musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda istiaze (Euzü Çekmek)

 

2574- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah): "Namazda olsun başka şeyde olsun her kıraatte istiaze (Euzü çekmek) vaciptir" deyince, kendisine: "Kur'an okuyacağın zaman, kovulmuş şeytandan Allah'a sığın"[Nahl, 98] ayeti sebebiyle mi?" diye sordum. Ata: "Evet" cevabını verince, ben: Ben şöyle diyorum dedim: "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla, Kovulmuş Şeytandan, her şeyi duyan ve bilen, Rahman ve Rahim Allah'a sığınırım. Ey Rabbim! Yanımda bulunmalarından veya beni barındıran evime girmelerinden Sana sığınırım." Bunun üzerine Ata: "Bu sözlerin çoğunu söylemektense bırakırım. ''Kovulmuş Şeytanın Şerrinden Allah'a sığınırım'' demen yeterlidir" dedi.

 

 

 

2575- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bazı ayetleri hatalarımı düzeltmek için sana okuyacak olursam istiaze etmem (Euzü çekmem) gerekir mi?" diye sorduğumda: "Hayır gerek yoktur, ancak dilersen istiaze edebilirsin. Ancak Kur'an okuduktan sonra namaza duracak veya başka bir yerde tekrar Kur'an okuyacak olursan istiaze edersin" dedi. Ona: "Kısa olarak iki rekat namaz kılacak olsam yine istiaze etmem gerekir mi?" diye sorduğumda, Ata: "Evet!" dedi.

 

 

 

2576- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namazdan önce (mescide) girip (nafile kılmak için) iftitah tekbirini getirdikten sonra, istiaze etsem, sonra namaz için kamet getirilene kadar okuyacak olursam, vakit namazı için de istiaze etmem gerekir mi? Vakit namazını bitirdikten sonra kılacağım namaz için de tekrar istiaze etmem gerekir mi?" diye sorduğumda: "Senin için ilk istiaze yeterlidir. Onlar için de tekrar istiaze edecek olursan güzel yapmış olursun" cevabını verdi.

 

 

 

2577- İbn Cüreyc der ki; İbn Ömer'in azatlısı Nafi'ye: "ibn Ömer'in nasıl istiaze ettiğini biliyor musun?" diye sorduğumda: "Allahım! Kovulmuş Şeytandan Sana sığınırım, derdi" cevabını verdi.

 

 

 

2578- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası; "Ey Rabbim! Şeytanın kışkırtmasından Sana sığınırım. Ey Rabbim! Yanımda bulunmalarından Sana sığınırım. Kovulmuş Şeytandan Allah'a sığınırım. Şüphesiz ki, her şeyi duyan ve bilen Allah'tır" derdi.

 

 

 

2579- Katade der ki: Ebu Zer namaz kılmak için kalkınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Ey Ebu Zer! insan ve Cinlerden olan şeytandan Allah'a sığın" buyurdu.

 

 

 

2580- Hasan(-ı Basri)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Allahım! Şeytanın kışkırtmasından, fısıldamasından ve üflemesinden sana sığınırım" derdi. Kendisine: "Bunlardan ne kadar da çok Allah'a sığınıyorsun! Bunlar nedir?" dediklerinde: "Şeytanin kışkırtması delilik. üflemesi kibir, fısddaması ise şiirdir" buyurdu.

 

 

 

2581- Abdullah der ki: "(Şeytanın) kışkırtması mute, yani delilik, üflemesi kibir, fısıldaması ise şiirdir."

 

 

 

2582- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Şeytan benimle kıraatim arasına girdi (beni şaşırttı)" dediğimde, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "O, kendisine Hinzab denilen şeytandır. Onu hissettiğin zaman Allah'a sığln ve sol tarafına üç defa tükür. "

 

Tahric: Ahmed (4/216), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

2583- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "De ki: Ey Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından Sana sığınırım"[Mü'minun, 97], sözü nedir?" diye sorduğumda: "Bu, Kur'an'dan bir sözdür. Bunu (istiaze niyetiyle) namazda söylemek vacip değildir" cevabını verdi.

