musannef

Abdurrezzak

Bayram Namazları

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazan ve Kurban Bayramı Namazlarının Vacipliği

 

5707- Hz. Ali: "Bayram namazlarına gitmen sünnettendir" demiştir.

 

 

5708- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Ramazan bayramı namazı tek tek herkese vacip midir?" diye sorduğumda: "Hayır değildir, bu namaz ancak cemaat olarak kılınabilir. Cuma namazının bile vacip olması için cemaat gerekli ise Ramazan bayramında nasıl gerekli olmaz? Cuma olsun diğer namazlar olsun dört kişiden aşağıda cemaat olmaz" karşılığını verdi. Ona:

 

"Köylülerin Cuma namazında bulunmaları gerektiği gibi Ramazan bayramı namazında da bulunmaları gerekli midir?" diye sorduğumda: "Evet, gereklidir" dedi ki bunun gerekli olduğunu birkaç defa daha söyledi. Başka bir zaman da bana şöyle demişti: "Müslümanların bayram namazına katılmaları gerekir, fakat bu gereklilik Cuma namazındaki gereklilik gibi değildir. Zira Cuma namazına katılmak emredilmiştir. Cuma gününden daha değerli bir gün yoktur. Cuma günü, Arefe gününden, Ramazan bayramı gününden ve diğer bütün günlerden daha değerlidir. Bize bildirildiğine göre insanlar ve cinler dışında kara, deniz, ağaç ve taş ne varsa o gün güneş doğana kadar sürekli olarak dua ederler. "

 

 

 

5709- Ma'mer der ki: "Ashaba göre Cuma namazı Ramazan bayramı namazından daha vaciptir. Çünkü onlar: ''Cuma namazı farz, Ramazan bayramı namazı ise sünnettir'' demektedir."

 

 

 

5710- Ma'mer'in bildirdiğine göre Zühri ve Katade: "Kurban bayramı namazı Ramazan bayramı namazı gibi iki rekattır" dediler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Namazını Abdestsiz Kılmak ve Bayram namazlarını Kaçıran Kişinin Durumu