musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaz Giysisi Tür ve Şekli

 

Namaz için Yeterli Olan Giysi

 

1364- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri: "Ya Resulallah! Kişi tek parçalık bir giysiyle namaz kılabilir mi?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Niye sizin iki giysiniz mi var?" karşılığını verdi.1 İbn Cüreyc bunu rivayet ederken: "Ben de giysilerimi askıda bırakır ve tek parçalık giysimle namazımı kılarım" demiştir.

 

 

 

1365- Amr b. Ebi Seleme der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek parçalık giysi içinde, giysinin iki ucunu omuzlarında bağlamış bir şekilde namaz kılarken gördüm." Sevri bunu rivayet ederken: "Ümmü Seleme'nin evinde" ifadesini de zikreder.

 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'yi kaynak göstermiştir. Farklı kanallarla Buhari (1/320), Leys kanalıyla Urve' den Tirmizi (1/277) ve farklı kanallardan Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

1366- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek bir parçalık giysi içinde, giysinin iki ucunu omuzlarında bağlamış bir şekilde namaz kıldığını gördüm."

 

Tahric: Buhari (1/320), Muhammed b. el-Münkedir kanalıyla Cabir'den, Ebu'z-Zübeyr kanalıyla da Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

1367- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) son namazını tek parçalık giysi içinde, giysinin iki ucunu birbirine bağlamak suretiyle Ebu Bekr'in arkasında kıldı.''3

 

Tahric: İbn Hibban, "Süleyman b. Bilal-Sabit" kanalıyla rivayet etti. Tirmizi (1/289) de Muhammed b. Talha kanalıyla bu şekilde rivayet edip şöyle demiştir: "Bunu birden fazla kişi Humeyd kanalıyla Enes'ten rivayet etti. Ancak isnadında Sabit'i de zikreden rivayetler daha doğru olan rivayetlerdir."

 

 

 

1368- Muhammed b. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) son namazını, iki ucunu omuzlarında bağlamak suretiyle sarıya boyanmış bir çarşaf içinde kıldı. "

 

Tahric: Önceki iki rivayet, bunun şahididir. Enes hadisinden Beğavi (Şerhu's-sünne 514) ve Esma hadisinden Ebü Ya'la (1/51) rivayet ettiler.

 

 

 

1369- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) soğuk bir günde yerin soğuğundan korunmak için iki ucunu birbirine bağladığı tek parçalık geniş bir giysi içinde namaz kıldı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 182, 210), "Şerik-İbn Abbas" kanalıyla ve farklı bir lafız ile farklı kanallarla Ahmed rivayet ettiler.

 

 

 

1370- Muhammed b. Mesh bildiriyor: Yolculuklarından birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece yarısı bir su başında konakladı. Muaz b. Cebel de yayan bir şekilde gelip aynı suyun başında konakladı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu farkedince hemen uyanıp: "Kim o?" diye sordu. Muaz: "Ben Muaz' ım" karşılığını verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Muaz! Senin deven yok mu?" diye sorunca, Muaz: "Hayır, yok" dedi. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp abdest aldı ve namazı kıldı. Namaz kılarken üzerindeki giysi bedenini tam kapatmaya yetmeyince onu izar şeklinde bağlayarak kıldı. Namazını kıldıktan sonra: "Ey Muaz! Kalk ve yola çık. Heybeni güzelce hazırla ve kendin için oturacak bir yer ayarla" buyurdu. Muaz: "Ya Resulallah! Neyi hazırlayayım?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp eşyalarını bineğine yükledi ve terkisinde oturması için Muaz'a bir yer açtı.

 

 

 

1371- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Giysin geniş ve büyük ise uçlarını omuzlarında toplamak suretiyle namaz kıl. Giysi küçük ise izar şeklinde bağlayıp namazını öyle kıl" buyurmuştur. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 210), Abdusselam b. Harb kanalıyla İshak b. Abdillah'tan ve Mecma'da (2/51) geçtiği üzere Bezzar rivayet ettiler.

