musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Teyemmümün Başlangıcı

 

879- Hişam b. Urve, babasından veya başkasından naklen bildiriyor: "Hz. Aişe'ye ait bir gerdanlık kaybolunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grubu onu aramak için gönderdi. Bunlar da onu ararken sabahı ettiler. Yanlarında abdest için su bulunmadığı için de adestsiz bir şekilde sabah namazını kıldılar. Durumu Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattıklarında teyemmüm hakkındaki ayet nazil oldu."

 

Ma'mer der ki: Eyyüb'un bana bildirdiğine göre Ebü Bekr, (kızı) Aişe'yle karşılaşınca: "insanları yollarından alıkoydun ve onları sıkıntıya düşürdün!" demiştir. Hişam'ın babasından ve Eyyüb'un da bildirdiğine göre teyemmüm ayeti nazil olduğu zaman Ebü Bekr buna çok sevindi ve Aişe'ye: "Bildim bileli hep bereketler getirdin. Ne zaman başına hoşlanmayacağın bir durum gelse Yüce Allah onunla Müslümanlara hayırlar ihsan etmiştir" dedi. 

 

Tahric: Değişik kanallardan Ebu Davud rivayet etmiştir, ancak burada son sözü söyleyen kişi Ebu Bekr değil Useyd b. Budayrıdır. Cübeyr b. Mut'im hadisinden Buhari (1/50) ve Cabir' den şahit olarak Müslim (56) rivayet ettiler.

 

 

 

880- Hz. Aişe bildiriyor: Bir yolculuğu sırasında Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bulunduk. Beyda. veya zatu'I-Ceyş denilen yere ulaştığımızda gerdanlığım kopup kayboldu. Onu bulmak için Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada konaklayınca diğer Müslümanlar da konakladılar. Yanlarında da su yoktu. Bunun üzerine insanlar Ebü Bekr'in yanına gelip: "Aişe'nin bu yaptığını gördün mü? Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yanındakilerin zorunlu olarak konaklamalarına sebep oldu. Yanlarında su da yok!" diyerek sitemde bulundular. Ebü Bekr kalkıp yanıma geldi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını dizime koymuş uyuyordu. Bana: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile diğer insanların konaklamalarına sebep oldun! Üstelik yanlarında su da yok!" diyerek beni azarladı ve ağzına geleni söyledi. Eliyle de böğrüme vurmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dizimde uyuduğu için de hareket edemiyordum. Su olmadan bu şekilde sabahı ettik. Bunun üzerine Yüce Allah teyemmüm ayetini indirdi. Bu ayet nazil olunca Useyd b. Hudayr: "Bu sizin ilk bereketiniz değildir ey Ebu Bekr ailesi!" dedi. Gitmek için üzerine bindiğim deveyi kaldırdığımızda ise gerdanlığın altında olduğunu gördük.

 

Tahric: Farklı kanallardan Buhari rivayet etmiş; hadis Malik, Muvatta'da (1/74) yer almıştır.

 

 

 

881- Katade'nin bildirdiğine göre ibnu'I-Müseyyeb: "Kişi teyemmüm edip namaz kıldıktan sonra namazın vakti geçmeden su bulursa namazı iade etmez" demiştir.

 

Tahric: Muvatta'da (1/76) İbnu'l-Müseyyeb'den aynı manada bir rivayet vardır.

 

 

 

882- ibrahim(-i Nehai) ile İbn Şubrume der ki: "Kişi teyemmüm edip namaz kıldıktan sonra namazın vakti geçmeden su bulursa namazı iade etmez."

 

 

 

883- Nafi' bildiriyor: "ibn Ömer'le birlikte (uruf'tan geldik. Mirbed'e ulaştığımızda su bulamadık. Bunun üzerine İbn Ömer toprakla teyemmüm edip namazı kıldı. O namazı da daha sonra iade etmedi.''

 

Tahric: Eksik ve fazlalıklarla birlikte Muvatta'da (1/76) zikredilmiştir.

 

 

 

884- Nafi’ bildiriyor: "ibn Ömer Medine'ye bir veya iki mil uzaklıktayken teyemmüm edip ikindi namazını kıldı. Medine'ye girdiğinde Güneş henüz yüksekteydi, ancak namazı iade etmedi."

 

Tahric: Buhari bunu "Mukim İken Teyemmüm" başlığı altında isnadsız olarak zikretmiştir.

Sevr! kanalıyla Yahya b. Said'den de Beyhaki (1/232) ve Darakutni (s. 68) rivayet ettiler.

 

 

 

885- Abdulhamid b. Cübeyr b. Şeybe bildiriyor: Ebu Seleme b. Abdirrahman: "Cünupken su bulamadığın zaman teyemmüm et. Daha sonra su bulduğun zaman istersen cünüplükten dolayı bir daha yıkanmazsın" dedi. Bunu ibnu'I-Müseyyeb'e zikrettiğimde: "O bu konuda ne bilir ki? Böylesi bir durumda suyu bulduğun zaman yıkanırsın" dedi.

 

 

 

886- İbn Cüreyc bildiriyor: "Hz. Ali'nin de aynı şeyi söylediği bana bildirildi. "

 

 

 

887- Haris'in bildirdiğine göre Hz. Ali: "Böylesi bir durumda kişi suyu bulduğu zaman yıkanır" demiştir. 

 

Tahric: Beyhaki (1/216),

 

 

 

888- Said b. Abdirrahman et-Tucibi bildiriyor: Ebu Seleme b. Abdirrahman'a teyemmüm edip namazı kılan, ancak vakit geçmeden önce suyu bulunan kişinin durumunu sorduğumda: "Namazı iade eder" dedi.

 

 

 

889- Evzai bildiriyor: Arkadaşlarımızdan birinin bize anlattığına göre Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından iki kişi böylesi bir duruma düştüler ve vakit çıkmadan önce su bulunca yıkandılar veya abdest aldılar. Ancak bunlardan biri namazı tekrar kılarken diğeri kılmadı. Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip durumlarını anlattıklarında, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını tekrar kılana: "Sana sevabın iki defa verildi" buyurdu. Diğerine de: "Kıldığın namaz geçerlidir" buyurdu.

 

 

 

890- Bekr b. Sevade bildiriyor: iki adam cünup oldular. Su bulamayınca da teyemmüm edip namazı kıldılar. Namaz vakti geçmeden su bulunca yıkandılar. Ancak bunlardan biri namazı tekrar kılarken diğeri kılmadı. Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bunu sorduklarında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını tekrar kılana: "Sana sevabın iki defa verildi" buyurdu. Diğerine de: "Kildığın namaz geçerlidir" buyurdu. 

 

Tahric: Darakutni (69), Beyhakı (1/231), "Leys-Ebu Said el-Hudrı" kanalıyla, Ebu Davud, Sünen'de ve Hakim, Müstedrek'de rivayet ettiler.

 

 

 

891- Abdurrahman b. Harmele der ki: Bedevinin biri Ebu Seleme b.

Abdirrahman'a geldi ve: "Sabah namazından önce ihtilam oldum. Su bulamayınca teyemmüm edip namazı kıldım. Sabah olduğu zaman da su buldum. Bu durumda yıkanayım mı?" diye sordu. Ebu Seleme: "istersen yıkanırı istersen de yıkanmazsın" karşılığını verdi." Ebu Harmele der ki: ibnu'I-Müseyyeb'e: "Bu adamın dediğini duymuyor musun?" dedim ve Ebu Seleme'nin bu konuda söylediğini ona zikrettim. ibnu'I-Müseyyeb: "Böyle mi diyor?" diye sorunca, ben: "Evet!" karşılığını verdim. Bunun üzerine ibnu'I-Müseyyebl Ebu Seleme'ye döndü ve: "Biriniz fetvanın ne olduğunu bilmiyorsa neden fetva verir ki!" diye çıkıştı ve bedeviye de: "Sen de, namaz için teyemmümle temizlenmişsinı ama suyu bulduğun zaman yıkanman üzerine vaciptir!" dedi. 

 

Tahric: Beyhakı'nin (1/232),

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Teyemmüm Eden Kişi Suyla Karşılaşınca Abdest Alır mı? Nafile Namaz için Teyemmüm Edilir mi?