musannef

Abdurrezzak

HAYIZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayızlı Kadının Güneş Batmadan Temizlenmesi

 

1292- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Güne hayız olarak başlayan kadının aynı gün içinde temizlenmesi durumunda namazı nasıl kılar?" diye sorduğumda: "O günün namazlarını kılmaz, ama kaza eder" dedi.

 

 

 

1293- Abdürrezzak başka bir kanalla Katade'den yukarıdaki fetvanın aynısını bildirir.

 

 

 

1294- Ma'mer (b. Raşid) der ki: işiten birinin bildirdiğine göre ikrime:

"Kadın Ramazan ayında Güneş batmadan önce hayız olduğu zaman yemeğini yiyip içeceğini içer (O günün orucunu tamamlamaz)" demiştir.

 

 

 

1295- Ma'mer (b. Raşid)'in bildirdiğine göre Hammad ile Katade: "Kadın oruçlu iken ikindi namazından sonra hayız olursa orucunu bozar ve o günü sonradan kaza eder" demişlerdir.

 

 

 

1296- Katade der ki: "Kadın (Ramazan ayında) geceden önce hayız olursa bir sonraki günün orucunu tutmaz. Kadın sabahladığında hayız olduğunu görür de akşam olmadan gün içinde temizlendiğini de görürse o günü oruç tutmaz."

 

 

 

1297- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "(Ramazan ayında) güne hayızlı olarak başlayan, ancak gün içinde kanı kesilen ve temizlenen kadın o günü oruç tutar mı?" diye sorduğumda: "O günün yerine başka bir gün tutar" dedi. Ona: "Günün sonuna doğru hayız olan kadın o günün orucunu tamamlar mı?" diye sorduğumda da: "Hayır! Kadın hayız olmuştur ve o günün yerine başka bir gün tutmalıdır" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kocasıyla ilişkiye Giren Kadının Henüz Yıkanmadan Hayız Olması