 

 

 

1372- Zühri bildiriyor: Ömer b. el-Hattab tek parçalık giysisine sarınıp öyle namaz kılan birini görünce: "Yahudilere benzemeye çalışmayın! Biriniz tek parça giysiden başka bir şey bulamıyorsa onu izar şeklinde bağlayıp öyle namazını kılsın" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 213), Ma'mer kanalıyla Zühri'den rivayet etti.

 

 

 

1373- Kays b. Talk bildiriyor: Adamın biri: "Ya Resulallah! Bazen tek parça giysi içinde namaz kılıyorum" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama herhangi bir cevap vermedi. Namaz için kamet getirilince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki giysisini tek parça olacak şekilde birbirine ekleyip bu şekilde namazını kıldı." Abdürrezzak der ki: Ma'mer'e bunu aktardığımda: "Ben de Yahya'nın bunu zikrettiğini işitim" dedi.

 

Tahric: Farklı kanallar ve farklı lafızlada Tahavi (1/222), farklı bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 210), Abdullah b. Bedr kanalıyla Kays'tan ve Beyhaki (2/240), Abdullah b. Bedr kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

1374- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz tek parçalık bir giysi içinde namaz kılacağı zaman iki ucunu boynunda bağlasın" buyurmuştur.

 

Tahric: Tahavi (1/223), Hişam kanalıyla Yahya'dan ve Buhari (1/321), Şeyban kanalıyla Yahya' dan rivayet ettiler.

 

 

 

1375- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi bir ucunu boynuna bağlamiyorsa tek parçalık giysi içinde namaz kılmasın" buyurmuştur.

 

Tahric: Müslim, İbn Ebi Şeybe kanalıyla Süfyan'dan ve Buhari (1/32), Malik kanalıyla Ebu'z-Zinad'dan rivayet ettiler.

 

 

 

1376- Ebu Hureyre bildiriyor: "Kişinin tek parçalık giysisi, uçları boyna bağlanamayacak kadar küçük ise izar şeklinde bağlayıp namazını kılsın, denilirdi. "

 

 

 

1377- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata'nın: "Kişi maddi durumu iyi olsa dahi tek parçalık giysi ile namaz kılabilir, ancak uçlarını boynuna bağlasın. Benim için ise en güzeli kişinin rida ve izarla namaz kılmasıdır" dediğini işittim. Sonrasında Ata, Muhammed b. Ali'den naklen bize şunu anlattı:

 

"Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı içinde en son vefat edenlerden biri olan Cabir b. Abdillah'ın evine giderdik. Bir defasında birkaç kişiyle Seleme oğulları içinde olan evine gittiğimizde bize namaz kıldırdı. Ridası askıda asılı olmasına rağmen tek parçalık kumaştan bir giysi aldı. Zar zor omuzlarına yetişen iki ucunun boynuma bağladı ve namazı bize öyle kıldırdı. Anladığım kadarıyla böylesi bir giysiyle namaz kılmada bir sakıncanın olmadığını bize göstermek istemişti." İbn Cüreyc der ki: Ata'nın bildirdiğine göre Cabir:

"Ben, babam ve dayım Akabe'de Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat edenlerin içindeydik" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 212), Şerik kanalıyla Ebu İshak'tan bildirdiğine göre Ebu Cafer: "Cabir b. Abdillah, iki ucunu omuzlarında bağlamak suretiyle tek parçalık giysi içinde bize namaz kıldırdı" demiştir.

 

 

 

1378- Abdullah b. Muhammed b. Akil bildiriyor: "Cabir b. Abdillah tek parçalık bir giysi içinde bize namaz kıldırdı." Ma'mer der ki: "Sanırım Abdullah, Cabir'in bu giysiyi izar olarak bağladığını da söyledi."

 

 

 

1379- Abdullah b. Miksam bildiriyor: Cabir b. Abdillah'ın tek parçalık giysi içinde namaz kıldığını gördüm. Ona: "Giysilerin yan tarafında duruyorken tek parçalık bir giysiyle mi namaz kılıyorsun?" dediğimde: "Evet! Senin gibi anlayışsızlar için öyle yapıyorum" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Müslim, Sahih'de soruyu soran kişi Ubade b. el-Vel'id olarak geçer.

