musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Binek Üzerinde Namaz

 

Bineğin Üzerinde Kıbleye veya Başka Yöne Dönerek Namaz Kılınabilir mi?

 

4508- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kıbleye dönerek olsun, başka yöne dönerek olsun bineğin üzerinde farz namazı kılınmaz. Ancak hastalık veya korku anında, bineğin üzerinde kıbleye veya başka bir yöne dönerek namaz kılınabilir."

 

 

 

4509- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Yolculuk yapan bir topluluk yağmurlu bir yerde (çamurlu) bineklerinin üzerinde namaz kılabilirler mi?" diye sorunca: "isterlerse kılabilirler" cevabını verdi. Ben: "Su bulamadıkları zaman toprakla teyemmüm edebilirler mi?" diye sorunca ise: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4510- Cabir b. Abdillah der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazı kılacağı zaman bineğinden inip kıbleye dönerdi."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 540), "İbn Uleyye-Yahya b. Ebi Kesir" kanalıyla bu isnadla ve bundan daha uzun bir metinle; Abdürrezzak, Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Cabir'den; Tirmizi bu yolla ve Buhari ile Ebu Davud yine Cabir tarikinden rivayet ettiler.

 

 

 

4511- Enes b. Sırin der ki: "Vağmurlu bir günde Enes b. Malik ile beraber Afif'teyken ve yeri yağmur suları kaplamışken, Enes, merkebi üzerinde başıyla işaret ederek bize ikindi namazını kıldırdı. Secde ederken de rükudan daha fazla eğildi."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 325), Ebil Usame kanalıyla Hişam b. Hassan' dan "Bize ikindi namazını kıldırdı" lafzı olmaksızın rivayet etti.

 

 

 

4512- Enes b. Malik der ki: "Islak ve çamurlu bir yerde yürürken farz namazın vakti geldi ve bu yerden çıkamadım. Bunun üzerine namazı geçmesinden korkup Allah'tan hayır isteyerek kıbleye döndük ve hayvanlarımız üzerinde imayla namaz kıldık."

 

 

 

4513- Amr b. Dinar der ki: "Ebu'ş-Şa'sa'yı gören bir kişi, onun ıslak ve çamurlu bir yerde imayla namaz kıldığını gördüğünü söyledi."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 324), İbn Uyeyne kanalıyla bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

4514- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Farz ve vitir dışındaki namazları, bineklerinin üzerinde, gittikleri yöne doğru dönerek kılarlardı. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 541), "Cerir-İbrahim" kanalıyla yine İbn Ebi Şeybe (s. 432), Ebu'lAhvas kanalıyla Mansur' dan rivayet etti.

 

 

 

4515- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Suyun içinde olup çıkamayan kişi, başıyla ima ederek namaz kılsın ve secde yapmasın."

 

 

 

Binek Üzerinde Nafile Namazı Kılmak

 

4516- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde, hayvanın döndüğü her yöne doğru nafile namazı kılardı. Farz namazı kılacağı zaman ise bineğinden inip kıbleye dönerdi."

 

 

 

4517- Abdullah b. Amir b. Rabia, babasından bildirir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bineğinin üzerinde her yöne dönerek namaz kıldığını gördüm."

 

Tahric: Buhari ile Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

4518- Nafı der ki: "ibn Ömer nafile namazını bineğinin üzerinde, hayvanın döndüğü her yöne doğru kılardı ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaptığını söylerdi." Ubeyd b. Umeyr der ki: Nafi’ye: "Vitir namazını nasıl kılardı?" diye sorunca: "Vitir namazını bineğinin üzerinde kılardı, bazen de bineğinden inerek yerde kılardı" cevabını verdi.

 

Tahric: Tirmizi (1/284), Ebu Halid kanalıyla Abdullah'tan başka bir lafızla ve Buhari ile Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

4519- İbn Ömer der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem)i merkebinin üzerinde, Hayber'e doğru dönmüş bir şekilde nafile namaz kıldığını gördüm."

 

Tahric: Müslim, Malik kanalıyla Amr b. Yahya' dan rivayet etti. Muvatta (1/165).

 

 

 

4520- Cabir b. Abdillah der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nafile namazını bineğinin üzerinde, hayvanın döndüğü her yöne doğru kılardı ve secdeyi, rükudan daha fazla eğilerek yapardı."

 

 

 

4521- Cabir b. Abdillah der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nafile namazını bineğinin üzerinde, her yöne dönerek kılardı. Secdeyi, rükudan daha fazla eğilerek yapardı ve namazı imayla kılardı."

 

Tahric: Beyhaki (3/5), İbn Cüreyc kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

4522- Cabir der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için gönderdi. Geldiğimde, bineğinin üzerinde doğuya doğru dönerek ima ile namaz kıldığını gördüm. Secdeyi, rükudan daha fazla eğilerek yapıyordu. Selam verdiğimde selamıma karşılık vermedi ve namazı bitirince de: "Falan işimi ne yaptın? Namaz kılıyordum" dedi. 

 

Tahric: Tirmizi, Sevr! kanalıyla "kısa bir metinle"; Beyhaki (3/5), Sevri kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

4523- Yahya b. Said der ki: "Enes b. Malik'i bir yolculukta, bineğinin üzerinde kıbleden başka yöne dönerek namaz kıldığını gördüm. Yüzünü bir şeye değdirmeden başıyla işaret ederek secde ediyordu."

 

Tahric: Muvatta (1/165).

 

 

 

4524- Yahya b. Said der ki: "Enes b. Malik'in, bineğinin üzerinde Şam'a doğru dönerek namaz kıldığını gördüm."

