musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Kımıldatmak

 

3294- Ebu Mus'ab'ın bildirdiğine göre İbn Abbas kişinin namazdayken parmaklarını çıtlatmasını kerih görmüştür.

 

Tahric: İbn Eb]' Şeybe (s. 404), "Veki'-İbn Abbas'ın azatlısı Şu'be" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

3295- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah) da bunu kerih görmüştür.

 

 

 

3296- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namazda sallanan kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca: "Bana bu konuda bir şey söylenmedi ama böyle yapmayı sevmiyorum" cevabını verdi. Ben: "Boynunu, parmaklarını ve başka eklemlerini çıtlatması konusunda ne dersin?" diye sorunca: "Bunu kerih görüyorum" cevabını verdi. Ben: "Namazdayken balgam çıkarmak, sümkürmek, tükürmek ve burnu karıştırmak konusunda ne dersin?" diye sorunca, Ata: "Namazda bunları yapma" cevabını verdi. Ben: "Namazda kaşınmak, ridasını (üstlüğünü) giymek ve izarını (altlığını) giymek konusunda ne dersin?" diye sorunca ise: "Namazda bütün bunları yapma" cevabını verdi.

 

 

 

3297- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Namaz kılanın çok hareket etmesini kerih görüyorum" deyince, ben: "Sana söylediklerimden birini yapacak olursam sehiv secdesi yapayım mı?" diye sordum. Ata: "Hayır" cevabını verdi.

 

 

 

3298- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Farz namazdayken ayakları silmek mekruh mudur?" diye sorunca: "Namazdayken kişinin hareketlerini azaltmasını yeğlerim" cevabını verdi.

 

 

 

3299- İbn Cüreyc der ki: "ibn Ömer'in namaz kılarken ayaklarıyla çakılları düzeltiği bana ulaştı."

 

 

 

3300- Nafi bildiriyor: İbn Ömer bir rekatta Bakara suresini okurdu.

Okurken da yavaşça okurdu. Bu sırada ayak parmaklarıyla yere vururdu. Ata (b. Ebi Rebah)'a, kişinin namazdayken ayaklarını birleştirmesini sorduğumda: "Birbirlerine değecek derecede birleştirmek olmaz. Ayaklar ne değecek kadar yakın, ne de çok açık olur" cevabını verdi. İbn Ömer namazdayken ayaklarını ne çok açar, ne de birbirine yapıştırırdı. ikisi arasında bir yol izlerdi.

 

 

 

3301- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Namazda hareketlerin az olmasını, ayaklar üzerinde düzgün durulmasını severim. Ancak yaşlı olup buna gücü yetmeyenin böyle yapmasında sakınca yoktur. Ama uzun süre kıyamda durmak, insanı bazen bir ayağına, bazen de diğer ayağına ağırlığını vermek zorunda bırakıyor."

 

 

 

3302- Mücahid bildiriyor: "Ebu Bekr ve ibnu'z-Zübeyr namaz kılarken direk gibi (hareketsiz) dururlardı."

 

 

 

3303- Mücahid der ki: "Abdullah (b. Mes'ud) namaz kılarken atılmış bir elbise gibi (hareketsiz) dururdu. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, Ebu Halid kanalıyla A'meş'ten ve Taberani rivayet ettiler. Heysemi (2/162) der ki: "A'meş, İbn Mes'ud zamanına yetişmemiştir."

 

 

 

3304- Ata (b. Ebi' Rebah) der ki: "Zübeyr namaz kılarken yere dikilmiş bir kemik parçası gibi hareketsiz dururdu."

 

 

 

3305- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Namazda sükunet ve itminan içinde olunuz.''

 

Tahric: Beyhaki (2/280), Hüseyn b. Hafs kanalıyla Sevri'den; İbn Ebi Şeybe (s. 453), Ebu Muaviye kanalıyla A'meş'ten ve Mecmau'z-Zevaid'de (2/162) geçtiği üzere Taberani rivayet ettiler.

 

 

 

3306- Ebu Ubeyde bildiriyor: İbn Mes'ud, ağırlığını ayaklarının ikisine de vererek namaz kılan bir kişinin yanından geçerken: "Bu kişi sünnete ters hareket etmiştir. Eğer ağırlığını bazen birine, bazen diğerine verseydi benim için daha hoş olurdu" dedi. 

 

 

Tahric: Beyhaki (2/288), "Şu'be-MinhiH" kanalıyla ve farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (s. 441) rivayet ettiler.

 

 

 

3307- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişinin ağırlığını parmak üçlarına vererek rüku yapmasında sakınca var mı?" diye sorunca: "Bunda bir sakınca yoktur" cevabını verdi.

 

 

 

Namazda Başka Şeylerle Meşgul Olmak

 

3308- Eban bildiriyor: ibnu'I-Müseyyeb namazda sakalıyla oynayan birini görünce: "Gördüğüm kadarıyla bu kişinin kalbinde huşu olsaydı azalarında da huşO olurdu" dedi.

 

 

 

3309- Sevr! bir adamdan bildiriyor: ibnu'I-Müseyyeb, namaz kılarken çakıllarla oynadığımı görünce: "Bu kişinin kalbinde huşu olsaydı azalarında da huşO olurdu" dedi.

 

 

 

3310- İbn Cüreyc bildiriyor: "Ata (b. Ebi Rebah) namazdayken herhangi bir şeyle oynamayı kerih görürdü." Sevri: "Hadislerden bildirildiğine namazdayken başka şeylerle meşgul olmak kerih görülürdü.

 

 

 

3311- Hz. Ali: "Kişinin namaz kılarken çakıllarla oynaması mekruhtur" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 495), "Veki'-Ali" kanalıyla bir benzerini rivayet etti.

 

 

 

3312- Ata (b. Ebi Rebah): "Kişinin namazdayken burnuyla oynaması mekruhtur" demiştir.

 

 

 

3313- Talha b. Musarrif: "çakılları eşelemek Melik (olan Allah'a) eziyettir" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 494), Mu'temir kanalıyla Leys'ten rivayet etti.

 

 

 

3314- Ali b. el-Akmar bildiriyor: "Namaz kılarken elimle çakıllada oynadığımı gören Mesrük elime vurdu.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 494), Veki' kanalıyla Süfyan'dan bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

3315- Ma'n b. Abdirrahman bir ihtiyardan bildiriyor: Abdullah (b.

Mes'üd), namaz kılarken çakıllada oynayan birini görünce: "Namazdayken Rabbinden bir şey istediğinde elindeki çakıllada isteme" dedi.

 

 

 

3316- Mücahid der ki: Namazda sakalı silme konusunda: "Va bir defa sil veya hiç silme" denirdi. (Mansür) der ki: Mücahid'e yağmurdan dolayı oluşan çamurun elbiseye bulaşmasını sorduğumda: "Kuruyunca onu ovala" dedi.

 

 

 

3317- Abdulmelik b. Said bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elini sol elinin üzerine koyar ve bazen namazdayken elini sakalına götürürdü."

 

Tahric: Beyhaki (6/430), "Yahya b. Yahya-Amr b. el-Haris" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti. Gudayf b. el-Haris, Ubey ve Vail b. Huddan yakın anlamlarıyla şahitleri vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Esnemek