musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cemaatin imama Doğru Dönmesi

 

5390- Ma'mer der ki: Zühri'ye Cuma günü cemaatin imama doğru dönmesini sorduğumda: "Önceleri de öyle yaparlardı" karşılığını verdi.

 

 

5391- Nafi'in bildirdiğine göre İbn Ömer Cuma günü imama doğru dönerdi.

 

 

5392- Şa'bi"nin bildirdiğine göre (kadı) Şureyh Cuma günü imama doğru dönerdi.

 

 

 

5393- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi' Rebah)'a: "Cemaat Cuma günü Mekke' de ve başka yerde kıbleyi bırakıp imama ve kıssa anlatana doğru dönebilir mi?" diye sorduğumda: "Evet, dönebilir" dedi. Sonra bir adamdan naklen şöyle dedi: "Ubeyd b. Umeyr şurada (eliyle Mahzymoğulları tarafını işaret etti) kıssa anlatırken Va'la b. Umeyye geldi. b---srrada Sinan b. Va'la veya Said b. Ya'la Kabe'ye doğru yönelmişti. Ya'la, Sinan'ı (veya Said'i) yanına çağırdı: "Neden o tarafa doğru dönüyorsun? Kıssa anlatana doğru dön!" dedi. Abbad b. Abbad bu rivayeti duyunca: "Yanına çağırdığı bu kişi Sinan b. Ya'la idi" dedi.

 

 

 

5394- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Minberin hizasında bulunan kişi Kabe'yi bırakıp imama doğru mu yönelir?" diye sorduğumda:

"Hayır, Kabe'ye doğru yönelir" karşılığını verdi.

 

 

 

5395- Ezrak b. Kays der ki: Ben İbn Ömer'in yanında oturmuştum. insanlar ona sorular sormakta ve Ubeyd b. Umeyr bir şeyler anlatmaktaydı. Bunun üzerine İbn Ömer: "Bizimle bize hatırlatan arasından çekilin" dedi.

 

 

 

5396- Abde b. Ebi Lübabe der ki: "Mescid'e girdim ve İbn Ömer ile birlikte ikindi namazını kıldım. Sonra İbn Ömer oturdu ve ashabı etrafında toplandı. İbn Ömer sırtını kıssa anlatan kişiye doğru dönmüştü. Kıssacı anlatacağını bitirip ellerini kaldırdı ve dua etmeye başladı. Ancak İbn Ömer ellerini kaldırmadı."

 

 

 

5397- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "imamın Cuma hutbesi dışında kıssacının anlattığını işitiyor ve anlıyorken Allah'ı zikredebilir miyim?" diye sorduğumda: "Evet, zikredebilirsin. Onunla dilediğin kadar otur ve dilediğin zaman kalk. Allah'ı zikrederken de sesini yükselt" karşılığını verdi. Ona: "Bir kişi hapşırır da Allah'a hamd ederse ona: "Allah sana merhamet etsin" diyebilir miyim?" diye sorduğumda: "Ömrüme yemin olsun ki, diyebilirsin" dedi. "Biz kıssa anlatanı işitirken birbirimizle konuşabilir miyiz?" diye sorduğumda ise: "Evet, konuşabilirsin. Ancak tesbih edip Allah'ı zikretmen benim için daha uygundur" cevabını verdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 344), imam hutbede iken hapşıran kişiye karşılık vermEn kerahetini Tavus'tan ve başkalarından rivayet etti.

 

 

 

5398- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Savaş düzeninde susmanın vacip olmadığı sana bildirildi mi?" diye sorduğumda: "Ömrüme yemin olsun ki, savaş düzeninde susmak vaciptir" diyerek: "Savaş düzeninde iken kafirlerle karşılaştığınız zaman sakın onlara arkanızı dönmeyin (savaştan kaçmayın)"[Enfal, 15] buyruğunu okudu ve Allah'ı zikredin. Zira o zamanda zikretmek vaciptir. O zamanda zikirden başka bir şey konuşulmaz" dedi. Ona: "Zikri sesli olarak mı yaparsınız?" diye sorduğumda: "Evet" karşılığını verdi.

 

 

 

Hutbe ile Hutbe Öncesinin Arasını Ayırmak

 

5399- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Cuma günü imam geldiği zaman hutbe vermeden önce, konuşman ile hutbe arasını bazı sözlerle ayır" dedi. Ona: "imam gelip selam verdiğinde ona cevap vermem konuşmam ile hutbe arasını ayırmak sayılmaz mı?" diye sorduğumda: "Selama, Kur'an'dan bir şeyler eklemenden hoşlanırım" karşılığını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıssacı