musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kaya veya Toprak Üzerinde Namaz Kılmak

 

1527- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Yakın bir yerde toprak olmasına rağmen bir kayanın üzerinde namaz kılsam olur mu?" diye sorduğumda: "Hayır, olmaz" dedi. Ona: "Yakın bir yerde topraklı bir yer olmasına rağmen içinde toprak da bulunan çamurlu bir yerde kıldığım namaz geçerli olur mu?" diye sorduğumda: "içinde toprak varsa geçerli olur" dedi.

 

 

 

1528- Halid el-Hazza bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Suheyb'ın secde ederken topraktan sakınır gibi olduğunu görünce ona: "Ey Suheyb! Yüzün toprağa değsin" buyurdu. 

 

Tahric: Ahmed (6/301) rivayet etti.

 

 

 

1529- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Tabanı döşeme veya mermer olan toprak veya kumu bulunmayan bir evde namaz kılabilir miyim?" diye sorduğumda: "Böylesi bir yerde namaz kılmayı istemem zira toprak veya kum üzerinde kılmak benim için daha iyidir" dedi. Ona: "Sadece yüzümü koyacağım yerde bir avuçluk kum veya toprak olsa bu yeterli olur mu?" diye sorduğumda: "Kişinin yüzünü veya burnunu veya alnını koyacak kadar toprak veya kum olsa evet, yeterli olur" dedi. Ona: "Elleri koyduğu yerde toprak veya kum olmasa da mı?" diye sorduğumda: "Evet, olmasa da" dedi. Ona: "Secdede yere değen tüm uzuvlarımın altında toprak veya kum olsa daha iyi olur değil mi?" diye sorduğumda da: "Evet!" dedi.

 

 

 

1530- İbn Cüreyc bildiriyor: İbn Ömer'in azatlısı Nafi'ye: "ibn Ömer, namaz kılmak için taş gibi sert yerleri kerih görüp toprak veya kumlu yerleri seçmeye çalışır mıydı?" diye sorduğumda: "Yerin nasıl olduğuna aldırış etmezdi" dedi.

 

 

 

1531- İbn Cüreyc bildiriyor: Adamın biri Ata'ya: "Toprağı olmayan sert bir yerde namaz kılacağım zaman yüzümü koymak için toprak tedarik edeyim mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Temiz mi Pis mi Olduğu Bilinmeyen Evde Namaz Kılmak