musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cünup Kişinin Mescide Girmesi

 

1613- Ebü Ubeyde b. Abdillah bildiriyor: İbn Mes'üd cünup olan kişinin mescitten sadece geçip gitmesine ruhsat verirdi. Sanırım bu ruhsatı verirken: " ... Cünübken, yolcu olan müstesna gusledene kadar namaza yaklaşmayın ... ''[Nisa, 43] ayetini de okudu.

 

 

 

 

1614- İbn Cüreyc bildiriyor: Amr b. Dinar: "Cünup olan kişi mescitten sadece geçip gider" dedi. Ona: "Bunu neye dayanarak söylüyorsun?" diye sorduğumda şöyle dedi: "...Cünübken, yolcu olan müstesna gusledene kadar namaza yaklaşmayın ... ''[Nisa, 43] ayetine dayanarak. Ayette bahsedilenler de yolcu olup yıkanmaya su bulamayanlardır." Mücahid de aynı şeyi söylemiştir.

 

 

 

1615- Ma'mer (b. Raşid), Mücahid'den aynısını bildirir ve: " Cünübken, yolcu olan müstesna gusledene kadar namaza yaklaşmayın''[Nisa, 43] ayetini açıklarken onun: "Bunlar yolcu olup yıkanmaya su bulamayanlardır" dediğini zikreder.

 

 

 

1616- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Cünup olan kişi mescitten geçip gidebilir mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

1617- Havşeb bildiriyor: Ata'nın: "Cünup olan kişi zorunlu olmadıkça mescitten geçip gidemez" dediğini işittim.

 

Tahric: Beyhakı, Evzai kanalıyla Ata'nın: "Hay ız olan kadın, ancak zorunlu durumlarda mescitten geçer" dediğini rivayet eder.

 

 

 

1618- Sevri der ki: "Cünup olan kişi mescitten geçip gidemez. Geçip gitmek zorunda ise de önce teyemmüm eder."

 

 

 

1619- ibrahım(-i Nehai) der ki: "Kur'an'ı cünup olmadıktan sonra her halinle okuyabilirsin. Aynı şekilde cünup olmadıktan sonra her halinle mescide girebilirsin."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müşrik Olan Kişinin Mescide Girmesi