 

 

 

1380- ibnu'l-Münkedir bildiriyor: "Cabir b. Abdillah'ın, iki ucunu omuzlarında bağlamak suretiyle tek parçalık giysi içinde namaz kıldığını gördüm."

 

Tahric: Mana olarak aynısını Buhari (1/319), Vakıd b. Muhammed kanalıyla İhnu'lMünkedir' den rivayet etti.

 

 

 

1381- Said b. Cübeyr bildiriyor: "ibn Abbas, iki ucunu omuzlarında bağlamak suretiyle tek parçalık giysi içinde bize namaz kıldırdı."

 

 

 

1382- Mes'ud b. Hiraş bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab, iki ucunu omuzlarında bağlamak suretiyle tek parçalık giysi içinde bize namaz kıldırdı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 211), "Hafs-Mes'ud b. Hiraş" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

1383- Kays b. Hazım bildiriyor: "Halid b. el-Velid, iki ucunu omuzlarında bağlamak suretiyle tek parçalık giysi içinde bize namaz kıldırdı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 211), farklı kanallar ve lafızlarla, Tahavi (1/224), farklı kanal ile farklı lafızlarla ve Mecma'da (2/51) geçtiği Üzere Ebu Ya'la ile Taberani, M. el-Kebir rivayet ettiler ki Heysemi isnadının zayıf olduğunu söylemiştir. Ancak müellifin isnadının bir kusuru yoktur.

 

 

 

1384- Hasan(-ı BasrI) bildiriyor: Ubey b. Ka'b ile İbn Mes'üd kişinin tek parçalık bir giysi içinde namaz kılması konusunda ihtilafa düştüler. Ubey:

"Kişi tek parçalık bir giysi içinde namaz kılabilir" derken, İbn Mes'üd: "iki parçalık giysi içinde kılmalıdır" diyordu. Ömer bunu duyunca ikisini yanına çağırdı ve şöyle dedi: "Bir konu hakkında ihtilafa düştünüz ve bir karara varmadan ayrıldınız. Siz bu şekilde dağılınca sizi dinleyenler bu konuda nasıl davranacaklarını öğrenemediler. Oysa yanıma gelseydiniz bu konuda gerekli bilgiyi bulurdunuz. Bu konuda isabetli görüş Ubey'yin görüşüdür zira İbn Mes'üd'un dediğini herkes yapamaz.''

 

 

 

1385- Hasan bildiriyor: Ubey b. Ka'b ile İbn Mes'ud kişinin tek parçalık bir giysi içinde namaz kılması konusunda ihtilafa düştüler. Ubey: "Kişinin tek parçalık bir giysi içinde namaz kılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de tek parçalık giysi içinde namaz kılmıştır, dolayısıyla caizdir" derken, İbn Mes'ud: "insanlar yokluk içinde oldukları için zamanında tek parçalık giysi içinde namaz kılmışlardı. Kişinin imkanı varsa iki parçalık giysi içinde namazını kılmalıdır" diyordu. Bunun üzerine Ömer minbere çıktı ve: "Bu konuda isabetli görüş Ubey'yin görüşüdür, zira İbn Mes'ud'un dediğini herkes yapamaz" dedi.

 

Tahric: Abdullah b. Ahmed, Müsned'in zevaidi olarak (5/140) ve Ebü Said hadisinden Hakim (2/238) rivayet ettiler.

