musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Günü Yolculuğa Çıkmak

 

5536- Halid el-Hazza, İbn Sirin veya başka birinden bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Cuma namazını kıldıktan sonra yolculuk giysileri giymiş birini gördü ve: "Sana ne oluyor?" diye sordu. Adam: "Sefere çıkacağım. Cuma namazını kılmadan da çıkmak istemedim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Vakti gelmemiş olduktan sonra Cuma namazı sefere çıkmana engel değildir" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe bu anlamda yakın metinle rivayet etti.

 

 

 

5537- Esved b. Kays babasından bildirir: Ömer b. el-Hattab yolculuk telaşı içinde olan bir adam gördü. Adam: "Bugün Cuma günüdür. Yoksa yola çıkardım" deyince, Ömer: "Cuma, sefere çıkacak kişiyi tutmaz. Gitme zamanın geldiyse yola çık" karşılığını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 334), Şerik kanalıyla Esved b. Kays'tan, o da babasından "kısa metinle" ve Beyhaki (187), İbn Uyeyne ve Sevri kanalıyla "kısa metinle" rivayet ettiler.

 

 

 

5538- Salih b. Keysan der ki: "Ebu Ubeyde Cuma günü erken vakitte sefere çıktı ve Cuma namazını beklemedi.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 334), "İbn İdris-SiHih b. Keysan" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5539- Ubeydullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Salim b. Abdillahı Cuma günü (namaz kılmadan) Mekke'den çıkmıştır.

 

 

 

5540- Zühri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü kuşluk vaktinde Cuma namazından önce sefere çıkmıştır.''

 

Tahric: Yakın metinle İbn Ebi Şeybe ve Beyhaki (3/188) rivayet ettiler.

 

 

 

5541- Ma'mer der ki: Yahya b. Ebi Kesır'e: "Kişi Cuma günü sefere çıkabilir mi?" diye sorduğumda bundan hoşlanmadı. Ona bu konudaki ruhsattan bahsetmeye başladığımda: "Cuma günü sefere çıkanların çoğu mutlaka hoşlanmadıkları bir şeyle karşılaşmıştır. Eğer bunu gözlersen öyle olduğunu görürsün" dedi.

 

 

 

5542- Evzai der ki: Hassan b. Atiyye: "Kişi Cuma günü sefere çıkarsa gündüz, ona ihtiyaçlarının giderilmemesi ve yoldaşı olmaması için dua eder" dedi. Başka bir kişinin de bildirdiğine göre ibnu'l-Müseyyeb: "Cuma günü sefere ancak Cuma namazından sonra çıkılır" demiştir.

 

Tahric: Yakın metinle İbn Ebi Şeybe (s. 335) rivayet etti.

 

 

 

5543- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Sana: ''Seferi olan kişi Cuma gecesi şehir hükmünde olan bir bölgede akşamlarsa Cuma namazını kılmadan oradan çıkamaz'' denildiği haberi ulaştı mı?" diye sorduğumda: "Bu mekruh olan bir şeydir" cevabını verdi. "Keraheti Perşembe gününden mi başlar?" diye sorduğumda ise: "Hayır, kişinin o günde yola çıkmasında bir sakınca yoktur" karşılığını verdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 335), "Ebu Muaviye-AHi" kanalıyla bildirdiğine göre Aişe:

"Sefere çıkma zamanın Cuma gecesine denk gelirse Cuma namazını kılmaclan yola çıkma" demiştir.

 

 

 

5544- Ebu Bekr, Sa'd oğullarından bir kişiden bildirir: "ibn Ebi vakkas Cuma günü Medine'de sabah namazını kıldıktan sonra Cuma namazını kılmadan biner ve Akık denilen yerdeki konağına giderdi. Medine ile konağı arasında da bir beridden daha az veya bir beridlik bir mesafe vardı."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Günü Kişinin Uykusunun Gelmesi