musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

(Önünden Geçtiği İçin) Namazı Bozan Şeyler

 

2347- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namazı hangi şey bozar?" diye sorduğumda: "Hayızlı kadın ve siyah köpek (önünden geçtiği kişinin namazını)" bozar cevabını verdi.

 

 

 

2348- Ebu Zer şöyle dedi: "Siyah köpek (namaz kılanın önünden geçmesi halinde) namazı bozar." Zannedersem: "Bir de hayızlı kadın" dedi. (Abdullah b. es-Sam it der ki) Ben, Ebu Zer'e: "Neden siyah köpek?" diye sorunca, Ebu Zer: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu sormuştum. Bana: ''O, şeytandır.'' buyurdu" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 188), Humeyd b. Hilal kanalıyla Abdullah b. es-Samit'ten daha uzun bir metinle; Müslim Humeyd b. Hilal kanalıyla Abdullah b. es-Samit'ten rivayet ve Müslim'i, Ebu Davud ve Tirmizi'yi kaynak göstermiştir) irad ettiler.

 

 

 

2349- Ata b. Yesar: "Eğer namaz kılan, bir sütreye doğru namaz kılmıyorsa, onun önünden geçmen durumunda senin için bir günah yoktur" demiştir.

 

 

 

2350- Ebu Said el-Hudrı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Köpek, eşek ve kadın(ın namaz kılanın önünden geçmesi) namazı bozar" buyurduğunu nakl etmiştir. 

 

Tahric: Ebü Hureyre' den İbn Mace (950) ve Ebü Zer' den (Müslim 1/365) iki şahidi vardır.

 

 

 

2351- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

2352- ikrime der ki: "Köpek, domuz, Yahudi, Hıristiyan, Mecusi ve hayızlı kadın(ın namaz kılanın önünden geçmesi) namazı bozar."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 189), "Ebu Davud-İkrime" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2353- Başka bir kanalla İbn Abbas'tan aynı rivayette bulunulmuştur.

 

 

 

2354- İbn Abbas şöyle dedi: "Hayızlı kadın ve siyah köpek(in namaz kılanın önünden geçmesi) namazı bozar. ''

 

Tahric: Farklı kanallarla Tahavi (1/265) rivayet ettiler.

 

 

 

2355- Muaz b. Cebel şöyle dedi: "Simsiyah olan köpek şeytandır ve namazı bozar."

 

 

 

2356- Katade der ki: "Kadının, kadının önünden geçmesi namazını bozmaz." Katade'ye: "Hayız görmeyen kız çocuğunun geçmesi namazı bozar mı?" diye sorulunca: "Hayır" cevabını verdi.

 

 

 

2357- İbn Abbas der ki: "Ben ve Fadl b. Abbas, dişi bir eşeğin sırtında Arafafta namaz kılmakta olan Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünden geçtik. Bu sırada bizimle onun arasını ayıran bir şey yoktu."

 

 

 

2358- Fadl b. Abbas şöyle dedi: "Bizler bizim olan bir açık arazideyken Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi ziyaret etti ve namaz kılmak için kalktı -galiba ikindi namazı dedi- önünde ise bizim olan dişi bir köpek ve otlanan bir eşek vardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile onlar arasını ayıracak bir şey (sütre) yoktu. ''

 

Tahric: Farklı kanallarla Tahavi (1/266) rivayet ettiler.

 

 

 

2359- İbn Abbas şöyle dedi: "veda haccında - veya Fetih günü- Ben ve Fadl b. Abbas, dişi bir eşeğin sırtında Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip saffın (birinin) önünden geçtikten sonra indik, sonra saffa gittik. Bu sırada bazıları önlerinden geçiyor, ama (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve namaz kılanların) namazı bozulmuyordu.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, İbn Uyeyne kanalıyla Zühri' den rivayet ettiler.

 

 

 

2360- ikrime'nin bildirdiğine göre İbn Abbas namazı bozan şeylerden bahsedince kendisine: "Kadın ve köpek(te namazı bozar mı?)" denildi. İbn Abbas: "Yüce Allah, "Güzel sözler O'na yükselir, o sözleri de yararlı iş yükseltir"[Fatır, 10] buyurmaktadır. Bunu ne bozabilir ki!" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Tahavi (1/266), Muemmil kanalıyla Sevri' den ve Beyhaki (2/289), Huseyn b. Hafs kanalıyla Sevri'den rivayet ettiler.