 

 

 

1386- İbn STrın bildiriyor: Adamın biri kalktı ve Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ya Resulallah! Kişi tek parçalık giysi içinde namaz kılabilir mi?" diye sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yoksa hepiniz iki parçalı giysi bulabilir misiniz?" karşılığını verdi. Daha sonra Ömer'in hilafeti zamanında adamın biri kalktı ve: "ikindi namazını tek parçalık giysi içinde kılabilir miyim?" diye sordu. Ömer şu karşılığı verdi: "Yüce Allah size bolluk verdiği zaman siz de giysinizi bol tutun. Kişi bol elbisesini üzerinde toplayarak namaz kılabilir. Kişi izar ve rida ile, gömlek ve izar ile, izar ve üstlük ile, şalvar ve üstlük ile namaz kılabilir." Ravi der ki: Sanırım Ömer ayrıca: " ... Kişi kısa don ve rida ile, kısa don ve gömlek ile, kısa don ve üstlük ile de namaz kılabilir" dedi. 

 

Tahric: Buhari (1/324) rivayet etmiştir.

 

 

 

1387- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Nafile namazı kılarken giyebileceğim en küçük giysi nedir?" diye sorduğumda, Ata: "Tek parçalık giysi" dedi. Ona: "Bu giysinin uçlarını bağlayacak mıyım?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

1388- Abdullah b. Ebi Bekr bildiriyor: Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. Hazm'a gönderdiği mektupta: "iki ucunu bağlamadıktan sonra içinizden hiç kimse tek parçalık giysi ile namaz kılmasın" yazılıydı. 

 

Tahric:Buhari (1/160) rivayet etti.

 

 

 

1389- Hz. Aişe bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde çizgiler bulunan bir giysiyle namaz kıldı. Namazı bitirdikten sonra da: "Bunu altp EbU Cehm b. Huzeyfe'ye götürün yerine sade bir aba getirin zira desenleri namazda dikkatimi dağıttı" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (1/328), İbrahim b. Sa'd kanalıyla Zühri'den ve MÜslim rivayet ettiler.

 

 

 

1390- Nafi' bildiriyor: Henüz çocukken İbn Ömer bana iki parçalık bir giysi giydirdi. Bir ara Mescid'e girip tek parçalık giysi ile namaz kıldım. İbn Ömer beni görünce: "Giymek için iki parçalık elbisen yok muydu?" diye sordu. "Evet, var" karşılığını verdim. Bana: "Şimdi seni şu evin arka tarafına göndersem giysilerinden ikisini de giymez miydin?" diye sorunca: "Evet, giyerdim" karşılığını verdim. "Peki kendisine karşı süslenmeye Yüce Allah mı, yoksa insanlar mı daha fazla layıktır?" diye sorunca, ben: "Tabi ki Yüce Allah buna daha layıktır" dedim. Bunun üzerine İbn Ömer, Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veya Ömer'in (ravi der ki: Nafi' kimden olduğu konusunda emindi ve sanırım İbn Ömer bunu Resülullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen aktardı): "içinizden kimse Yahudiler gibi tek parçalık giysisine sarinip namazı kılmasin. iki parçalık giysisi olan kişi bunları giysin ve namazını öyle kılsın" dediğini aktardı. " İbn Cüreyc der ki: "Nafi'nin bana bildirdiğine göre Abdullah b. Ömer kişinin izar ve şalvar olmadan namaz kılamayacağını düşünürdü. izar ve şalvar yoksa da cübbe ve izarın da bunların yerine geçeceğini söylerdi."

 

Tahric: Beyhakı (1/236), Said ve Hammad b. Zeyd kanalıyla Eyyub' den rivayet etti.

 

 

 

1391- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer benim tek parçalık giysi içinde namaz kıldığımı görünce: "Sana giymen için iki parçalık giysi vermedim mi?" diye sordu. "Evet, verdin" dedim. Bana: "Seni fılan kişiye gönderseydim namazda giydiğin bu giysinle mi giderdin?" diye sorduğunda: "Hayır!" karşılığını verdim. Bunun üzerine: "Birine karşı süsleneceksen buna en layık olanı Yüce Allah'tır" dedi.

