musannef

Abdurrezzak

Bayram Namazları

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hutbeden Önce Namaz Kılmak

 

5631- İbn Cüreyc, Ata (b. Ebi Rebah)'tan bildirir: cabir b. Abdillah'ın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramında kalktı ve hutbeden önce namaza başladı. Sonra da insanlara hutbe verdi. Hutbeyi bitirdiği zaman minberden indi ve kadınların yanına giderek Bilal'a yaslanmış bir şekilde onlara da hatırlatmada bulundu. Bilal giysisinin eteğini açmış kadınlar da eteğine sadakalarını bırakmaktaydı. Ata'ya: "Verdikleri Ramazan sadakası mıdır?" diye sorduğumda: "Hayır, bu, kadınların öylesine verdiği bir sadakadır" cevabını verdi. Kimi kadın yüzüğünü kimisi şunu, kimisi şunu bırakmaktaydı" dedi. Ona: "Şu anda imamın (siyasi liderin) kadınlara giderek onlara hatırlatmada bulunmasını uygun görüyor musun?" diye sorduğumda: "Evet, ömrüme yemin olsun ki uygundur ve bu, onların üzerine bir haktır. Niçin öyle yapmıyorlar ki?" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Müslim (1/289), "İbn Rahuye-Abdürrezzak" kanalıyla ve Ebu Davud, Ahmed kanalıyla Abdürrezzak'tan rivayet ettiler.

 

 

 

5632- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman ile birlikte bayram namazları kıldım. Hepsi de namazı hutbeden önce kıldı ve namazdan sonra hutbeyi verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeden sonra minberden indi. Şimdi insanların Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde oturduğunu görür gibiyim. Sonra Bilal ile birlikte kadınların yanına geldi ve:

 

"Ey Peygamber! İnanmış kadınlar, Allah'a hiçbir ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, başkasının çocuğunu sahiplenerek kocasına isnadda bulunmamak ve uygun olanı işlemekte sana karşı gelmem ek şartıyla sana biat etmek üzere geldikleri zaman, onları kabul et; onlara Allah'tan bağışlanma dile; doğrusu Allah, bağışlayandır, acıyandır"[Mumtehine, 12] ayetini okudu. Sonra: "Siz bu söz üzere misiniz?" diye sorunca bir kadın: "ı=vet ey Allah'ın Resulü!" cevabını verdi. Ondan başka kimse cevap vermemişti. (Ravi Hasan bu kadının kim olduğunu bilememiştir) Bunun üzerine kadınlar sadakalarını vermeye başladılar. Bilal giysisini açtı ve: "Gelin, annem babam size feda olsun" dedi. Kadınlar gelip fetahlarını ve yüzüklerini Bilal'ın giysisine bırakmaya başladılar." Ravi der ki: İbn Abbas'a: "Fetah nedir?" dediğimizde: "Cahiliye zamanında takılan büyük yüzüklerdir" cevabını verdi. 

 

Tahric: Müslim (1/289), "İbn Rahuye-Abdürrezzak" kanalıyla; Buhari, İshak b. Nasr kanalıyla Abdürrezzak'tan rivayet ettiler.

 

 

 

5633- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bayram namazında bulundum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce bayram namazını kıldıktan sonra da hutbe verdi. Kadınların hutbeyi işitmediğini düşündü ve yanlarına giderek onlara vaaz etti. Sonra: "Sadaka verin" buyurdu. Bunun üzerine kadınlar yüzüğü, altın ve gümüşten halkaları ve diğer şeyleri bırakmaya başladı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine de Bilal bunların hepsini giysisine koydu.

 

 

 

5634- Ebu Said el-Hudri bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban ve Ramazan bayramlarında Mescid'e geldiğinde o iki rekatı kılarak selam verirdi. Sonra etrafında toplanmış olan cemaate doğru yönelir ve onlara:

"Sadaka verin. sadaka verin" buyururdu. En fazla sadakayı yüzük, küpe ve başka şeylerle kadınlar vermekteydi. Eğer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yere müfreze / elçi gönderme ihtiyacı varsa onu zikrederı yoksa çıkıp giderdi.

 

Tahric: Beyhaki (3/297), İbn Vehb kanalıyla Davud b. Kays'tan rivayet etti.

 

 

 

5635- Ebu Said el-Hudrı bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ve Kurban bayramında önce namaz kılar, sonra hutbe verirdi. Hutbesinde bir yere elçi ve askeri birlik gönderme konusu zikredilirdi."

 

 

 

5636- Abdurrahman b. Avf'ın azatlısı Ebu Ubeyd der ki: Ömer b. elHattab ile birlikte bayram namazını kıldım. Ömer namazı hutbeden önce ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. Sonra hutbesinde: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu iki günde oruç tutmayı yasaklamıştır. Biri Ramazan bayramı günü, diğeri de Kurban bayramında kurbanınızı yediğiniz gündür" dedi. Daha sonra Osman ile birlikte bayram namazında bulundum. O gün Cuma gününe denk gelmişti. O da namazı hutbeden önce ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. Sonra hutbesinde: "Ey insanlar! Bu iki gün sizin için bayram kılınmıştır. Sizden, Mekke'nin dışındaki köylerden olan kişi bizim tarafımızdan izinlidir (Cuma namazına kalmayıp) geri dönebilir. isteyen de kalıp cuma namazını kılabilir" dedi. Sonra Ali ile birlikte bayram namazında bulundum. O da namazı hutbeden önce ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. Sonra hutbesinde: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurbanınızı üç geceye kadar yiyip bitirmeyi emretti. Kurbanınızı üç günden sonrasına bırakmayın" dedi.

 

Tahric: Humeydi, Müsned'de (1/6:8) rivayet etti. Sahih bir hadistir.

 

 

 

5637- Simak b. Harb bildiriyor: "Muğıre b. Şu'be ile birlikte bir bayram namazında bulundum. Muğıre b. Şu'be namazı ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. Sonra devesi çekilerek getirildi ve namazdan sonra devesi üzerinde hutbe verdi.''

 

Tahric: Beyhakı (3/298), Abdulmelik b. Umeyr kanalıyla ve İbn Ebi Şeybe (s. 371) rivayet ettiler.

 

 

 

5638- Abdulkerım el-Cezerı der ki: "Ziyad b. Ebi Meryem, Muğıre b.

Şu'be ile birlikte bayram namazında bulundu. Muğıre hutbeden önce namaz kıldırdı ve devesine binerek hutbeyi verdi. Hutbeyi bitirince de onu geri saldı. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 370), Kays kanalıyla Muğıre' den rivayet etti.

 

 

 

5639- Vehb b. Keysan bir adamdan naklen bildirir: "Hz. Ebu Bekr ile birlikte bayram namazında bulundum. Ebu Bekr namazı hutbeden önce ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. Sonra Ömer ile birlikte bayram namazında bulundum. O da namazı hutbeden önce ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. Sonra Osman ile birlikte bayram namazında bulundum. O da namazı hutbeden önce ezansız ve kametsiz olarak kıldırdı. ''

 

Tahric: Müsedded ve İbn Ebi Şeybe rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Günü Hutbe Verilirken Susmak