 

 

 

2361- Hz. Ali: "Hiçbir şey(in kişinin önünden geçmesi) namazı bozmaz. (Bununla beraber, yine de siz) gücünüz yettiğince (önünüzden geçenel mani olmaya çalışınız" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (s. 188) ve TahU! (1/268, 269) rivayet ettiler.

 

 

 

2362- İbn Cüreyc der ki: Bir adam, namaz kılmakta olan Humeyd b. Abdirrahman b. Avf'ın önünden geçmek isteyince, Humeyd (adamı engellemek istedi, ama adam geçmekte ısrar edince) onu Hz. Osman'a götürdü. Hz. Osman: "Seni geri çevirdiği (önünden geçme ne engel olduğu) zaman geri dönseydin ne zarar ederdin?" deyip Humeyd'e döndü ve: "Önünden geçseydi ne zarar ederdin. Namazı, konuşmak veya hades hali (abdestin bozulması) dışında bir şey bozmaz" dedi. 

 

Abdürrezzak der ki: "ibn Cüreyc bunu Muhammed b. Yusuf'tan, o da ibrahim b. Abdirrahman b. Avf'tan nakletmiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Tahavi (1/269) rivayet etmiştir.

 

 

 

2363- isa b. Ebi Azze şöyle dedi: Amir eş-Şa’bi: "Hiçbir şey namazı bozmaz" der. Bazen birinin, namaz kılmakta olan Amir'in önünden geçmek istediğini görüp engellerdim. Bunun üzerine Amir adamın elinden tutup önünden yürütürdü."

 

 

 

2364- Hişam b. Urve, babasının şöyle dediğini bildirir: "Allah'a küfür dışında hiçbir şey namazı bozmaz. Ne erkek, ne kadın ne de eşek(in önünden geçmesi, namaz kılanın) namazını bozmaz. Ancak, kişinin namaz kılanın önünden yürümesi kerih görülmüştür." 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 188), Abde kanalıyla Hişam'ın babasından rivayet etti.

 

 

 

2365- Hz. Aişe: "Ey Irak halkı! Beni köpek ve eşekle bir tuttunuz. Hiçbir şey namazı bozmaz, ama (Bununla beraber, yine de siz) gücünüz yettiğince (önünüzden geçenel mani olmaya çalışınız" dedi. 

 

 

 

2366- İbn Ömer: "Hiçbir şey namazı bozmaz, ama (bununla beraber, yine de) gücünüz -veya gücün- yettiğince (önünüzden geçenel mani olmaya çalışınız" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 188), "İbn Uyeyne-Salim" kanalıyla ve Malik, Muvatta'da (1/173) "kısa bir metinle" rivayet ettiler.

 

 

 

2367- ibnu'I-Müseyyeb: "Hiçbir şey namazı bozmaz. (Bununla beraber, yine de) gücünüz yettiğince (önünüzden geçenel mani olmaya çalışınız" dedi.

 

 

 

2368- İbn Ömer: "Hiçbir şey namazı bozmaz. (Bununla beraber, yine de) gücün yettiğince (önünden geçenel engel olmaya çalış" dedi.

İbn Ömer, sütre olmadan namaz kılmazdı.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 188), "Ebu Muaviye-Nafi'" kanalıyla ve farklı kanallarla Tahavi rivayet ettiler.

 

 

 

2369- Cabir b. Abdillah: "Müslümanın namazını hiçbir şey bozmaz. (Bununla beraber, yine de) gücünüz yettiğince (önünüzden geçenel mani olmaya çalışınız" dedi.

 

 

 

2370- Abdulkerım el-Cezerı der ki: ibnu'I-Müseyyeb'e: "Hangi şey namazı bozar?" diye sorduğumda: "Abdest'in bozulmasından başka hiçbir şey bozmaz" cevabını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 188), İbn Uyeyne kanalıyla Abdülkeri'm'den rivayet etti.

 

 

 

2371- İbn Sırın der ki: Abıde'ye: "Namazı hangi şey bozar?" diye sorduğumda: "Fücur (günah) bozar. Onu (namazı) tamamlayan şey ise iyiliktir. Namaz kılarken semerin arkasındaki tahta parçası gibi bir şeyi (önüne sütre olarak) koyman yeterlidir" dedi.