 

 

 

1392- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Giysimi sarınarak giyebilir miyim?" diye sorduğumda: "iki ucunu bağlaman örtünme bakımından daha uygun olur. izarı da avret yerinin üzerinden iki defa geçirirsin" dedi. Ata da izarın küçük olması durumunda sadece onunla namaz kılmayı kerih görürdü. Ona: "iki adam olsa ve bu iki adamın iki izarı ile bir ridası bulunsa, namaz kılmak isteseler senin için o ridayı aynı anda üzerlerine koyarak namaz kılmaları mı daha iyidir yoksa ridayı bırakıp sadece izarlarıyla namaz kılmaları mı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "izarlarını giyip o ridayı da aynı anda üzelerine atıp namazı öyle (cemaat olarak birlikte) kılmaları benim için daha iyidir."

 

 

 

1393- Ubade b. es-Sam it bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uçlarını birbirine bağladığı bir kumaş parçası veya hırka içinde namaz kıldı."

 

 

 

1394- İbn Uyeyne bildiriyor: Mis'ar: "Kişinin, edeb yerinin üzerinden iki kat geçirdikten sonra tek parçalık giysi içinde namaz kılmasında bir sakınca olmaz" derdi.

 

 

 

Gömlek ile Namaz Kılmak

 

1395- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: "ibn Tavus'un, altında izar veya ridası olmadan sadece cübbe ile namaz kıldığını gördüm. Bana bildirdiğine göre de babası (Tavus) kişinin vücut hatlarını açığa çıkarmadıktan sonra sadece cübbe ile veya gömlek ile namaz kılmasında bir sakınca görmezdi."

 

 

 

1396- İbn Cüreyc bildiriyor: Tavus'a tek parçalık giysi içinde namaz kılma konusu sorulunca: "Herkes iki parçalık giysi bulamaz!" karşılığını verdi. Bu yönde Tavus şöyle derdi: "Şayet kumaşı kalın ise kişi sadece cübbe veya sadece gömlek ile namazı kılabilir. izar da uçları boyna bağlanamayacak kadar küçük ise peştamal olarak bağlanıp namaz kılınabilir."

 

 

 

1397- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Sadece gömlekle namaz kılabilir miyim?" diye sorduğumda: "Şayet kumaşı kalın ise kılabilirsin" dedi. Ona: "Kürkle namaz kılabilir miyim?" diye sorduğumda da: "Evet! Tabaklandığı için bir sakıncası yoktur" dedi.

 

 

 

1398- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Gömlek avret yerlerini açığa çıkarmayacak şekilde dar ise kişinin sadece onunla namaz kılmasında bir sakınca olmaz."

 

 

 

1399- sabbah bildiriyor: Ata ile Mücahid, Abdulhamıd b. Abdillah b. Amr'ın yanına girdiklerinde Abdulhamıd onlara kişinin sadece (uzun) gömlekle namaz kılması konusunu sordu. Ata: "Kılabilir" derken, Mücahid: "Gömleğin göbek kısmını bir şeyle bağlaması benim için daha uygundur" karşılığını verdi.

 

 

 

1400- israil, adını verdiği bir adamdan, o da babasından bildirir: Cabir b.

Abdillah üzerinde izar veya rida olmadan sadece bir gömlekle bize namaz kıldırdı ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de (uzun) gömlekle namaz kıldığını gördüm" dedi.

 

Tahric: Başka bir kanalla ve lafızla Ebu Davud, SÜnen ve Beyhaki (2/239) rivayet ettiler.

 

 

 

Üstlük ve Şalvar ile Namaz Kılmak

 

1401- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kişi sadece üstlük ile namaz kılabilir mi?" diye sorulduğunu işittim. Ata: "Üstlük tek başına kişinin ayret yerini açığa çıkarır. Ama üstlüğün yanında altına izar da giysin" dedi. Ata'ya: "Kişi sadece şalvar ile namaz kılabilir mi?" diye sorduğumda: "Kılamaz! Ama şalvardan başka bir şey bulamadığı taktirde kılabilir" dedi. Abdürrezzak der ki: "Ma'mer'in Eyyub vasıtasıyla İbn Sırın'den, onun da Amr' dan bildirdiği hadiste ise sadece üstlük veya şalvar ile namaz kılınacağına dair cevaz vardır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Temiz mi Pis mi Olduğu Bilinmeyen Giysiyle Namaz Kılmak