musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sütrenin Boyu Ne Kadar Olmalıdır

 

2272- İbn (üreye der ki: Ata (b. Ebi Rebah): "Eskiler, semerin arkasındaki tahtayı sütre olarak kullanırlardı" deyince, ben: "Semerin arkasındaki tahtanın ne kadar gerisinde namaza dururlardı?" diye sordum. Ata: "Bir arşın" cevabını verdi.

Sevri'nin de Ata'nın görüşüyle fetva verdiğini duydum.

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (2/269) rivayet etti.

 

 

 

2273- Nafi der ki: "ibn Ömer sütresiz namaz kılmazdı. (Sütre olarak kullandığı) semerin arka tahtasının boyu bir arşındı. Bazen namaz kılarken devesini önüne koyup ona doğru namaz kılardı."

 

 

 

2274- Nafi der ki: "ibn Ömer seferdeyken bineğinin semerini sütre olarak kullanırdı. Eğer tek başına kılıyorsa semerin üçte birini önüne denk gelecek şekilde koyardı veya devesini kıbleyle arasına koyarak namazı öyle kılardı."

 

 

 

2275- Ma'mer'in bildirdiğine göre Katade, namaz kılanın önüne ne koyması gerektiği sorusuna: "Semerin arkasındaki tahta gibi bir şey koyarsan, önünden geçen şey sana zarar varmez" cevabını vermiştir.

 

 

 

2276- Muhelleb b. Ebi Sufra der ki: Allah'ın Resulü'nden duyan bir kişi bana Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Seninle yol arasında semerin arkasındaki tahta gibi bir şey bulunursa, önünden geçenin sana bir zararı olmaz" buyurduğunu söyledi. 

 

 

Tahric: Müslim (241) rivayet etti.

 

 

 

2277- İbn Ömer'in azatlısı Nafi: "ibn Ömer mescitte (sütre olarak) taş konulmasını kerih görürdü" demiştir.

 

 

 

2278- Nafi der ki: İbn Ömer, Mekke ile Medine arasındaki mesafeyi belirten ve taştan olan işaretlere doğru namaz kılmazdı. Kendisine: "Neden bunu kerih gördün?" diye sorulunca ise: "Onları putlara benzettim" cevabını vermiştir.

 

 

 

2279- Enes b. Sırin der ki: "ibn Ömer, devesini kendisiyle kıble arasında çökerttikten sonra akşam ve yatsı namazlarını kıldı."

 

 

 

2280- İbn Sırin: "ibn Ömer, kıbleyle arasında bineği (sütre olarak) olduğu haldeyken bize namaz kıldırdı" demiştir.

 

 

 

2281- İbn Ömer şöyle demiştir: "Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ve kurban bayramı günü, yere dikmek için yanında bir sopayla çıkar ve ona doğru (onu sütre yaparak) namaz kılardı."

 

 

 

2282- İsrail'in bildirdiğine göre ibrahim b. Abdi'I-A'la, Süveyd b. Gafele'yi Mekke yolunda devesini çökertmiş ve ona doğru namaz kılarken görmüştür.

 

 

 

2283- İbn Ömer der ki: "Bayram günü Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bir sopa bulunurdu ve Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona doğru namaz kılardı. Sefere çıkınca da bu sopa götürülürdü ve Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona doğru namaz kılardı." 

 

Tahric: Abdürrezzak, Eyyub kanalıyla Nafi'den; Buhari ve Müslim, Ubeydullah kanalıyla NiHi' den rivayet ettiler.

 

 

 

2284- Ebu'd-Duha: "ibn Ömer'in, devesine doğru namaz kıldığını gördüm" demiştir.

 

 

 

2285- Hasan( -I Basri) der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesine doğru namaz kıldıktan sonra devenin hörgücünden bir kıl alıp: "Allah'ın size ganimet olarak verdiğinden humus dışında şu kadart bile (bana) helal değildir. Humus da size iade edilecek (sizin maslahatlarınızda harcanacaktır)" buyurdu.

 

Tahric: Ubade b. es-Samit hadisinden Nesai (7/131) ve İbn Ömer'den Buhari (1/90) rivayet ettiler.

