musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yatsı Namazının Vakti

 

2106- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetime ağır geleceğini bilmesem her abdestle birlikte misvak kullanmalarını emrederdim. Yine ümmetime ağır gelmeyeceğini bilseydim yatsı namazını gecenin üçte biri veya yarısına kadar geciktirmelerini söylerdim. Zira Yüce Allah bu vakitte dünya semasına iner ve: ''Kim benden bir şey ister, kendisine vereyim? Kim benden bağışlanma ister. kendisini bağışlayayım? Kim bana dua eder, duasına icabet edeyim?'' buyurur. "

 

 

 

2107- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetime ağır gelmeyeceğini bilseydim her abdestle birlikte misvak kullanmalarını ve yatsı namazını geciktirmelerini emrederdim. "

 

 

 

2108- Hişam b. Urve, babasından bildirir: Hz. Ömer, Ebu Musa'ya bir mektup yazarak: "Yatsı namazını vaktinin girişi ile gecenin üçtebiri arasında bir vakitte kılın. Gece yarısına kadar da geciktirebilirsiniz, ancak gafıllerden (kılmadan uyuyanlardan) olmayın" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 221), Veki' kanalıyla Hişam' dan rivayet etti.

 

 

 

2109- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

2110- Cafer b. Burkan der ki: Ömer b. Abdilaziz: "Yatsı namazını ufuktaki aydınlığın kaybolması ile gecenin üçte biri arasındaki bir zamanda kılın. Ancak ufuktaki aydınlığın kaybolmasından sonra ne kadar erken kılarsanız o kadar iyi olur" şeklinde bir ferman yazdı.

 

 

 

2111- Sevr b. Yezid, Mekhul'den bildirir: "ubade b. es-Samit ile Şeddad b. Evs, yatsı namazını kızıllık kaybolduğu zaman kılarlardı." Mekhul der ki:

"Kızıllıktan kasıt şafaktır."

 

 

 

2112- İbn Abbas bildirir: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını geciktirdi. Öyle ki Müslümanlar uyudular, kalktılar. Sonra bir daha uyuyup kalktılar. Daha sonra Ömer b. el-Hattab kalkıp: "Namazal" diye seslendi. O esnada Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasından çıktı. Şu an sanki onu görür gibiyim. Saçlarından su damlıyordu ve elini başının orta yerine koymuştu. Çıktığında: "Şayet ümmetime ağır gelmeyeceğini bilseydim yatsı namazını bu vakitte kılmalarını emrederdim" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (1/81) ile Müslim (1/229) rivayet ettiler.

 

 

 

2113- Ata, İbn Abbas'tan bildirir: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını geciktirdi. Odasından çıktığında başından su damlıyordu. Çıktıktan sonra da: "Şayet ümmetime ağır gelmeyeceğini bilseydim, yatsı namazını bu vakitte kılmalarını isterdim" buyurdu.

 

 

 

2114- Hz. Aişe der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını gecenin çoğu geçinceye kadar geciktirdi. Öyle ki Mescid'de bulunanlar uyumaya baş'adı. Sonra çıkıp namazı kıldırdı ve: "Ümmetime ağir gelmeyeceğini bilseydim, yatsının vaktini bu vakit yapardim" buyurdu.

 

 

 

2115- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) meşguliyetinden dolayı yatsı namazını geciktirdi. Öyle ki biz arada uyuduk kalktık, uyuduk ve kalktık. Sonrasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: "Yeryüzünde sizden başka bu namazı bekleyen yoktur" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (1/81), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2116- İbn Ömer bildiriyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını geç bir vakte kadar geciktirince Ömer: "Kadınlar ve çocuklar uyudu!" diye seslendi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıktı ve: "Yeryüzünde sizden başka bu namazı bekleyen yok" buyurdu. Zühri der ki: "O zamanlar Medine ahalisi dışında başka namaz kılan yoktu."

