musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Amin Demek

 

2632- Zühri' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ğayrilmağdubi aleyhim ve leddallin ( .... gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil)"[Fatiha, 7] okuduktan sonra arkasında olanların duyacağı kadar yüksek sesle "Amin" derdi.

 

 

 

2633- Vail'in bildirdiğine göre Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ğayril mağdubi aleyhim ve leddallin (Gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil)"[Fatiha, 7] dedikten sonra "Amin" derdi. Ma'mer der ki: "Kişi tek başına kılsa bile (Fatiha Suresini okuduktan sonra) ''Amin'' der."

 

 

 

2634- Mansur b. Meysere der ki: Ebu Hureyre ile namaz kıldım, "ğayril mağdubi aleyhim veleddallin (Gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil)"[Fatiha, 7] bize duyurup arkasındakilerin de demesi için yüksek sesle "Amin" derdi. Bize namaz kıldırdığı zaman rükuya ve secdeye varırken tekbir getirirdi.

 

 

 

2635- Mansur'un bildirdiğine göre ibrahım(-i NehaI), ''Amin'' sözünü sessizce söylerdi.

 

 

 

2636- Ebu Osman'ın bildirdiğine göre Bilal, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden önce "Amin" deme" demiştir. 

 

Tahric: Beyhaki (2/56), "Taberani-Abdürrezzak" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2637- Ebu Hureyre bildiriyor: Bahreyn'de Ala b. el-Hadrami'nin bir müezzini, Alay'a, (Ebu Hureyre'ye) kendisinden daha önce Amin dememesini şart koşmuştu.

 

 

 

2638- Yahya b. Ebi Kesır, Ebu Hureyre'den bildiriyor: Ala b. el-Hadrami'nin bir müezzini vardı. Ebu Hureyre ona: "Ya Amin demek için beni beklersin ya da sana ezan okumam" dedi.

 

 

 

2639- Ebu Seleme bildiriyor: imam mescitteyken Ebu Hureyre girdi ve kendisine: "Benden önce Amin deme" diye seslendi.

 

 

 

2640- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "ibnu'z-Zübeyr, Ümmü'lKur'an' dan hemen sonra ''Amin'' der miydi?" diye sorduğumda: "Evet. Arkasındakiler de ''Amin'' derlerdi. Hatta mescid yankılanırdı" deyip şöyle devam etti: "Amin, sözü duadır. Ebu Hureyre mescide girince, imam kendisinden önce namaza durmuşsa, ona: ''Benden önce Amin deme'' derdi."

 

 

 

2641- Nafi der ki: İbn Ömer Fatiha Süresini bitirince: "Amin" derdi.

Fatiha'yı bitirince "Amin" demeyi hiç terketmezdi ve herkesi böyle yapmaya teşvik ederdi." (Ravi) der ki: "Bu konuda İbn Ömer'den başka bir rivayet de duydum."

 

 

 

2642- İbn Tavus der ki: "Babam (Tavus) hem imamın, hem arkasındakilerin "Amin" demesi gerektiğini söylerdi.

 

 

 

2643- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a, Amin demeyi sorduğumda şöyle cevap verdi: "Onu (söylemeyi) hiçbir zaman bırakmam." Ben: "Farz namaz olsun, nafıle namaz olsun Fatiha süresini her okuduktan sonra mı?" diye sorunca ise şöyle cevap verdi: "imamların, Fatiha Suresinden sonra hem kendilerinin, hem arkalarında duranların Amin dediklerini duydum. Hatta mescid (Amin sesinden) yankılanırdı."

 

 

 

2644- Ebu Hureyre' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "imam, ''Ğayril mağdubi aleyhim ve-leddallin (= Gazaba uğrayanların, ya da sapanların yoluna değil)''[Fatiha, 7] deyince: ''Amin'' deyiniz. Çünkü Melekler: ''Amin'' derler. imam da: ''Amin" der. Kimin Amin demesi meleklerin Amin demesiyle aynı ana denk düşerse geçmiş günahları bağışlanır. "

 

Tahric: Buhari ve Müslim

 

 

 

2645- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

2646- Ebu Hureyre: "Yerdeki ''Amin'' diyenle semadaki ''Amin'' diyen (meleklerlin sözü aynı ana denk düşerse bu kişinin geçmiş günahları bağışlanır" demiştir.

 

 

 

2647- Ebu Musa el-Eş' arı' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "imam, "Gayril mağdubi aleyhim ve-leddallin (Gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil)"[Fatiha, 7] deyince: ''Amin'' deyiniz, Allah sizi sever."

 

Tahric: Müslim "Namazda Teşehhüd" başlığı altında rivayet etti.

 

Amin Demek

139

 

2648- Ma'mer'in bildirdiğine göre ikrime: "Namazda yer ahalisinin safları gök ahalisinin safları aynı hizada olur. Yerdeki ile göktekilerin Amin'leri aynı ana denk geldiği zaman Amin onun günahları bağışlanır."

 

 

 

2649- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Yahudiler hiçbir konuda sizi, Amin sözü ve birbirinize verdiğiniz selam kadar kıskanmamışlardır." (Ravi) der ki: "Aynı şeyi Resülullah'ın da(Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğini öğrendim. ''

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (2/56) merfu ve mevsul olarak rivayet ettiler. Aişe hadisinden İbn Mace (856) ve Ahmed (6/134) rivayet etti.

 

 

 

2650- Hilal b. Yesaf: "Amin, Allah'ın isimlerinden biridir" demiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (s. 501) rivayet etti.

 

 

 

2651- Ebu Hureyre der ki: "Müsa b. imran (aleyhisselamıgirince Hz. Harun onun duasına ''Amin'' derdi." Yine Ebü Hureyre: "Amin, Allah'ın isimlerinden biridir" demiştir.

 

 

 

2652- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah) bana şöyle dedi: "Kişinin peşpeşe dua edip her bir duasına ''Amin'' dememesine şaşarım."

 

 

 

2653- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "imam, akşam namazının son rekatında ve yatsı namazının son iki rekatında Fatiha'yı okuyunca nasıl ''Amin'' diyecek?" diye sorduğumda: "içinden Amin der" cevabını verdi.

 

 

 

2654- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Amin demeyi unuttum" deyince, "Namazı iade etmene ve sehiv secdesi yapmana gerek yoktur" karşılığını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kıraatin Açıktan Olması Gereken Namazlar