musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Hutbesini Kaçıran Kişi

 

5470- İbn Ömer der ki: "Kişi Cuma namazında bir rekata yetişirse (imam selam verdikten sonra) ona bir rekat daha ekler. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 248), "Huşeym-Ibn ümer" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5471- İbn Ömer der ki: "Kişi Cuma namazında bir rekata yetişirse (imam selam verdikten sonra) ona bir rekat daha ekler. Eğer cemaat Tahiyyat'ta iken yetişirse dört rekat kılar." Abdürrezzak da bu görüştedir.

 

 

 

5472- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir ve:

"Biz de aynı görüşteyiz" der.

 

 

 

5473- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

5474- Abdürrezzak, ibrahım(-i Nehai)'den bu fetvanın aynısını bildirir. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Hafs b. Giyas- İbrahim" kanalıyla aynısını rivayet etti.

 

 

 

5475- Abdürrezzak, Alkame ve Esved (b. Yezid)' den yukarıdaki fetvanın aynısını nakletmiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe rivayet etti.

 

 

 

5476- Abdürrezzak, aynı fetvayı Zühri ile Katade'nin yanısıra Hasan(-ı BasrI)' den de nakletmiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe aynısını rivayet etti.

 

 

 

5477- İbn Mes'ud der ki: "Cuma namazının bir rekatına yetişen kimse tamamına yetişmiş gibi olur. Ancak ikinci rekatı da kaçıran kişi dört rekat kılsın.''

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

5478- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Namazın bir rekatına yetişen kimse. tamamına yetişmiş gibi olur" buyurmuştur. Zühri: "Cuma da böylesi namazlardandır" demiştir.

 

 

 

5479- İbn Mes'ud der ki: "Cuma namazının ikinci rekatına da yetişemeyen kişi dört rekat kılsın."

 

5480- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "Kişi Cuma günü cemaat namazına sonunda yani Tahiyyat'ta iken yetişirse sadece iki rekat kılar."

Ma'mer ve Katade: "Dört rekat kılar" dediler. Katade'ye: "ibn Mes'ud, cemaat, namazın sonunda Tahiyyat'ta iken yetişti ve beraberinde gelenlere: ''Oturun inşallah yetiştiniz'' dedi" denilince, Katade: "ibn Mes'ud bunu: ''Cuma namazının sevabına yetiştiniz'' anlamında söylemiştir" karşılığını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 259, s. 349), Şerik kanalıyla Amir b. Şakik'ten bildirdiğine göre Ebu Vail: "Namazda Tahiyyafa yetişen kişi, namaza yetişmiş demektir" dedi.

 

 

 

5481- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "Kişi Cuma günü cemaat, namazın sonunda Tahiyyat'ta iken yetişirse selam vermez ve seferi gibi iki rekat kılar." Sevri ise: "Dört rekat kılınması bizim için daha uygun olandır. Çünkü (o vakitte gelen) kişi Cuma namazını kaçırmış bulunmaktadır" dedi.

 

 

 

5482- Ebu Nadra bildiriyor: Bir kişi imran b. Husayn'a gelerek: "Cuma namazına yetişemeyen kişi kaç rekat kılar?" diye sordu. imran: "Kişi Cuma namazına niye yetişemesin ki?" karşılığını verdi. Adam gidince de: "Eğer ben Cuma namazına yetişmemiş olsam dört rekat kılardım" dedi.

 

 

 

5483- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Ebu Umame der ki:

Cuma günü melekler mescidin kapılarında durur ve herkesi bir önceki Cuma hangi vakitte gelmişse yazmaya başlarlar. Kişi gecikip de vaktinde gelmeyince onun için: "Allahım! Eğer hasta ise ona şifa ver. Allahım! Eğer bir haçeti varsa o hacetini gider" diye dua ederler. imam gelinceye kadar bu şekilde devam ederler. imam gelince de defterlerini kapatırlar ve defterler mühürlenir. imam minberden indikten sonra gelen kişi (umaya değil de, sadece namaza yetişmiş olur.

