musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İmam’a Rüku, Teşehüd, Secdede Yetişen Kişi...

 

imama Rüku'da Yetişip Safa Girmeden Önce Rüku'a Varmak

 

3376- Hasan(-ı BasrI) bildiriyor: Ebu Bekre, imam rükudayken Mescid'e girdi ve safa yetişmeden rükuya vardı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Allah hırsmı arttırsın. Bir daha böyle yapma" buyurdu.

 

Tahric: Buhari, Ziyad el-A'lem kanalıyla Hasan' dan ve Beyhaki (2/90) rivayet ettiler.

 

 

 

3377- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

3378- Hasan( -I Basri) bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüku'dayken, bir adamın hızlıca namaza yetişmeye çalıştığını duyunca: "Allah hırsını arttırsın. Bir daha böyle yapma" buyurdu.

 

 

 

3379- Hasan(-ı Basri) bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hızlı bir şekilde namaza yetişmeye çalışan bu kişiye) dönüp: "Allah hırsmı arttırsın. Bir daha böyle yapma" buyurunca, adam yerinde durdu.

 

 

 

3380- Sa'd b. ibrahim bildiriyor: "Zeyd b. Sabit bu durumda rüku'ya varır ve bu şekilde safa kadar yürürdü."

 

Tahric: Beyhaki (4/90), Zühri kanalıyla Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf'ten "kısa bir metinle" ve farklı kanallarla Tahavi (1/232) rivayet ettiler.

 

 

 

3381- Zeyd b. Vehb bildiriyor: Ben ve İbn Mes'ud mescide girince imamın rüku'da olduğunu görünce biz de rüku'ya vardık, sonra (bu halde iken) gidip safa katıldık. imam namazı bitirince ben kalkıp namazı tamamlamak istedim, İbn Mes'ud: "(O rekata) yetiştin" dedi. 

 

Tahric: Taberani (bak: Heysemi Mecma 2/77) ve Beyhaki (2/30), Ebu'l-Ahvas kanalıyla Mansur' dan rivayet ettiler.

 

 

 

3382- İbn Mes'ud: "Safa yetişmeden önce rüku'ya varmanda bir sakınca yoktur" demiştir.

 

 

 

3383- Kesir b. Kesir, babasından ibnu'z-Zübeyr'in minberde insanlara:

"Bu durumda rüku'ya varıp öyle yürüsün" diyerek bunu öğrettiğini, kendisinin de ibnu'z-Zübeyr'i böyle yaparken gördüğünü bildirir.

 

 

 

3384- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Said b. Cübeyr'i gördüm, imam rüku'dayken mescide girdi ve en arkadayken hemen rüku'ya varıp bu şekilde (ilerleyerek) safa katıldı."

 

 

 

3385- Said b. Cübeyr: "Bu durumda kadınları(n bulunduğu safı) geçtikten sonra rükuya varır" demiştir.

 

 

 

3386- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah) şöyle dedi: "Mescide girdiğinde imam rüku'ya varmışsa, kadınların bulunduğu safı geçmeden sen de rüku'ya var, sonra sefa bu şekilde yürü. imam başını rüku'dan kaldırınca sen de kaldır, sonra yetiştiğin yerde secde yap." Ata bunu birden fazla söyledi. Ben: "Secdeye vardığımda imam ikinci rekattaydı" deyince, Ata şöyle karşılık verdi: "Olduğun yerde otur, imam kalkınca sen de git insanlarla safa geç. Eğer ikinci rekatta (tahiyatta) değilse secdeden sonra git ve insanlarla saf tut." Abdürrezzak der ki: "Ma'mer, İbn Cüreyc ve ismail b. Ziyad'ın imam rüku'dayken mescide girdiklerini gördüm. Rüku'ya vardılar ve bu halde yürüyerek safa yetiştiler. "

 

 

Cemaate Otururken Yetişmek

 

3387- Katade bildiriyor: İbn Mes'ud, namazın son rekatında tahiyatta olan cemaate yetişince: "inşallah yetiştim" dedi. 

