süfyan kanalıyla İbn Cüreyc'ten "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

5909- Ebü Abdirrahman es-Sülemı der ki: Selman oturmakta olan bir grubun yanına geldi. Grup secde ayetlerinden birini okuyup da secde edince Selman secde etmedi. Kendisine bunun sebebi sorulunca: "Biz onun için gelmedik" karşılığını verdi.

 

Tahric: Beyhaki (2/324), Abdullah b. el-Velid kanalıyla Sevri' den ve Tahavi (1/208), Ebu Amir kanalıyla Sevri' den rivayet ettiler.

 

 

 

5910- Mutarrif b. Abdillah'ın bildirdiğine göre imran b. el-Husayn bir kıssacıyla karşılaştı ve kıssacı bir secde ayeti okudu. Ancak imran secde etmeden gitti ve: "Secde ayetinde secde etmek, orada oturup da ayeti dinleyen kişilere vaciptir" dedi.

 

 

 

5911- İbn Ömer der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize Kur'an okurken secde ayeti okuduğu zaman tekbir getirir ve secde ederdi. Biz de kendisiyle birlikte secde ederdik."

 

 

 

5912- Hişam b. Urve'nin babasından bildirdiğine göre Hz. Ömer minberde iken içinde secde ayeti olan bir süre okudu ve minberden inip secde etti. Cemaat de kendisiyle birlikte secde etti. Diğer Cuma da aynı süreyi okudu ve secde ayetine yaklaştığı zaman cemaat secde için hazırlandı. Bunun üzerine: "Secde etmek üzerimize vacip değildir. Dilersek secde ederiz" dedi ve ayeti okudu. Fakat secde etmedi. 

 

Tahric: Beyhaki (2/321), Malik kanalıyla Hişam b. Urve'den ve Tahavı (1/208), İbn Numeyr kanalıyla Hişam' dan rivayet ettiler.

 

 

 

5913- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namazda iken secde ayeti okunduğunda secde etmek vacip midir?" diye sorduğumda: "Hayır, değildir. Eğer namazda iken vacip olsaydı namazın dışında da vacip olurdu" karşılığını verdi. "Senin için uygun olanı hangisidir?" diye sorduğumda: "Secde etmektir" karşılığını verdi.

 

 

 

5914- Zeyd b. Eslem der ki: Adamın biri Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında içinde secde ayeti olan bir sure okudu. Sureyi bitirdikten sonra: "Ya Resulallah! Bu surede secde ayeti yok mudur?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, vardır. Fakat ayeti okuyan sendin. Eğer secde etseydin biz de ederdik" buyurdu. 

ibn Cüreyc, Ata (b. Ebi Rebah)'tan aynısını bildirir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (2/324) yakın metinle rivayet ederek: "İshak el-FereviZeyd b. Eslem-Ebu Hureyre" kanalıyla mevsUl olarak rivayet etti. Oysa İshak zayıf biridir" dedi. Ata b. Yesar'dan Beyhakı (2/324), Zeyd b. Sabit'ten Buhari (2/99) şahit hadisler rivayet etti.

 

 

 

5915- İbn Sirin der ki: Hz. Aişe'ye Kur'an'daki secde ayetleri sorulunca:

"Bu, Allah'a karşı yerine getirmeniz gereken bir görevdir veya nafile bir şeydir. Yüce Allah için secde eden hiç bir Müslüman yoktur ki, Yüce Allah mutlaka onu bir derece yükseltir ve onunla bir günahını siler veya hem bir derece yükseltir, hem de bir günahını siler" karşılığını verdi.

 

 

 

5916- Abdürrezzak başka bir kanalla Zeyd'den yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

5917- Halid b. Ma'dan der ki: Sevban'a üç defa: "Bana bir şeyler anlat.

Umulur ki Yüce Allah bununla bana bir fayda sağlar" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Yüce Allah için secde eden hiç bir Müslüman yoktur ki, Yüce Allah mutlaka onu bir derece yükseltir ve onunla bir günahını siler. "

 

Tahric: Müslim, Ebu Davud ve Tirmizi (1/300); Beyhakı (2/485) rivayet ettiler.