 

 

 

2117- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata şöyle dedi: "Yatsı namazını imamla olsun veya tek başıma olsun geciktirip Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldığı vakitte kılmayı severim. Ancak sana veya diğer insanlara bu vakitte kılmak ağır geliyorsa o zaman ne erken ne de geç, ikisinin arası olan bir vakitte kıl.'' Dedim ki: Ömer b. Abdilaziz de Abdulaziz b. Abdillah'a bir mektup yazdı ve bu yazıda yatsı namazının ufuktaki aydınlığın kaybolmadan kılınmasını kesin bir şekilde yasakladı. Zira bu mektubunda bazılarının ufuktaki aydınlık kaybolmadan yatsı namazını kıldıkları haberini aldığını belirtmiş ve bunu kesin bir şekilde yasaklamıştır.

 

 

 

2118- Nafi' bildiriyor: "ibn Ömer kılmadan uyuyup kalmadıktan sonra yatsıyı erkenden veya geciktirerek kılma arasında bir fark görmezdi."

 

 

 

2119- Süleyman b. Musa bildiriyor: Bana ulaştığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yatsı namazını, ufuktaki aydınlık kaybolduktan sonra başlamak üzere gecenin yarısı arasında bir vakitte kilın" buyurmuştur.

 

 

 

2120- Ubeydullah b. Ebi Yezid'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "Yatsı namazını geciktirmekte bir sakınca olmaz" demiştir.

 

 

 

2121- Muhammed b. Raşid bildiriyor: "Mekhül ile birlikte Mekke'ye doğru yola çıktık. Mekhül'un müezzinliğini Sevr b. Yezid yapardı ve ona ufuktaki aydınlık yani şafak kaybolmadan yatsı ezanını okumamasını söylerdi."

 

 

 

2122- Abdullah b. Nafi', babasından bildirir: İbn Ömer: "Yatsı namazı vakti için şafağın kaybolması ufuktaki kızıllığın kaybolmasıdır" derdi. 

 

Tahric: Abdürrezzak kanalıyla Beyhaki rivayet etti.

 

 

 

2123- ibrahım b. Meysere bildiriyor: Tavus'un akşam namazını kıldıktan sonra yedi defa Kabe'yi tavaf ettiğini, sonra iki rekat namaz kılıp yatsı namazını kıldığını ve evine döndüğünü gördüm. Vine bir defa Mina'dayken akşam namazını kıldı. Sonra iki rekatlık bir namaz kıldı. Daha sonra da yatsı namazını kılıp döndü. Bildiğim kadarıyla da yatsı namazlarını ufuktaki aydınlık kaybolmadan önce kıldı."

 

 

 

2124- Asım b. Süleyman bildiriyor: Enes b. Malik yatsı namazını kılmak istediği zaman bir kölesine veya azatlısına: "Bak bakalım ufuktaki aydınlık kayboldu mu?" derdi.

 

 

 

2125- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet zayif olanların zayıflığı, hastaların hastalığı olmasaydı yatsi namazını geç vakitte kıldırırdım" buyurmuştur. 

 

Tahric: Mecma'da (1/312) geçtiği üzere Ahmed ile Ebu Ya'la ve İbn Hibban, Ebu Ya'la kanalıyla rivayet ettiler. Müslim (219), Aişe'den ve (220) İbn Ömer'den mana olarak rivayet etti.

 

 

 

2126- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata dedi ki: "Muaviye'nin akşam namazını kıldıktan sonra yedi veya yetmiş defa tavaf ettiğini sonra da ufuktaki aydınlık kaybolmadan yatsı namazını kıldığını gördüm." Yine şöyle derdi: "Ufuktaki aydınlık kaybolmadan yatsı namazını kı!." Yine: "Bazen akşam namazından sonra ben de yedi defa tavaf yapar sonra da yatsı namazını kılardım" demiştir.

 

 

 

2127- ibrahım der ki: "Tavus'un akşam namazını kıldıktan sonra bir tavaf (yedi şavt) yaptığını sonra yatsı namazını kılıp evine döndüğünü gördüm."

 

 

 

2128- Ömer b. el-Hattab: "Yatsı namazını vakti girdikten sonra gecenin üçte birine kadar olan bir zamanda kıL. Gecenin üçte biri geçtikten sonra da hemen uyuyanın gözleri uyku görmesin!" dedi.

 

 

 

2129- Ömer b. el-Hattab: "Hasta uykuya geçmeden ve gündüz çalışan kişiye tembellik çökmeden yatsı namazını kılın" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 222), Veki' kanalıyla Sevri' den rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yatsı Namazından Önce Uyumak, Sonrasında ise (Sohbet için) Oturmak