 

Tahric: Taberani rivayet etti. Bak: Heysemi Mecmau'z-Zevaid (2/77).

 

 

 

3388- Şakık b. Seleme: "Teşehhüde yetişen o namaza yetişmiş sayılır" demiştir.

 

 

 

3389- Katade, son tahiyatta cemaate yetişen kişi için: "Tekbir getirmeden onlarla oturur" demiştir.

 

 

 

3390- Hasan(-ı Basri) der ki: "Cemaate secdedeyken yetişen tekbir getirip onlarla birlikte secde eder. Eğer ikinci rekatta yetişirse bir tekbir daha getirir ve kalkar. Eğer tek rekatta yetişirse tekbir getirmeden kalkar."

 

 

 

3391- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah), imam secdedeyken veya başını rükudan kaldırırken veya teşehhüde oturmuşken gelen kişinin iftitah tekbirini getirmesi hakkında: "Dilerse tekbir getirir, dilerse getirmez. Ama imam selam verince (kendisi kalkıp) tekbir getirip iftitah duasını okur" demiştir.

 

 

 

3392- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "imam son rekattayken gelip ona secdede yetişen ve imamla beraber teşehhüdü okuyan kişi, imam selam verince, konuşmadan başka bir yere gidebilir mi?" diye sorunca: "Evet. O rekatı kaçırmış sayılır. Eğer isterse konuşabilir çünkü (son rekatı da) kaçırdığı için o an artık namazda değildir" cevabını verdi.

 

 

 

3393- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah), imam selam verip dua ederken yetişen kişinin namaza başlayıp başlamayacağı konusunda: "imam oturduğu müddetçe o da oturur" demiştir.

 

 

 

3394- İbn Cüreyc der ki: Bize haber verildiğine göre İbn Mes'ud şöyle derdi: "imama namazın sonunda otururken yetişirsen ayakta tekbir getir, sonra otur ve otururken tekbir getir. Bu iki tekbirden birincisi iftitah tekbiri, ikincisi ise secdeye varır gibi oturmak için getirdiğin tekbirdir. Sonra konuşma çünkü sen iftitah tekbirini getirerek namaza girmiş bulunuyorsun. Ama onlarla oturmakla, kendini o rekata yetişmiş olarak sayma. Otururken de onların okuduklarını oku."

 

 

 

3395- ismail b. Kesır der ki: Said b. Cübeyr, imam rüku'dayken girince, kadınların bulunduğu safı geçmeden rüku'ya varır ve bu halde erkeklerin safına yetişirdi.

 

 

 

imamla Bir Secdeye Yetişenin Durumu

 

3396- Nafi bildiriyor: "ibn Ömer, imamla tek bir secdeye yetişince, bir secde daha yapardı. Namazı bitirinceyse sehiv secdesi yapardı."

 

 

 

3397- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

3398- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir. Zühri ise: "Böyle yapan hiç kimsenin olduğunu bilmiyorum" demiştir.

 

 

 

3399- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazın yetiştiğiniz kısmını kılınız, kaçırdığınız kısmını kaza ediniz" buyurmuş, (sehiv) secdeden bahsetmemiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Müslim (1/220) ve farklı yollarla Buhari rivayet ettiler.

 

 

 

3400- Ebu Ma'şer ve ibrahım(-i NehaI) şöyle dediler: "imamla bir secdeye yetişirsen onunla secde et, sonra ona bir secde eklemeden kalk, kendini o rekata yetişmemiş kabul et."

 

 

 

3401- Sevri der ki: "imama secdede yetişen, iftitah tekbiri niyetiyle bir tekbir getirir ve cemaatle secdeye gider; ama kalkınca tekrar tekbir getirir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namaza Yürüyerek Gitmek