musannef

Abdurrezzak

Cuma Namazı

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cuma Namazının Vakti

 

5208- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Her bayram namazı tam kuşluk vaktinde kılınır. Cuma, Kurban ve Ramazan bayramı namazı bu vakittedir. Bize bu şekilde bildirilmiştir."

 

 

 

5209- İbn Abbas der ki: "Cuma günü öğle sıcağında Mescid'e gittim. Güneş zeval vaktini geçince Hz. Ömer geldi ve minbere çıktı. Müezzin de ezan okumaya başladı."

 

 

 

5210- Abdullah b. Sıdan der ki: "Hz. Ebu Bekr ile Cuma namazı kıldım.

O, hutbesini ve namazını günün yarısından önce bitirdi. Sonra Ömer ile Cuma namazı kıldım. O ise hutbesini ve namazını zeval vaktinde bitirdi.''

 

Tahric: Farklı bir lafızla ve bu isnadla İbn Ebi Şeybe (s. 336), Veki:' kanalıyla Cafer b. Burkan' dan rivayet etti.

 

 

 

5211- Eban b. Osman der ki: "Hz. Osman ile birlikte Cuma namazını kılar ve öğle istirahatına çekilirdik.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 335), "Huşeym-Muhammed b. Sa'd el-Ensarl'nin babası" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5212- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Bana bildirildiğine göre Hz. Osman, Cuma namazını kıldırır ve namazdan sonra insanlar öğle istirahatına çekilirdi."

 

 

 

5213- Ömer b. Abdillah b. Ebi Rabia bildiriyor: Velid b. Abdilmelik: "Biz Cuma namazını Nafi' ile birlikte Hicr denilen yerde kılardık" dedi. Ata: "Bize bu şekilde bildirildi" demiştir.

 

 

 

5214- Yusuf b. Mahek der ki: "Muaz b. Cebel, Şam'dan gelince Mekke ahalisinin sıcaklığın en şiddetli olduğu bir zamanda Cuma namazını kıldıklarını gördü. Onları azarladı ve gölgenin Kabe'nin ön tarafına düştüğü zaman namaz kılmalarını söyledi.  Güneşin zeval vakti de Muaz'ın söylediği vakittir."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 336) bu isnadla İbn Uyeyne kanalıyla ve (s. 329) "Veki' - İbn Mes'ud" kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

5215- İbn Cüreyc bildiriyor: liSaid b. Cafer'in bildirdiğine göre babası, Utbe b. Ebi Süfyan'ın insanlara Hicr denilen yerde altlarında bir şey olmaksızın öğle sıcağında Cuma namazı kıldırdığı zamana yetişmiştir.''

 

 

 

5216- Ebü Rezın der ki: "Biz, Ali b. Ebi Talib ile birlikte Cuma namazı kılardık. Bazı zamanlar namazı bitirdiğimizde gölgenin düştüğünü görür bazı zamanlarda görmezdik. Yani bazı zamanlar zeval vaktinden sonra, bazı zamanlarda zeval vaktinde namazı bitirirdik. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 336) bu isnadla Ali b. Misher kanalıyla İsmail b. Sumey'den rivayet etti.

 

 

 

5217- ismail b. Sumey' adını da verdiği bir adamdan bildirir: "Ammar b.

Yasir ile Cuma namazı kılardık. Namaz kıldığımızda güneşin zeval vaktine girip girmediğini bilmiyorum.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 336), "Abdurrahman b. Muhammed el-Muharibi-Ammar" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5218- Cabir el-Cu'fi'nin bildirdiğine göre Mücahid namaza duracağı zaman: "Namaza çağrı zamanı hatırlatma zamanıdır" derdi. Mücahid burada, hatırlatma ile hutbeyi kastetmektedir.

 

 

 

5219- Mesruk der ki: "Cuma namazının vakti namaz için çağrı yapıldığı zamandır."

