musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kaçıncı Rekatta Olduğunu Şaşıran

 

Öğle veya ikindi Namazını Beş Rekat Kılmak

 

3455- ibrahım(-i NehaI) bildiriyor; Alkame, (dört rekat kılması gerekirken) beş rekat kılınca, Ebu Şibl kendisine: "Beş rekat kıldın" dedi. Alkame: " Ey kör (ibrahim'e söylüyor) Sen de mi böyle diyorsun?" deyince, ben: "Evet" cevabını verdim. Bunun üzerine Alkame diz çöküp iki secde yaptı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de böyle yaptı" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 290) ve Müslim, Hasan b. Abdillalı kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

3456- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle veya ikindi namazını beş rekat kıldırdıktan sonra sehiv secdesi yapıp, sonra: "Bu iki secde, namazı eksik veya fazla kılan kişiler içindir" buyurdu. 

 

 

 

3457- Ata (b. Rebah). öğle namazını beş rekat kılan kişi hakkında:

"Oturduğu yerde sehiv secdesi yapar" demiştir.

 

 

 

3458- Ma'mer bildiriyor: Zühri'ye, öğle namazını beş rekat kılanın durumunu sorduğumda: "Sehiv secdesi yapar" cevabını verdi.

 

 

 

3459- Ma'mer, Hasan(-ı Basri)'nin de aynı görüşte olduğunu bildirir.

 

 

 

3460- Ma'mer bildiriyor: Katade, öğle namazını beş rekat kılan kişi hakkında şöyle dedi: Bir rekat daha kılar, bu hem öğle, hem ondan sonraki iki rekat yerine geçer. Sabah namazını üç rekat kılan kişi de dördüncü rekatı kılar, iki rekatı nafile yerine geçer ve oturduğu yerde sehiv secdesi yapar. Akşam namazını dört rekat kılan da beşinci rekatı kılar, bunun iki rekatı nafile yerine geçer. Ma'mer der ki: Hasan bütün bunlar konusunda: "Bunları yapan, hatasından dolayı sehiv secdesi yapar" demiştir.

 

 

 

3461- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "Kişi beş rekat kılar ve dördüncü rekatta oturmazsa, altıncı rekatı kılar, sonra selam verip namazını yeniden kılar."

 

 

 

Namazda Yanılmak

 

3462- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezanı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezan bitince geri gelir. Kamete başlanınca yine uzaklaşır, ikamet bitince geri dönüp kişi ile kalbinin arasına girer ve ''Şunu hatırla, bunu hatırla'' diye insanın aklında daha önce hiç olmayan şeyleri söyler. Öyle ki kişi kaç rekat kıldığını bilemeyecek hale gelir. Böyle bir şeyle karşılaşan kişi otururken sehiv secdesi yapsın. ''

 

Tahric: Farklı kanallarla Müslim (1/211) ve Buhar'I, A'rec kanalıyla Ebu Hureyre'den rivayet ettiler.

 

 

 

3463- iyad b. Hilal bildiriyor: Ebu Said el-Hudri'ye gidip: "Bazımız namaz kılıyor ve kaç rekat kıldığını bilmiyor?" diye sorunca, şöyle cevap verdi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz namaz kıldığı vakit, fazla mı kıldı eksik mi, bilmez ise oturduğu yerden iki (sehiv) secdesi yapsın. Şeytan ona gelip: ''Abdestin bozuldu'' derse, içinden ona: ''Yalancısin'' desin. Fakat burnu ile koku alır, kulağıyla ses duyarsa o başka. "

 

Tahric: Ebu Davud, Hişam ed-Destuvai kanalıyla Yahya'dan, Tirmizi (1/305) aynı kanalla ve Müslim rivayet ettiler. Kenzu'l-ummal (4/4160).

 

 

 

3464- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz namaz kılarken şeytan gelir ve onu şüpheye düşürüp kaç rekat kıldığını bilmez duruma getirir. Böyle bir durumla karşılaşan oturduğu yerden iki (sehiv) secdesi yapsın."

 

Tahric: Hadis imamları, Tirmizi (1/306) ve Müslim (1/210) rivayet ettiler.

 

 

 

3465- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz namaz kılarken şeytan gelir ve onu şüpheye düşürüp eksik mi yoksa fazla mı kıldığını bilmez duruma getirir. Böyle bir durumla karşılaşan oturduğu yerden iki (sehiv) secdesi yapsın." Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

3466- Ata b. Yesar, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Sizden biri kıldığı namazdan şüpheye düşüp, üç rekat mı dört rekat mı kıldığını bilemezse, kalkıp bir rekat daha kilSin ve onunla namazı tamamlayıp, selam vermeden önce oturduğu yerde iki (sehiv) secdesi yapsın. Eğer kıldığı rekat beşinciyse, yaptığı iki secdeyle kılınan namazı çift (altı) rekata tamamlamış olur. Eğer dördüncüyü kılmışsa, yapılan sehiv secdesi Şeytanın zelil olmasına vesile olur. "

 

 

 

3467- Hz. Ali der ki: "Üç rekat mı dört rekat mı kıldığını bilmiyorsan, sen kendi zannına göre doğru olanı ölçü al, sonra bir rekat daha kıl, sonra iki (sehiv) secdesi yap. Allah bu fazlalık sebebiyle azab etmez."

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (s. 286) rivayet ettiler.