 

 

 

5918- Ma'mer der ki: Ebu ishak'ın şöyle dediğini işittim: "ibn Mes'ud: "Eğer secde ayeti surenin sonunda ise istersen rükuya var, istersen secde et. Çünkü secde, rüku ile birliktedir" dedi. Ona: "Ey Ebu ishak! Bunu sana kim anlattı?" diye sorduğumda: "Dostlarımız Alkame, Esved (b. Yezid) ve Rabr b. Huseym" karşılığını verdi.

 

Tahric: Taberani, M. el-Kebir'de rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir. Bak: Heysemi (2/286).

 

 

 

5919- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Eğer secde ayeti surenin sonunda ise dilersen rüku'ya varır, dilersen secde edersin.''

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (2/323) ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. Ravileri güvenilir kişilerdir. bak: Heysemi Mecmau'z-Zevaid (2/286).

 

 

 

5920- Muğire bildiriyor: ibrahim(-i Nehai)ı secde ayeti okuyan bir kadını işiten kişi hakkında: "Bu kişi kadını imam edinmez. Fakat öylesi bir durumda (yani kadın kendine imam olursa) ayeti kendisi okur ve öyle secde eder" dedi.

 

 

 

5921- ibrahım(-i NehaI) der ki: "A'raf, isra, Alak, Necm ve İnşikak surelerindeki secde ayetleri okunduğu zaman kişi dilerse rüku'ya varır, dilerse secde eder."

 

 

 

5922- İbn Mes'ud der ki: "Necm, inşikak, Alak ve isra surelerindeki secde ayetleri ile A'raf Suresinin ikinci secde ayetini okuduğun zaman dilersen secde eder ve kalkıp başka ayetler okursun. Dilersen rüku'ya varırsın."

 

 

 

5923- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah): "Secde ayetine geldiğin zaman dilersen onu rekat olarak sayarsın (kılarsın)" dedi. İbn Tavus da aynısını söylemiştir.

 

 

 

5924- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus) genellikle secde Suresinde secde ayetine vardığı zaman rüku'ya varırdı. Her gece de bu sureyi okurdu.

 

 

 

5925- Ebu Zer der ki: "Ya Resulallah! Yeryüzünde yapılan ilk mescit hangi mescittir?" diye sorduğumda: "Mescid-i Haram'dır" buyurdu. "Sonra hangi mesciddir?" diye sorduğumda: "Meseld-l Aksa'dır" buyurdu. "iki mescid arasında ne kadar bir zaman vardır?" diye sorduğumda da: "Kırk yil vardır" cevabını verip: "Namaz vakti geldiği zaman nerede olursan ol namazını kıl. Namaz kıldığın yer mesciddir" buyurdu." A'meş der ki: "Teymı bazen yolda yürürken secde ayeti okur ve yolda secde ederdi."

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari ve Müslim (1/74) rivayet ettiler.

 

 

 

5926- Muğıre'nin bildirdiğine göre ibrahım(-i NehaI), namazda secde ayeti okuyup da secde eden ve bir daha secde ayeti okuyan kişi hakkında: "Namazı bitirdiği zaman iki sehiv secdesi yapar" dedi.

 

 

 

5927- İbn Ebi Leyla'nın bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah) ve Cabir:

"Kabe'nin etrafında iken secde ayeti okursan Kabe'ye doğru yönel ve ima ile secde et" dediler.

 

 

 

5928- ibrahım'in bildirdiğine göre Esved (b. Yezid) yürürken secde ayeti okur ve ima ile secde ederdi.

 

 

 

5929- Suveyr b. Ebi Fahite'nin bildirdiğine göre babası: "imam secde ayeti okuyup da secde etmediği zaman biz arkasında ima ile secde derdik" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tilavet Secdesinden Sonra Selam Vermek