musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ezanı Duyup da Mescide Gelmeme Ruhsatı

 

1923- Abdullah b. el-Haris bildiriyor: İbn Abbas yağmurlu bir Cuma gününde müezzinine: "Hayya ale'l-felah, kısmına ulaştığın zaman "Namazınızı evinizde kılın!" şeklinde seslen" dedi. Ona: "Bu yaptığın nedir?" diye sorulunca da: "Benden daha hayırlı olan biri de bunu yaptı" dedi.

 

Tahric: Ebu Davud (1/152), Abdulhamid kanalıyla Abdullah b. el-Haris'ten rivayet etti.

 

 

 

1924- Ebü Melih b. Usame bildiriyor: Basra'da yatsı namazını kıldıktan sonra yağmur yağdı. Böylesi bir havada namaz için mescide gelip kapının açılmasını istediğimde Ebü Usame bana şöyle dedi: "Hudeybiye zamanında da bu şekilde yağmur yağmıştı. Ama yağmur ayakkabılarımızın alt tarafını dahi ıslatmamasına rağmen Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzini: ''Namazınızı çadırlarınızda kılınl) diye seslendi.''

 

Tahric: Ebu Davud (1/152), SÜfyan b. Habib kanalıyla Halid el-Hazza'dan rivayet ettiler.

 

 

 

1925- Amr b. Evs bildiriyor: Sakif'ten bir adamın bana bildirdiğine göre yağmurlu bir gecede Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzininin: "Hayya ale's-salatu! Hayya ale'l-felah! Namazınızı evinizde kılın!" şeklinde seslendiğini işitmiştir.

 

Tahric: Ahmed (5/373) farklı bir lafızla Abdürrezzak kanalıyla rivayet ve Kenzu'['ummal (4/3570, müellifi kaynak göstermiştir) irad ettiler.

 

 

 

1926- Nuaym b. en-Nehham bildiriyor: Soğuk bir gecede giysime sarınmışken Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzininin ezan sesini işittim. içimden onun: "Namazınızı evinizde kılın!" demesini temenni ettim. Müezzin "Hayya ale'l-felah kısmını dedikten sonra: "Namazınızı evinizde kılın!" diye seslendi. Daha sonra neden öyle yapıldığını sorduğumda bunun Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri ile olduğunu söylediler. 

 

Tahric: Ahmed (4/220), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti; bak: Mecma' (2/47) İbn Ömer hadisinden şahidini Buhari (1/112) rivayet etti.

 

 

 

1927- Nuaym b. en-Nehham bildiriyor: Soğuk bir gecede giysime sarınmışken Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müezzininin ezan sesini işittim. Yüce Allah'ın onun diline: "Mescid'e gelmemenizde bir sakınca yoktur!" sözünü düşürmesini temenni ettim. Gerçekten de müezzin: "Gelmemenizde bir sakınca yoktur" diye seslendi. 

 

 

 

1928- Hz. Aişe der ki: "Kameti işitip de kalkıp namaz kılan kişi imamla birlikte namaz kılmış gibi olur."

 

 

 

1929- itban b. Malik bildiriyor: Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Gözlerim çok az görmeye başladı. Kavmimin mescidi ile aramda da çokça sel gören bir vadi var. isterdim ki evime gelip namaz kılasın. Kıldığın yeri de kendime namazgah edineyim" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "inşaallah dediğini yaparım" buyurdu. Daha sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına Ebü Bekr'i de alarak evime geldi. içeriye girince henüz ayaktayken: "Nerede namaz kılmamı istersin?" diye sordu. Ben de istediğim yeri ona gösterdim. Sonra onun için yaptığımız et yemeği için hemen göndermeyip evde tuttuk. Mahallenin insanları onun geldiğini duyunca yanına geldiler ve evi doldurdular. içlerinden biri: "Malik b. ed-Duhşun" veya: "ibnu'd-Duhayş nerede?" deyince, başkası: "O kişi Allah ve Resulünü sevmeyen münafık biridir" karşılığını verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Adam Allah'm rızasını umarak ''La ilahe İllallah'' dedikçe ona öyle demeyin!" buyurunca, oradakiler: "Ya Resulallah! Biz onun siması ile konuşmasından münafıklardan biri olduğunu varsayıyoruz" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Olsun! Adam Allah'm rızasını umarak ''La ilahe illallah'' dedikçe ona öyle demeyin!" buyurunca, onlar: "Aksine diyoruz ya Resulallah!" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah rızasını umarak ''La ilahe İllallah'' diyen kula kıyamet gününde Yüce Allah ateşi haram kılar" buyurdu.

 

Ravi Mahmud der ki: Bu hadisi içlerinde Ebu Eyyub el-Ensari'nin de bulunduğu bir topluluğa aktardığımda Ebu Eyyub: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin dediğin gibi demiş olacağını sanmıyorum" dedi. Ben de: "Şayet itban b. Malik'in yanına bir daha gidersem bunu ona soracağım" karşılığını verdim. itban'ın yanına döndüğümde yaşlı birine dönmüş, gözlerini kaybetmişti. Kabilesinin de imamlığını yapıyordu. Yanına oturup bu hadisi sorduğumda daha önce anlattığı şekliyle yine bana tekrarladı."

Ma'mer (b. Raşid) der ki: Zühri bu hadisi aktardığında: "Daha sonra bu konuda son hükmü veren başka farzlar ve emirler nazil oldu. Bundan dolayı kişinin sadece ''La ilahe illallah'' demesine bakıp aldanmamalıdır" derdi.

 

Tahric: Buhari farklı kanallardan on değişik başlık altında bunu zikretmiştir. Müslim de Abdürrezzak kanalıyla Ma'mer' den rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Kametten Sonra Beklemesi