musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazı Unutmak veya Kılamadan Uyumak

 

2237- ibnu'I-Müseyyeb bildiriyor: Hayber dönüşü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece yol aldıktan sonra gecenin sonuna doğru yoldan çıkıp bir yerde konakladı. "Bizi namaza uyandırmak için kim nöbet tutar?" diye sorunca, Bilal: "Ya Resulallah! Ben tutarım" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı uykuya dalınca Bilal oturup beklemeye başladı. Ancak otururken gözleri uykuya yenik düştü. Kendilerini uyandıran da güneşin sıcaklığı oldu. Sabah namazını bu şekilde kaçırınca endişeye kapıldılar. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Bilal! Uyudun mu?" diye sorunca, Bilal: "Ya Resulallah! Uykusuzluk sizde olduğu gibi beni de yenmiş ve uyumuşum" karşılığını verdi. Bunun üzerine eşyalarını yüklediler ve uyuyup kaldıkları bölgeden başka bir alana kaydılar. Orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara sabah namazını kıldırdı. Namazı bitirdikten sonra da: "Namaz kılmayı unutan kişi aklına gelince onu kilsın. Zira Yüce Allah: ''Beni anmak için namaz kıl''[Ta ha, 14] buyurur" dedi. 

 

Ma'mer (b. Raşid) der ki: Zühri'ye: "Sana ulaşana göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ayeti "....." lafzı ile mi okudu?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Hasan da bunun aynısını rivayet eder, ancak iki rekatlık bir nafile namaz kıldıktan sonra sabah namazını kıldıklarını zikreder.

 

Tahric: Malik, Muvatta, mürsel olarak; Tirmizi (4/147), "Ebu Hureyre hadisinden, Müslim (1/238) ve Ebu Davud (1/62) rivayet ettiler.

 

 

 

2238- İbn Cüreyc, Ata'dan bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolcukluklarından birinde gece boyu yol aldı. Gecenin sonuna doğru da bir yerde mola verdi ve: "Sabah namaZına bizi kim uyandım?" diye sordu. Bilal: "Ben uyandırırım" dedi. Herkes uykuya dalınca Bilal da devesinin bacağına dayanıp beklemeye koyuldu. Ancak o da uyudu. Uyandıklarında güneş doğmuştu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp abdest aldı ve mo la verdiği yerde iki rekat (nafile) namaz kıldı. Bir süre yol aldıktan sonra da sabah namazını kıldırdı." İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Bu, hangi seferdi?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Ebü Katade hadisinden Buhari (1/102), Müslim (311), Ebü Davud (435), Tirmizi (3163) ve Nesai (1/295-6) rivayet ettiler.

 

 

 

2239- Ata b. Yesar bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyunca ancak güneşin sıcaklığıyla uyanabildi. Mola verdikleri vadiyi aşana kadar yol aldıktan sonra: "Şeytanın bize namazı unutturduğu yerde namaz kılmayız" buyurdu. Vadiyi aşınca iki rekat nafile kıldıktan sonra emrederek Bilal'a ezan okuyup kamet getirtti. Ardından sabah namazını kıldırdı.

 

 

 

2240- Ebu Katade bildiriyor: Gece vakti yol aldığımız için uykusu gelen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Yoldan çık ve deveyi çöktür" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini çöktürünce biz de develerimizi çöktürdük. Sonrasında her birimiz devesinin ayağına dayanıp uykuya daldı. Uyandığımızda güneş doğmuştu ve rüzgarın sesine uyanmıştık. "Ya Resulallah! Helak olduk!" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Helak olmadınız! Zira namazı uyuyan kişi değil uyanık olan kişi kaçım" buyurdu. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı. Emrederek Bilal ezanı okudu. Orada iki rekat namaz kıldıktan sonra başka bir mekana geçti. Emriyle Bilal kamet getirdikten sonra da bize sabah namazını kıldırdı. 

 

Tahric: Müslim ile Tahavı, Sabit el-Bunanı kanalıyla Abdullah b. Rebah'tan; Buhari ile Tahavi, Abdullah b. Ebi Katade kanalıyla Katade' den ve her iki kanaldan da Beyhaki (11404) rivayet ettiler.

 

 

      

2241- imran b. Husayn bildiriyor: Uyuyakalıp namazı kaçırdığımız zaman uyandığımızda: "Ya Resulallah! Kaçırdığımız namazın yerine şu şu kadar namaz kılalım mı?" diye sorduk. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah faizi haram kılmışken bizden onu kabul mü edecek? Namazı kaçırmak uyanık olanlar içindir" buyurdu.

 

Tahric: Tahavi (1/233), Hişam kanalıyla Hasan' dan farklı bir lafızla, farklı kanallardan da Buhari, Müslim.

 

 

 

2242- Zeyd b. Vehb bildiriyor: Adamın biri İbn Mes'ud'a geldi ve:

"Güneş doğana kadar uyuyakaldığım için sabah namazını kılamadım" dedi. Abdullah ona: "Git ve her zaman olduğu gibi güzelce abdestini al, namazını da güzelce kıl" karşılığını verdi. Adam aynı şeyi bir daha sorunca, Abdullah yine aynı şeyi yapmasını söyledi. Ancak adam namazı kaçırmakla o kadar büyük bir günah işlediğini düşünüyordu ki içi elvermedi ve Abdullah'ın yanına tekrar dönüp: "Ey Ebu Abdirrahman!" diyerek aynı şeyi sordu. Bunun üzerine Abdullah adamın elinden tuttu ve: "Biz sana o sözü yapman için söyledik! Git ve her zaman olduğu gibi güzelce abdestini al, namazını da güzelce kıl!" dedi.

 

 

 

2243- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Öğle namazını kılmayı unutup ikindiyi kıldıktan sonra hatırlayan kişi hakkında Katade: "Kıldığı ikindi namazı geçerlidir. Ardından öğle namazını da kılar" dedi. Sevr! der ki: Bu konuda Katade şöyle de der: "Kişi bir toplulukla bir önceki vakit namazını kılmadığı bir namazı kılarsa sonra her ikisini de iade eder. Ancak önceki namazı unutarak kılmamışsa kıldığı namazı iade etmez."

 

 

 

2244- Ali b. Hüseyn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), uykuda olan Ali ile Fatıma'nın yanına girdi ve: ''Namaza kalkmayacak mısınız?'" diye sordu. Ali: "Ya Resulallah! Canlarımız Allah'ın elindedir. Yüce Allah bu canları salmak isterse kalkarız" karşılığını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanın en çok yaptığı iş tartışmadır"[Kehf, 54] diyerek oradan ayrıldı. 

 

Tahric: Buhari, Şuayb kanalıyla Zühri'den ve Müslim, Ukayl kanalıyla Zühri'den rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Uyuduğu veya Unuttuğu için Namazı Kılamayan ve Kerahet Vaktinde Uyanan veya Hatırlayanın Durumu