musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ikindi Namazının Vakti

 

2069- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldığında kişi civar köylere gider de güneş yine yüksekte olurdu." Zühri der ki: "Civar köyleri (Medine'ye) iki veya üç mil uzaklıktadır." Ma'mer der ki:

"Sanırım Zühri bu uzaklığın dört mil olduğunu da söyledi."

 

Tahric: Abdürrezzak kanalıyla Ahmed (3/161), Ebu Davud ile Beyhakı (1/440) ve İbnu'l-Mübarek kanalıyla Ma'mer'den Tahavı (1/112) rivayet ettiler.

 

 

 

2070- Abdürrezzak başka bir kanalla Hz. Aişe'den yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

2071- İbn Şihab (Hz. Aişe'den) bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldığında güneşin ışığı henüz adamdan çıkmış olmazdı."

 

 

 

2072- Abdürrezzak başka bir kanalla Hz. Aişe'den yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari, Müslim ve başkaları rivayet ettiler.

 

 

 

2073- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldığımda güneş henüz adamdan çıkmamış olur, gölge adamı aşmamış olurdu." Süleyman b. Musa der ki: Bana bildirilene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını, binekli kişi güneş batımma Zul Huleyfe'ye doğru altı mil yol gidebilecek bir zaman kalana kadar kılm" buyurmuştur.

 

 

 

2074- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını kaçıran kişi ailesini ve malmı kaymetmiş gibidir" buyurmuştur. Salim der ki: "ibn Ömer bu namazı orta namaz olarak görürdü."

 

 

 

2075- İbn Cüreyc der ki: Nafi'nin bana bildirdiğine göre İbn Ömer şöyle demiştir: "Resülullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını kaçıran kişi ailesini ve malmı kaybetmiş gibidir" buyurduğunu işittim." Nafi’ye: "Güneş batana kadar kılmayıp kaçıran kişi mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 228), Salim ve Nafi' kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2076- Hişam b. Urve, babasından bildirir: Ömer b. el-Hattab (diğer kentlerdeki Müslümanlara): "ikindi namazını güneş henüz beyaz ve parlak olduğu zamandan batımına kadar binekli bir yolcunun iki veya üç fersah yol alabileceği bir zamana kadar kılın" şeklinde bir ferman yazdı. 

 

Tahric: Nafi' kanalıyla İbn Ömer' den Malik rivayet etti. Abdürrezzak ta daha önce bunu zikretti.

 

 

 

2077- Hz. Aişe der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını güneşin ışığı odamdan tamamen çıktıktan sonra kılardı. Odem geniş bir odaydı."

 

 

 

2078- ismail b. Ebi Halid bildiriyor: Bişr b. Mervan'ın valiliği zamanında Mescid'den çıkarken Amr b. Meymun el-Evdi'nin: "ikindi namazını kıldınız mı?" diye sorduğunu işittim. Ona: "Öğle namazını daha yeni kıldım" karşılığını verdiğimde: "Ömer'le birlikte ikindi namazını bu vakitte kılardım" dedi.

 

 

 

2079- Enes b. Malik der ki: "Bazen bizimle ikindi namazını kılan biri namazdan sonra Amr b. Avf oğullarına gidince onları hala ikindi namazını kılarken bulurdu.''

 

 

 

2080- Ala b. Abdirrahman der ki: Öğleden sonra Enes b. Malik'in yanına girdik. Enes ileri geçip ikindi namazını kıldı(rdı). Namaz sonrası ona namazı geciktirmeyi sorduk veya kendisi bu konuyu açtı ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "Münafıkların namazı öyledirı" buyurdu ve şöyle devam etti: "Onlardan biri güneş (batımma yakm) tamamen sararana ve şeytanın iki boynuzu arasinda veya boynuzu üzerinde olduğu zamana kadar oturur. Sonra kalkıp tavuğun yemlenmesi gibi aceleyle dört rekat kılar. Bu namazında da Yüce Allah'ı çok az zikreder."

 

Tahric: Malik, Muvatta, "Sabah ve İkindi Namazından Sonra Namaz Kılmanın Yasaklanması" başlığı altında rivayet etti.

 

 

 

2081- Abdullah b. Ebi Yezid der ki: "ibn Abbas'ın bazen ikindi namazını öğle namazını kıldıktan sonra kıldığını, bazen öğle namazını ikindi vaktine yakın bir zamanda kıldığını görürdüm."

 

 

 

2082- İbn Cüreyc, ibrahım b. Meysere'den bildirir: "Tavus ikindi namazını güneş iyice sararana kadar geciktirirdi." İbn Cüreyc der ki: ibrahım'e: "Bu senin gördüğün bir şey mi?" diye sorduğumda: "Hazırlığını buna göre yapardı. Zira Mekke'de iki üç gün kalırdı ve bu zaman zarfında ikindi namazlarını öyle kılardı" dedi. İbn Tavus ise ikindi namazını bazen erkenden kılar, bazen de geciktirirdi.

 

 

 

2083- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Cemaatle olsun tek başıma olsun ikindi namazını ne zaman kılmamı istersin?" diye sorduğumda: "Erkenden kıl" dedi.

 

 

 

2084- İbn Cüreyc bildiriyor: Nafi'ye: "ibn Ömer ikindi namazını ne zaman kılardı?" diye sorduğumda: "Güneş henüz beyaz ve değişmemişken, hızlı bir şekilde giden biri akşam olmadan beş mil yol gidebilecek kadar olan bir zamanda kılardı" dedi.

 

Tahric: Aynısını İbn Ebi Şeybe (s. 219) rivayet etti.

 

 

 

2085- Ebu Said el-Hudrl der ki: "Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize ikindi namazını gün ortasında kıldırdı.''

 

 

 

2086- Muhammed bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, el-Münkedir'i ikindi namazı sonrası namaz kılarken gördü. Elinde sopasıyla yanında oturdu ve: "Bu namaz da ne oluyor?" diye sordu. Münkedir namazını bitirince: "ikindinin iki rekatını (cemaatle) kaçırdığım için şimdi kılıyorum" karşılığını verdi. Ömer: "Biriniz ikindi namazını veya bir kısmını (cemaatle) kaçırdığı zaman güneş sararana kadar onu geciktirmesin" karşılığını verdi. 

 

 

 

2087- Eyyub'un bildirdiğine göre İbn Sirin ile Ebu Kılabe ikindi namazını "asr" şeklinde isimlendirirlerdi.

 

 

 

2088- Halid el-Hazza bildiriyor: Hasan(-ı BasrI), Muhammed b. Sirin ile Ebu Kılabe ikindi namazını" asr" şeklinde isimlendirirlerdi. 

 

Tahric: Darakutni, Sünen (s. 95), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2089- Abdurrahman b. Yezid'in bildirdiğine göre İbn Mes'ud ikindi namazını geciktirerek kılardı.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 219), Ali b. Salih ve İsrail kanalıyla Ebu İshak'tan rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Akşam Namazının Vakti