musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İzin Almak

 

5507- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata ile oturan bir kişi Mekhul'a "Doğrusu Allah'a ve Peygamberine inanan Müminler, Peygamberle beraber bir işe karar vermek için toplandıklarında, ondan izin almaksızın gitmezler ... "[Nur, 62] buyruğunun açıklamasını sorunca, Mekhül şu karşılığı verdi:

"Şu anda onunla amel edilmektedir. Kişi validen izin almadan Cuma namazından, savaştan ve beraber karar vermek için toplanılmış yerden ayrılıp gidemez. "Peygamberle beraber bir işe karar vermek için toplandıklarında, ondan izin almaksızın gitmezler''[Nur, 62] buyruğunu görmüyor musun?" Ata: "Ömrüme yemin olsun ki ben geçmişte imam hutbe verirken insanların izin istediği zamana yetiştim" deyince, ona: "Nasıl izin istiyorlardı?" diye sordum. Ata, bana sağ eliyle işaret ederek: "Kişi imama eliyle işaret ederdi" dedi. Ona: "Konuşmadan mı işaret ederdi?" diye sorduğumda: "Evet, konuşmadan" dedi. "imam nasıl izin verirdi?" diye sorduğumda ise: "imam da işaretle izin verir ve konuşmazdı" karşılığını verdi. "Kimse elini burnuna veya giysisine koyar mıydı?" diye sorduğumda: "Hayır, koymazdı" cevabını verdi.

 

 

 

 

5508- Ma'mer bildiriyor: Zühri: "Peygamberle beraber bir işe karar vermek için toplandıklarında, ondan izin almaksızın gitmezler"[Nur, 62] buyruğunu açıklarken: "Burada Cuma namazı kastedilmektedir" dedi. Katade ise: "Burada Cuma namazı ve savaş kastedilmektedir" dedi.

 

 

 

5509- İbn Sirin der ki: Müslümanlar Cuma günü izin isteyeceği zaman şöyle üç parmağıyla işaret ederdi. Ziyad zamanında izin alma işi çoğalınca sıkıldı ve: "Burnunu tutan her kişi izinlidiril dedi.

 

Tahric: Farklı bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 341), İbn Mehdi kanalıyla Sevri'den bu İsnadla rivayet etti.

 

 

 

5510- Kelbı der ki: ilCuma günü imam hutbe verirken kişinin acil bir ihtiyacı olup da çıkmak istediği zaman (abdesti bozulmuş gibi) elini burnuna koyar ve öyle çıkardı.''

 

 

 

5511- İbn Ebi Necih bildiriyor: Mücahid: "Peygamberle beraber bir işe karar vermek için toplandıklarında, ondan izin almaksızın gitmezler"[Nur, 62] buyruğunu açıklarken: "Burada savaş ve Cuma namazı kastedilmektedir. imamın Cuma hutbesinde izin vermesi ise eliyle işaret etmesidiril dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 341), İbn Uyeyne kanalıyla "kısa metinle" rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

imam Hutbe Verirken Gelen Kişi