musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Teşehhüdden Sonra Söylenecek Şeyler

 

3082- Umeyr b. Sa'd'ın bildirdiğine göre İbn Mes'ud kendilerine teşehhüdü öğretir, sonra şöyle derdi: "Allahım! Senden bildiğim ve bilmediğim bütün hayırları istiyorum. Bildiğim ve bilmediğim bütün şerlerden Sana sığınıyorum. Allahım! Senden, salih kullarının istediği şeyleri istiyorum. Salih kullarının kendisinden sana sığındıkları şeylerden de Sana sığınıyorum. Ey Rabbim olan Allahım! Dünyada ve ahirette bizlere iyilikler ver. Cehennem azabından da bizleri koru. Rabbimiz. Günahlarımızı bağışla, hatalarımızı sil ve canımızı iyilerle birlikte al. Rabbimiz! Peygamberlerinle vadettiklerini bize ver, kıyamet günü bizi rezil etme. Sen şüphesiz sözünden caymazsın. "

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, İbn Fudayl kanalıyla A'meş'ten rivayet etti.

 

 

 

3083- Haris b. YezId bildiriyor: ibrahIm(-i NehaI)'ye imamın durumunu sorduğumda şöyle cevap verdi: imam tekbir getirdikten sonra: "Sübhanallahi vebihamdike" der, sonra gizlice istiaze edip gizlice Besmele'yi okur. Sonra açıktan Fatiha Suresini okur. Sonra rüku'ya ve secdeye giderken ve kalkarken tekbir getirir. Sonra ikinci rekatta teşehhüde oturur ve sadece teşehhüdü okur. Dördüncü rekattan sonra ise teşehhüdü ve kapsamlı olan beş kelimeyi (Allahım! Senden bildiğim ve bilmediğim bütün hayırları istiyorum. Bildiğim ve bilmediğim bütün şerlerden Sana sığınıyorum. Allahım! Senden, salih kullarının istediği şeyleri istiyorum. Salih kullarının kendisinden sana sığındıkları şeylerden de Sana sığınıyorum. Ey Rabbim olan Allahım! Dünyada ve ahirette bizlere iyilikler ver. Cehennem azabından da bizleri koru. Rabbimiz. Günahlarımızı bağışla, hatalarımızı sil ve canımızı iyilerle birlikte ai. Rabbimiz! Peygamberlerinle vadettiklerini bize ver, kıyamet günü bizi rezil etme. Sen şüphesiz sözünden caymazsın" duası) okur." Sevri der ki: Mansur'un söylediğine göre ibrahım(-i Nehai)'ye:

"Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salat getirilir mi?" diye sorduğunda: "Onlar (Sahabe ve Tabiun) bu beş kelimeye bir şey eklemezlerdi" cevabını verdi.

 

 

 

3084- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salat getirmek teşehhüdden değil mi?" diye sorduğumda:

"Teşehhüde, ondan bilinenin üzerine bir şey eklenmez. Ancak kişi teşehhüdden sonra dilediğini söyler (dilediği duayı okur)" cevabını verdi.

 

 

 

3085- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Teşehhüdü okuduğun takdirde Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salat etmene gerek kalmaz."

 

 

 

3086- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası son iki rekatta teşehhüdden sonra şu sözleri söyler ve onları ısrarla öğretirdi: "Cehennem azabından Allah'a sığınırım. Mesih Deccal'ın şerrinden Allah'a sığınırım. Kabir azabından Allah'a sığınırım. Hayatın ve ölümün fitnesinden Allah'a sığınırım." Tavus bunları öğretir ve Hz. Aişe'den, Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederdi.

 

 

 

3087- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası, bir adama: "Bunları namazında söyledin mi?" diye sorunca, adam: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Tavus bu sözleri söylemesini kastederek: "Namazını iade et" dedi.

 

 

 

3088- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnesinden ve Mesih Deccal'ın şerrinden sana sığınırım" derdi.

 

 

 

3089- Hişam'ın bildirdiğine göre Muhammed (b. Sırın), sonuncu rekatın teşehhüdünü okuduktan sonra ridasını yere bırakırdı,

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ikinci Rekatta imama Yetişen Kişi imamla Teşehhüdü Okur mu?