 

 

 

2286- Ebu Hureyre, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Sizden biriniz namaz kılacağı zaman, bir şeye doğru namaz kılsın. Bir şey bulamazsa, bir sopa diksin. Onu da bulamazsa, yere bir çizgi çizsin. Sonra böylece önünden geçen hiçbir şey, on(un namazın)a zarar veremez. "

 

Tahric: Beyhaki (2/271), Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

2287- Abdulkerım el-Cezerl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona doğru (sütre olarak kullanıp) namaz kılması için yanında bir sopa taşınırdı.

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden Buhari (1-475) ve Müslim (245) rivayet etti.

 

 

 

2288- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı Mekhul'den rivayet edilmiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 186), "Veki'-İsmail" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2289- Ebu Hureyre'ye dayandırılan bir rivayette Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Önünde kıldan ince de olsa bir sütre varsa (namaz kılarken önünden geçenin) sana bir zararı olmaz" demiştir.

 

Tahric: Hakim bir benzerini ve Kenz'de (4/1549) geçtiği üzere İbn Asakir, 'Ebu Hureyre kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

2290- Ebü Hureyre: "Semerin arkasındaki tahta kadar veya bir kıl kadar olsa bile kişi için (sütre olarak) yeterlidir" dedi. 

 

 

 

2291- Ebü Hureyre: "Sütreninı semerin arkasındaki tahta gibi ve sopa kalınlığında olması yeterlidir" demiştir.

 

 

 

2292- Musa b. Talha der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kılan, hayvanların neyini sütre olarak kullanabilir?" diye sorulunca, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Semerin arkasındaki tahta gibi bir şeyi önüne koysun" buyurmuştur.

 

Tahric: Aişe hadisinden Müslim (243) rivayet etti.

 

 

 

2293- Sevri der ki: Tavus (namaz kılacak kişinin önüne koyması gereken sütre için): "Semerin arkasındaki tahta gibi bir şeyi veya o yoksa bir sopayı önüne koysun" derdi.

 

 

 

2294- Ebu Said el-Hudri şöyle dedi: "Namazda ok ve taşı sütre olarak kullanırdık" veya "Bizden biri namaz kılacağı zaman ok ve taşı sütre olarak kullanırdı."

 

 

 

2295- Ebü Harun el-Abdı şöyle dedi: Ebü Said el-Hudri'ye: "Namaz kılan sütre olarak neyi kullanır?" diye sorduğumda: "Semerin arkasındaki tahta gibi bir şeyi, taş ta onun yerini tutar. Önüne dikeceğin bir ok ta yeterlidir" cevabını verdi. 

 

 

 

2296- ibrahim(-i NehaI) dedi ki: "Kişinin bir sopayı veya kamışı yatay şekilde sütre olarak kullanıp namaz kılması kerih görülürdü. Bu sopa veya kamışı dikmedikçe sütre yerine geçmez." Sevri: "Bir çizgi çizmek, bir zira uzunluğundan az olan bir taşı sütre olarak kullanmaktan daha uygundur" demiştir.

 

 

 

2297- Said b. Cübeyr der ki: "Bir sahradaysan ve (namaz kılacağın zaman) yanında yere dikeceğin bir şey varsa dik. Eğer yere dikecek bir şey yoksa önüne bir çizgi çiz."

 

 

 

2298- Ma'mer der ki: Katade'ye, kişinin namaz kılarken önüne bir kamışı sütre olarak dikmesi sorulunca: "Eğer kamış bir zira ve bir karışsa sütre yerine geçer" cevabını verdi.

 

 

 

2299-yok-

 

 

 

2300- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Yanımda bir zira uzunluğunda bir sopa olsa ve onun dört parmaklık kısmını yere batırsam, bir ziradan az olan diğer kısmı yerin üstünde kalsa (sütre yerine geçer mi?" dediğimde, "Hayır. Yerin üstündeki kısmı bir arşın olmadan olmaz" karşılığını verdi. 

 

 

 

2301- Şureyh: "Yanında bulunan şey sence sütre için daha iyi olsa bile, sütrenin semerin arkasındaki tahta kadar olması gerekir" demiştir.

 

 

 

2302- ibrahim b. Ebi Able der ki: "Ömer b. el-Hattab'ı gören bir kişi bana, Hz. Ömer'in başlığını sütre olarak kullanıp namaz kıldığını söyledi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namaz Kılan ile Sütre Arasında Ne Kadar Mesafe Olmalıdır?