 

 

 

 

2584- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "(Tavaf bittikten sonra kıldığım) iki rekatte istiaze ettim, sonra, diğer iki rekatta, sonra diğer iki rekatta istiaze ettim. Her yedide (şavt'ta, yani tavaftan sonra) kılacağım namazda istiaze etmem gerekir mi?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: "ilk istiaze yeterlidir. Yine de istiaze edersen iyi yapmış olursun." Ben:

 

"Namaz kılarken bir adam bir ihtiyacı için geldi, ben (namazı bırakıp) adamın yanına gittim ve adam işini görünce tekrar namaz kılmaya başladım (bu durumda tekrar istiaze etmem gerekir mi?) dediğimde ise: "ilk istiaze yeterlidir. Yine de istiaze edersen güzel yapmış olursun" karşılığını verdi.

 

 

 

2585- Ata (b. Ebi Rebah): "Her şeyde (bir defa) istiaze etmen yeterlidir.

Daha fazla istiaze etmende ise bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

 

2586- ibrahım(-i Nehai): "Her şeyin başlangıcında istiaze etmen yeterlidir" demiştir.

 

 

 

2587- Hişam der ki: "Hasan(-ı BasrI), namaz kılarken sadece başta bir defa istiaze ederdi."

 

 

 

Ne Zaman istiaze Edilir (Euzü Çekilir)?

 

2588- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası, Ümmu'I-Kur'an'ı (Fatiha Suresini) okumadan önce istiaze ederdi.

 

 

 

2589- Ebu Said el-Hudrl' nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıraate başlamadan önce: "Kovulmuş Şeytandan Allah'a sığınırım" derdi.

 

Tahric: Ebu Davud ve Beyhakı (2/34) rivayet ettiler.

 

 

 

2590- Eyyub der ki: İbn Sırin, namazda Fatiha Suresini okumadan önce ve okuduktan sonra istiaze ederdi. (Ravi) Der ki: "Hasan(-ı BasrI), Fatiha Suresini okumaya başlamadan önce istiaze ederdi."

 

 

 

2591- Hişam b. Hassan der ki: Hasan(-ı Basrı), namaza başlarken, Fatiha Suresini okumadan önce: "Kovulmuş Şeytandan, her şeyi duyan ve bilen Allah'a sığınırım" şeklinde istiaze ederdi. (Ravi) Der ki: "ibn Sırin her namazda istiaze ederdi."

 

 

 

2592- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kıraata başlamadan önce söylediğim sözleri (duaları) bitirince ne yapayım?" diye sorunca şöyle cevap verdi: Sonra istiaze edip şöyle de: "Rahman ve Rahım olan Allah'ın adıyla. Kovulmuş şeytanın şerrinden, herşeyi duyan, her şeyi bilen, Rahman ve Rahım olan Allah'a sığınırım. (Allahım) Yanımda bulunmalarından veya beni barındıran evime girmelerinden Sana sığınırım."

 

 

 

2593- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "ibrahım(-i NehaI) Fatiha Süresini okuduktan sonra istiaze ederdi." Hammad der ki: "Said b. Cübeyr, Fatiha Süresini okumadan önce istiaze ederdi."

 

 

 

2594- Ebü ishak der ki: "ibn Mes'ud'un öğrencileri Fatiha Süresini okuduktan sonra istiaze ederlerdi."

 

 

 

istiazeyi (Euzü'yü) Unutanın Durumu

 

2595- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "istiaze etmeyi unuttum (bu durumda ne yapmam gerekir?" dediğimde: "Ne dönüp istiaze ederim, ne de sehiv secdesi yaparım, sonra istiaze ederim" karşılığını verdi. Ben: "istiaze etmemiz, abdest almamız emredildiği gibi mi emredildi?" diye sorduğumda: "Bu (emir) abdest emri gibi değildir. istiaze, namazda hatırlayınca söyleyebileceğim bir sözdür" cevabını verdi. Ben: "Namazı bitirinceye kadar hatırlamazsam" deyince ise: "iyi, o zaman da namazı bitirince istiaze ederim" karşılığını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Sessizce Söyleyeceği Şey