 

 

 

5220- Zeyd b. Vehb der ki: "ibn Mes'ud ile birlikte Cuma namazı kılar, sonra da öğle istirahatına çekilirdik."

 

 

 

5221- Muhammed b. Ka'b der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize Cuma namazını, güneş zeval vaktini geçip gölge düşmeye başladığı an kıldırırdı."

 

Tahric: Müslim (2/589: 32), Seleme b. el-Ekva'nın: "ResUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Cuma namazını duvarların gölgesi yokken kılardık" dediğini rivayet etmiştir. Beyhaki ise Zübeyr'in: "Namazdan döndüğümüzde duvarların dibinde basabileceğimiz yer kadar bir gölge olurdu" dediğini rivayet etti. Buhari de Enes'ten Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma namazını güneş batıya meylettiği zaman kıldığını rivayet etmiştir. Enes' den Buhari (2/36) rivayet etti.

 

 

 

5222- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "imam ilk ezanı okuduğu zaman bütün işler artık haram olur. O andaki bütün işler alışveriş konumundadır.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 351), "Haccac-Hasan" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

5223- Dahhak b. Muzahim der ki: "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı ve güneş zeval vaktini geçtiği zaman alışveriş haram olur."

 

Tahric: Farklı bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 352), Huşeym kanalıyla Cuveybir' den rivayet etti.

 

 

 

5224- Zühri der ki: "Alışverişi haram kılan ezan, imamın mescide girdiği an okunan ezandır. Şimdi ise alışverişin ilk ezanda bırakılması gerektiği görüşündeyim.''

 

Tahric: Farklı bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 352), "İbn Uleyye-Zühri" kanalıyla mana olarak aynısını rivayet etmiştir.

 

 

 

5225- Katade der ki: "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman alışveriş haram olur."

 

 

 

5226- Abdulkerım Ebu Umeyye der ki: "Zeval vaktinden sonra satış yapan kişinin satışı geçersizdir. Zeval vaktinden sonra iş yapan her kişi işini bırakmalı ve bir şey yapmamalıdır."

 

Tahric: Farklı kanallarla ve farklı bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 351) rivayet etmiştir.

 

 

 

5227- ikrime b. Halid der ki: Cuma günü mescidden çıktığımda Müslim b. Nevfel ile karşılaştım. Bana: "Namazı kıldınız mı?" dediğinde: "Hayır" karşılığını verdim. Bunun üzerine o: "Ben, Ömer b. el-Hattab ile birlikte Cuma namazı kıldım. O, minberi (Kabe'nin kuzey tarafına düşen) Hicr denilen yere koydu" dedi.

 

 

 

5228- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Şehir hükmünde olan bir bölgede Cuma namazı ancak zeval vaktini geçtikten sonra kılınır. O zaman da gölgeler uzamaya başlar" dedim.

 

 

 

5229- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "ilk ezan okunduğu zaman satışın haram olması gibi haram olan başka şeyleri de biliyor musun?" diye sorduğumda: "Evet, biliyorum, iş yapmak ta haramdır" karşılığını verdi. Ona:

"Kişi o zamanda bir yazı yazmak istese durum aynı mıdır?" diye sorduğumda: "Hiçbir şey yapamaz" cevabını verdi. Ona: "Eşyaları düzenlemek de aynı mıdır?" diye sorduğumda, yine: "Hiçbir şey yapamaz" cevabını verdi. "Kişi o anda öğle istirahatına çekilmek istese" diye sorduğumda ise: "Eğer birinci ezan okunmuşsa kişi artık uyuyamaz ve ailesiyle birlikte olamaz" dedi. ilk ezan okunduğu zaman artık mescide gitmek vacip midir?" diye sorduğumda: "Evet, vaciptir" karşılığını verdi. Allah'ın: "...Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman ...''[Cum'a, 9] buyurmasından dolayı mı?" diye sorduğumda: "Evet, kişi o zaman her şeyi bırakıp namaza gitmelidir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cuma Günü (Namazda) Kıraat