 

Tahric: Beyhaki (3/226), Amr b. Şuayb kanalıyla babasından, o da dedesinden merfu olarak rivayet etmiştir.  Ahmed, "Mübarek b. Fadale-Ebu Umame" kanalıyla merfu olarak rivayet etti.

 

 

 

5484- Yahya b. Ebi Kesır'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hutbeye yetişen kişi Cumaya yetişmiş demektir" buyurmuştur.

 

Tahric: Nesai, sahih isnadla İbn Mes'ud'dan şahidini rivayet etti. Bak: Sünen (3/112).

 

 

 

5485- Ömer b. el-Hattab der ki: "Hutbe iki rekat yerine geçmektedir. Bu sebeple hutbeyi kaçıran kişinin dört rekat kılması gerekmektedir."

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Eb] Şeybe (s. 346) bu isnadla yakın metinle rivayet etti.

 

 

 

5486- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi Cuma namazında neye yetiştiğinde namazı kısa (iki rekat) olarak kılar veya neyi kaçırdığında namazı (dört rekata) tamamlar?" diye sorduğumda: "Hutbeye yetişmesine göre kısa veya tam olarak kılar" karşılığını verdi. "Ben oturmadan imam minberden inerse?" diye sorduğumda: "Hutbeye yetişmemiş olursun" dedi. "imam minberden inmeden oturursam?" diye sorduğumda ise: "0 sana yeter, hutbeye yetiştin demektir" karşılığını verdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 348), Huşeym kanalıyla Davud b. Eb] Hind'den bildirdiğine göre Ata: "Kişi hutbeye yetişemezse Cuma namazım dört rekat olarak kılsın" demiştir.

 

 

 

5487- İbn Cüreyc der ki: Bir kişi Ata (b. Ebi Rebah)'a: "imam hutbede, ölçü ve tartılarda adaleti öğütlerken yetiştim, ne yapmalıyım?" diye sorunca, Ata: "Allah bunları da emretmektedir ve bunlar da Allah'ın zikrinden sayılır. Bu sebeple namazı kısa (iki rekat) olarak kılarsın" karşılığını verdi.

 

 

 

5488- İbn Ebi Necih'in bildirdiğine göre Ata ve Mücahid: "Hutbeye yetişmeyen kişi, namazı dört rekat olarak kılar" dediler.

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe rivayet etti.

 

 

 

5489- İbn Cüreyc bildiriyor: "Ata (b. Ebi RebahL imam hutbe verirken burnu kanayan ve abdest almak için gidip de imam namazı bitirdikten sonra geri gelen kişi hakkında: "Hutbede hazır bulunmasından dolayı sadece iki rekat kılar" dedi.

 

 

 

5490- Ma'mer'in bildirdiğine göre Katade ve Sevr!: "Kişi böylesi bir durumda dört rekat kılar" dediler. Abdürrezzak da aynı görüştedir .

 

 

 

5491- Abdürrezzak der ki: Hutbede hazır bulunmayan, imam namaza durduktan sonra gelen ve abdesti bozulan imamın yerine bu kişiyi geçirmek istediği kişi hakkında Sevr!: "Yerine ancak hutbede hazır bulunan kişi geçirilebilir. Bu kişi eğer imama uyup namaza durduktan sonra imamın abdesti bozulursa imamın onu yerine geçirmesinde bir sakınca yoktur. Bu durumda da kişi iki rekat kıldırır. Abdesti bozulup da abdest alan imam bu sırada eğer konuştuysa dört rekat kılar. Eğer konuşmadıysa iki rekat kılar. imam, hutbeden ve namazdan hiçbir şeye yetişmeyen kişiyi yerine geçirecek olursa bu kişi dört rekat kıldırır" dedi.

 

 

 

5492- Abdürrezzak bildiriyor: Sevri, Cuma günü imamla birlikte bir rekat kıldıktan sonra abdesti bozulan ve konuşmadan giden kişi hakkında: "Abdest alır ve kalan namazı tamamlar. Ancak konuşursa namazı dört rekat olarak kılar" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

imam Hutbe Verirken Kişinin Minberin Yanından Kalkması