 

 

 

2372- Abdürrezzak, başka bir kanalla aynı rivayette bulunmuştur.

 

 

 

2373- Urve b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe kendisine şöyle dedi: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken, ben onunla kıble arasındaki divanda uzanırdım." Ata (b. Ebi Rebah) der ki. Urve'ye: "Aralarında Mescid'in duvarı mı vardı?" diye sorduğumda: "Hayır. Ancak Hz. Aişe evinde, Mescid tarafındaki duvarın yanındaydı" cevabını verdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, İbn Uyeyne kanalıyla Abdullah' dan rivayet ettiler.

 

 

 

2374- Hz. Aişe şöyle dedi: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben onunla kıble arasına cenazenin yatırılması gibi yere uzanırdım.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'yi kaynak göstermiştir) ve Buhari, Ukayl kanalıyla İbn Şihab' dan rivayet ettiler.

 

 

 

2375- Başka bir kanalla Hz. Aişe'den aynı hadis nakledilmiştir.

 

 

 

2376- Hz. Aişe der ki: "Allah'ın Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde karanlıkta yatardım ve ayaklarım onun kıble tarafına denk gelirdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde edeceği zaman beni dürter, ben de ayaklarımı çekerdim, kalkınca ise uzatırdım. O zaman evlerde kandil yoktu."

 

Tahric: Buhari (1/3345), Malik kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

2377- Hz. Aişe der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde şu çizgili kumaştan olan bir abayla namaz kıldı. Bu abanın bir parçası benim üzerimde bir parçası da onun üzerinde olurdu. Bu elbise, siyah ve çizgili bir elbiseydi."

 

 

 

2378- Katade: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızının kızı Umame'yi omuzunda taşıyarak namaz kılardı" demiştir.

 

 

 

2379- Katade der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omuzunda kızı Zeyneb'in kızı Umame olduğu halde namaz kılardı. Umame, Ebu'I-As b. ErRabı b. Abdiluzza'nın kızıdır. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuya varınca onu indirir, secdeden kalkınca da omuzuna geri çıkarırdı." Amir der ki: Amr b. Süleym'e, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), torunu omuzundayken kıldığı bu namazın hangi namaz olduğunu sormadım." Zeyd b. Ebi Attab'tan, Amr b. Süleym'den bana bildirildiğine göre bu, namaz sabah namazıydı.

 

 

 

2380- İbn Cüreyc der ki: "Zeyd b. Ebi Attab'dan, onun da Amr b. Süleym'den bana bildirildiğine göre bu namaz sabah namazıydı."

 

 

 

2381- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdayken Hüseyin'i omuzuna alır, secdeye varacağı zaman indirirdi.''

 

İbn Cüreyc der ki: "Ata'ya: "Farz namazda mı böyle yapardı?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum" cevabını verdi.

 

 

 

2382- Amr b. DInar der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeye varacağı zaman Hz. Hüseyin sırtına çıkardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırınca onu geriye iter, tekrar secdeye varınca ise Hz. Hüseyin yine sırtına çıkardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını secdeden kaldırınca yine onu iterdi.''

 

Tahric: Şahit olarak daha uzun metinle Abdullah b. Şeddad, babasından kanalıyla Nesai (2/229) ve Hakim (3/166-167) rivayet etti.

 

 

 

2383- Muhammed b. Ömer b. Ali ve Cafer b. Muhammed anlatıyorlar: "Namaz için kamet getirilince Hz. Hasan, Hüseyin ve Umame gelip Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına koşarlar, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Tahiyyata) oturduğu zaman kucağına ve sırtına otururlar, kalktığı zaman Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları indirirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirinceye kadar bu böyle devam ederdi."

 

 

 

2384- Malik der ki: Bana bildirildiğine göre bir adam Osman b. Affan'a burnu kırılan bir adamı getirip: "Ben namaz kılarken önümden geçti, namaz kılanın önünden geçen hakkında bir şeyler duymuştum (bu sebeple burnuna vurup kırdım)" dedi. Hz. Osman adama: "Kötü bir şey yapmışsın, yeğenim. Namazını bozdun ve adamın da burnunu kırdın" dedi. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mekke'de (Kişinin Önünden Geçen) Hiçbir Şey Namazı Bozmaz