 

 

 

3468- İbn Mes'ud der ki: "Kişi namazında şüpheye düşüp üç rekat mı iki rekat mı kıldığını bilemezse, kendine göre doğru olanı ölçü alsın, sonra sehiv secdesi yapsın."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 286), "İbn Fudayl-Abdullah" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3469- İbn Ömer der ki: Kişi namazında şüpheye düşüp üç rekat mı dört rekat mı kıldığını bilmezse, zannına göre en doğru tercihini yapar ve sehiv secdesi yapmasına gerek kalmaz.  Zühri ise: "Otururken sehiv secdesi yapar" derdi.

 

 

 

3470- İbn Ömer der ki: "Biriniz namazında şüpheye düşerse, namazını tamamladığını anlaması için doğrusunu araştırsın, sonra otururken sehiv secdesi yapsın."

 

 

 

3471- İbn Ömer der ki: "Biriniz namazında şüpheye düşerse, zannına göre en doğru tercihini yapsın, sonra otururken sehiv secdesi yapsın.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 286), "İbn Uleyye-İbn Ömer" kanalıyla başka bir lafızla ve Tahavi, Ali b. Ma'bed vasıtasıyla İbn Uleyye' den rivayet ettiler.

 

 

 

3472- Hasan( -ı Basri) der ki: "Biriniz namazında şüpheye düşerse, namazı tamamladığını emin olabilmesi için kendince doğrusunu araştırsın, sonra otururken sehiv secdesi yapsın.''

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 287) rivayet etb.

 

 

 

3473- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "imam kıyamdayken şüpheye düşer ve kaç rekat kıldığını bilemezse ne yapmalı?" diye sorunca: "Arkasındakilerin hatırlatmasıyla hemen öğrenir" cevabını vedi.

 

 

 

3474- ibrahim(-i Nehai) der ki: "Unuttuğum zaman namazı iade etmek benim için daha sevgilidir; ancak çok unuttuğumdan dolayı sehiv secdesi yaparım."

 

 

 

3475- Zühri ve Hasan(-ı Basri), fazla rekat kılan kişi için şöyle dediler:

"Sehiv secdesi yapar. Eğer kaç rekat kıldığını, zannı galibine göre hareket eder ve sehiv secdesi yapar."

 

 

 

3476- İbn Abbas bildiriyor: Hz. Ömer'in yanında, onunla namazla ilgili konuşurken, Abdurrahman b. Avf girdi ve: "Size, Allah'ın Resülü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duyduğum bir hadisi söyleyeyim mi?" dedi. Biz: "Evet" cevabını verince, şöyle dedi: "Allah adına şahitlik ederim ki Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri namazını eksik kıldığından şüphe ederse, fazla kıldığından şüpheye düşene kadar kılmaya devam etsin" buyurduğunu duydum.

 

Tahric: Beyhaki (2/332), "Muhammed b. Abdillah el-Ensari kanalıyla İsmail b. MÜslim el-Mekki'den ve farklı kanallarla Tahavi (1/251) rivayet ettiler.

 

 

 

3477- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: İbn Abbas: "Kaç rekat kıldığını unuttuğun farz namazsa, bu namazı iade et" dedi. İbn Abbas'tan bunu sadece bir defa duydum. Ama bana bildirildiğine göre o ve İbn Ömer şöyle dediler: "ikinci defa unutursan iade etme ve zannı galibine göre hareket et. Selam verdikten sonra da otururken sehiv secdesi yap."

 

 

 

3478- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası der ki: "Kaç rekat kıldığını bilmezsen bütün namazını iade et. iki rekat kıldığını iyice bilirsen ve bundan fazlasından emin değilsen, şüpheye düştüğün rekata dönüp oradan devam et ve emin olduğun iki rekatı tekrar kılma. Sonra da otururken sehiv secdesi yap. ikinci defa şüpheye düşecek olursan artık geri dönme. Çünkü (şüphe anında) bir defa dönülür. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 288), "Cerir- Tavus" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3479- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Farz namazı kılarken şüpheye düşüp namazı iade edersem, tekrar kılarken yine şüpheye düşersem ne yapayım?" diye sorunca: "iade etme" cevabını verdi. Ben: "Beş rekat kıldığımı anlarsam?" deyince ise: "On rekat kılsan da iade etme ve sehiv secdesi yap."

 

 

 

3480- Hemmam b. Münebbih bildiriyor: Ebü Hureyre'ye: "Namazımda şüpheye düştüm" deyince: "Otururken iki (sehiv) secdesi yaparsın, derlerdi" cevabını verdi. Hemmam b. Münebbih der ki: Aynı konuyu Abdullah b. Ömer'e sorduğumda: "Ne kıldığını tam olarak bilene kadar namazını tekrar edersin" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 287), "İbn Uleyye-İbn Ömer" kanalıyla başka bir lafızla ve ayrıca başka bir isnadla rivayet etti.

 

 

 

3481- Mis'ar bildiriyor: Muharib b. Disar'a: "Abdullah b. Ömer'in: "Gücün yettiğince kaç rekat kıldığını hesaplamaya çalış ve (tamamını) iade etme" dediğini duydum. (Bu görüş doğru mu?)" dediğimde: "Evet" cevabını verdi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 287), "Veki'-Muharib" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3482- Ömer b. el-Hattab: "Bu durumda namaz iade edilmez" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Teşehüdde Oturma Konusunda Yanılma