musannef

Abdurrezzak

Namaz

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ne Kadarlık Mesafede Namaz Kısaltılır?

 

4296- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: İbn Abbas'a: "Namazı, Arafat'a gidince mi, yoksa Mina'ya gidince mi kısaltayım?" diye sorunca şöyle cevap verdi: "Hayır, Taif veya Cidde'ye giderken kısalt. Namazı, ancak bir günlük yolculukta kısaltınız. Bir günden daha az olan mesafede kısaltmayınız. nif'e veya Cidde'ye ya da bu uzaklıktaki bir yere veya davarlarının yanına gidince namazı kısalt. Geri dönünce ise tam kıl."

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (s. 512, 518) rivayet etti. Enes hadisinden Buhari (2/41) rivayet etti.

 

 

 

4297- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: İbn Abbas'a: "Namazı, Arafat'a gidince kısaltayım mı?" diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "Mina'ya gidince?" diye sorunca ise şöyle cevap verdi: "Hayır. Ancak Cidde'ye, Usfan'a ve nif'e gidince kısalt. Ailene veya davarlarının yanına dönünce namazı tam kıl. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 512), İbn Uyeyne kanalıyla; Beyhakı (2/155), şam kanalıyla İbn Uyeyne' den ve yine Beyhaki Revh b. el-Kasım kanalıyla Amr b. Dinar' dan yakın metinle rivayet ettiler .

 

 

 

4298- Yahya b. Ebi Kesır der ki: Bir adam İbn Abbas'a: "Mina'ya gidince namazı kısaltayım mı?" diye sorunca, İbn Abbas: "Hayır" cevabını verdi. Adam: "Peki, Arafat'a gidince?" diye sorunca, İbn Abbas yine: "Hayır" cevabını verdi. Adam: "Taif'e gidince?" diye sorunca ise İbn Abbas: "Evet" cevabını vedi.

 

 

 

4299- İbn Abbas der ki: "Bir gün yatsıya kadar yolculuk yaparsan namazı tam kıl, eğer daha fazla gidersen namazı kısalt."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 512), "Cerir-İbn Abbas" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

4300- Salim der ki: "ibn Ömer, tam bir günlük yolculukta namazı kısaltırdı." 

Nafi der ki: "ibn Ömer, dört beridlik yolculukta namazı kısaltırdı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 512), "Veki'-İbn Ömer" kanalıyla ve Malik (1/163), Zühri kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

4301- Salim der ki: "ibn Ömer, üç millik mesafede olan Rım'e gidince namazı kısaittI. Nafi, İbn Ömer'in Zatu'n-Nusub'a gidince namazı kısalttığını söylemiştir. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 512), "İbn Uleyye-Nafi'" kanalıyla; Malik, "Zatu'n-Nusub ile Medine arasındaki mesafe dört berid (kırk sekiz mil)dir" diyerek Nair kanalıyla Salim' den ve Beyhakı (4/136) geçtiği üzere İbn Bukeyr Malik kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

 

4302- Nafi der ki: İbn Ömer'in namazı kısalttıği en kısa mesafe, Hayber'deki malına bakmak için gittiği mesafedir. Burası üç gecelik bir mesafedir. Bundan daha kısa mesafelerde ise namazı kısaltmamıştır. İbn Cüreyc der ki: Nafi'ye: "Hayber ne kadarlık bir mesafededir?" diye sorunca:

"Üç gecelik mesafededir" cevabını verdi. Ben: "Taif ne kadarlık mesafededir?" diye sorunca ise: "Taif'in yolu Hayber'e göre düz ve biraz daha uzundur" cevabını verdi.

 

 

 

4303- Suveyd b. Gafele der ki: "Üç günlük mesafeye gidince namazı kısalt''

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (s. 512) rivayet etti.

 

 

 

4304- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: ibrahım(-i NehaI) ve Said b. Cübeyr'e: "Ne kadarlık mesafede namaz kısaitılır?" diye sorunca: "Üç günlük mesafede" cevabını verdiler.

 

 

 

4305- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Yolculuk, iki gece veya daha uzak mesafedeyse namazı kısalt. '' Katade bu görüşü benimsemiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi' Şeybe (s. 511) rivayet etti.

 

 

 

4306- Abdürrezzak der ki: Sevri'ye: "Ne kadarlık mesafede namaz kısaitılır?" diye sorunca, bana İbn Abbas'tan, daha önce yazdığımız bir hadisi nakletti ve Hasan(-ı Basri)'nin: "iki günlük yolculukta namaz kısaitılır" dediğini söyledi ve: "Bizim benimsediğiniz görüş ise üç günlük mesafedir" dedi. Ben: "Neden bu görüşü aldın?" diye sorunca, ise Sevri: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadın. üç günlük mesafeye, ancak mahremiyle gidebilir" sönünden aldım" cevabını verdi.

 

 

 

4307- ibrahim b. Abdila'la der ki: Suveyd b. Gafele bana: "Üç günlük mesafeye gidince namazı kısalt" dedi.

 

 

 

4308- ibrahim et-Teymı, babasından bildiriyor: "Huzeyfe ile Medain'deyken, Küfe'deki aileme gitmek için izin istedim. Huzeyfe, geri dönünceye kadar orucumu bozmamam ve dört rekatlık namazları iki rekat olarak kılmamam şartıyla bana izin verdi."

 

Tahric: Tahavı (1/246), "Şu'be-İbrahim" kanalıyla bundan daha uzun bir metinle rivayet etti.

 

 

 

4309- Zühri: "Namaz, iki günlük mesafede kısaitılır" demiştir.

 

 

 

4310- Amir der ki: Şakık b. Seleme'ye: "Medain'e veya Vasıt'a gidince namazı kısaltayım mı?" diye sorunca: "Namazını kısaltma" cevabını verdi.

 

 

 

4311- isa der ki: "Amir eş-Şa'bi'nin Vasıt'a giderken namazı kısaltıp orucunu bozduğunu gördüm."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 512), "Veki'-Şa'bl" kanalıyla "orucunu bozduğunu gördüm" lafzı olmaksızın rivayet etti.

 

 

 

4312- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Hac veya umre yapmak maksadıyla (Akabe'deki) dağlık yoldan gidenle Taif yolundan giden namazı kısaltabilir mi?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

4313- ikrime der ki: "Evinden çıkıp ailenden başka yerde geceleyince namazı kısalt. Ailenin yanına dönünce ise namazını tam kıl."

 

 

 

4314- ibrahım(-i Nehai) der ki: "Medain'e yapılan yolculukta namaz kısaltılır." Medain, Kufe'ye yirmi yedi fersahlık mesafededir."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 512), "İbn Fudayl-İbrahım" kanalıyla başka bir lafızla ve yine İbn Ebi Şeybe başka bir yolla yakın metinle rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yolculuğa Çıkan Namazı Ne Zaman Kasretmeye (Kısaltmaya) Başlar?