 

 

 

4525- Amr b. Dinar der ki: "Doğru söylediğine emin olduğum bir kişi, İbn Ömer'in, bir yolculukta bineğin üzerinde gittiği yöne doğru namaz kıldığını söyledi."

 

 

 

4526- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası, bineğinin üzerinde her yöne doğru dönerek namaz kılardı.

 

 

 

4527- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Kişi, bineğinin üzerinde (kıbleye) sırtını dönerek Şam ve Yemen'e doğru namaz kılabilir" deyince, ben: "Dünyalık için yolculuğa çıkan da mı?" diye sordum. Ata: "Evet. Namaza başlayıp tekbir getirir, sonra okur, sonra rüku'ya varır, sonra secde eder, sonra da teşehhüdü okur" cevabını verdi.

 

 

 

4528- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Kişi bütün hayvanların üzerinde namaz kılabilir, devenin, atın, katırın ve eşeğin" deyince, ben:

"Eşeğin üzerinde de kılabilir mi?" diye sordum. Ata: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4529- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Rüküya varacağın zaman ellerini dizlerine koy, sonra rükuya varıp başını eğ, secdeye giderken ise başını daha fazla eğ" deyince, ben: "Hastanın rükü ve secdesi gibi mi?" diye sordum. Ata: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4530- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bineğin üzerinde kıbleye sırtını dönerek namaz kılma konusunda bir deliliniz var mı?" diye sorunca, Ata: "Evet" deyip: "Doğu da, batı da Allah'ındır, nereye dönerseniz Allah'ın vechi orasıdır"[Bakara, 115] ayetini okudu. İbn Cüreyc der ki: "Ata'nın bu sözü Yahya b. Ca'de'ye zikredilince bunu garipsedi. Sonra Medine'ye gidince bu uygulamanın orada yaygın olduğunu gördü ve yanımıza bineğin üzerinde kıbleye sırtını dönerek namaz kılmanın caiz olduğunu kabul etmiş bir şekilde döndü."

 

 

 

4531- Nafi der ki: "ibn Ömer yolculuktayken, namazını bineğinin üzerinde, hayvanın döndüğü her yöne doğru kılardı."

 

 

 

Binek Üzerinde Vitir Namazı Kılmak

 

4532- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bineğimin üzerinde kıbleye sırtımı dönerek vitir namazını kılabilir miyim?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4533- Nafi: "ibn Ömer bineğinin üzerinde vitir namazını kılardı" demiştir.

 

 

 

4534- Nafi: "ibn Ömer bineğinin üzerinde vitir namazını kılardı. Bazen de yerde kılardı" demiştir.

 

 

 

4535- Nafi: "ibn Ömer bineğinin üzerinde vitir namazını kılardı" demiştir.

 

 

 

4536- Nafi der ki: Biz bir yolculuktayken bir adam geride kalınca, İbn Ömer: "Neden geride kaldın?" diye sordu. Adam: "Vitir namazını kıldım" cevabını verince, İbn Ömer: "Senden daha hayırlı olan Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deve üzerinde vitir namazını kıldı" dedi.

 

 

 

4537- Zühri: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde vitir namazını kıldı" demiştir. 

 

Tahric: Aynı manada Buhari (2/23) Abdullah b. Amir'den ve İbn Ömer'den (2/23) şahitler rivayet etti.

 

 

 

4538- Ebu Fahite'nin bildirdiğine göre Hz. Ali, bineğinin üzerinde vitir namazını kılardı. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 433), "Veki'-Ali" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

4539- Kasım b. Muhammed'in bildirdiğine göre Hz. Ömer vitir namazını (inip) yerde kılardı.

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (s. 432) rivayet etti.

 

 

 

4540- Kasım b. Muhammed'in bildirdiğine göre İbn Ömer seher vakti vitir namazını bineğinin üzerinde kılardı.

 

 

 

4541- Said b. Cübeyr der ki: "ibn Ömer vitir namazını kılacağı zaman bineğinden iner ve yerde kılardı."

 

 

 

Bineğin Üzerinde Namaz Kılanın Bineğini Sürmesi ve Namazı Kısaltmak

 

4542- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi, oturarak vitir namazını kılabilir mi?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4543- Ma'mer der ki: Katade'ye: "Kişi, bineğini sürerek kıbleden başka bir yöne doğru namaz kılabilir mi?" diye sorunca: "Hayır. Ancak (bir şeyden) korkarsa kılabilir" cevabını verdi. Ma'mer der ki: "Hasan'dan duyan bir kişi onun şöyle dediğini söyledi: "Kişi bu durumda namaz kılabilir ve rükü ve secde yapacağı zaman kıbleye döner." Ma'mer: "Hasan(-ı Basri)'nin görüşünü bana daha uygun geldi" dedi.

 

 

 

4544- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Gemide olanlar namazı kısaltabilir mi?" diye sorunca: "Hayır. Ancak batmaktan korkarlarsa kısaltabilirler" cevabını verdi. Ben: "Gemide çalışanlar kısal'tabilirler mi?" diye sorunca ise: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4545- İbn Cüreyc der ki: "Bana söylendiğine göre Enes b. Malik bir gemide namazı kısaittı ve oturarak kıldı. Onunla beraber olanlar da namazı oturarak kıldılar."

 

 

 

4546- Enes b. Sırin der ki: "Enes b. Malik bize bir gemide bir kilim üzerinde oturarak namaz kıldırdı ve namazı kısaittı."

 

 

 

4547- Eyyub: "ibn Sırin gemide namazı kısaltarak kıldı, Vasıt'a gelince ise tam kıldı" demiştir.

 

 

 

4548- Katade: "Enes b. Malik, gemide namazı kısaltarak kıldı" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Gemide Namaz Kılmak