musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hasta Olan Kişinin Su Bulamaması

 

864- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Çiçek hastalığına yakalanmış kişinin abdest almamaya ruhsatı var mı?" diye sordum ve: ''.. Hasta olursanız veya yolculukta bulunursanız veya ayak yolundan gelmişseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız ve su bulamamışsanız ''[Maide, 6] ayetini okumaya başladım. Ata susup dinliyordu. ''...Su bulamamışsanız "[Maide, 6] kısmına ulaştığım zaman şöyle dedi: "Bu sayılanlar su bulamamaları halinde geçerli olan bir şeydir. Ancak su buldukları zaman temizlenirler. Çiçek hastalığına yakalanmış olan kişi cünup olursa yıkanması gerekir. Vallahi bir defasında ben de çiçek hastalığına yakalanmışken cünup oldum ve yıkandım. Bu ayette söz konusu olan teyemmüm ruhsatı su bulamamaları halinde geçerli olan bir ruhsattır. "

 

 

 

865- Yusuf b. Mahek bildiriyor: Adamın biri yanımda misafir iken cünup oldu ve vücudunda yaralar vardı. Durumunu Ubeyd b. Umeyr'e sorduğumda: "Yaraların sadece çevresini yıkasını yara olan kısımlara suyu değdirmesin" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (1/229), Şu'be kanalıyla Amr'dan bunu: "Yıkanıp sargının veya yara olan göğsünün üzerini mesheder" lafzıyla rivayet etti.

 

 

 

866- İbn Abbas bildiriyor: Bedeninde yaralar olan biri cünup oldu.

Abdest konusunda fetva isteyince yıkanması gerektiğini söylediler. Adam bunu dinleyip yıkanınca da öldü. Durumu Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredilince: "Allah canınızı alsın emi! Adamı öldürmüşsünüz!" buyurdu.

 

 

 

867- İbn Abbas bildiriyor: Bedeninde yaralar olan biri cünup oldu.

Yıkanması gerektiğini söylediklerinde adam yıkandı ve öldü. Durumu Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredilince: "Allah Canınızı alsın emi' Adamı öldürmüşsünüz!" buyurdu." Ata der ki: Bana ulaşana göre böylesi bir konuda Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yara olan kısımları bırak ve gerisini yıka" buyurmuştur. 

 

Tahric: Müellifi, Ebu Davud'u ve başkalarını kaynak göstererek Kenzu'l-ummal (5/2764, son kısmını da 511715) irad etti. Abdürrezzak kanalıyla Darakutni (70), Velid b. Mez'id kanalıyla Evzai'den Darakutn'i ve Beyhaki (1/227) ve İshak b. Ebi Ferve kanalıyla Ata' dan mürsel olarak İbn Ebi Şeybe (s. 69) rivayet ettiler.

 

 

 

868- İbn Yahya bildiriyor: Tavus'un: "Ağır hasta olan kişinin suyla abdest almama, toprakla teyemmüm etme ruhsatı vardır" dediğini işittim. "Su bulamamışsanız temiz bir toprağa teyemmüm edin''[Maide, 6] buyruğu hakkında da Tavus: "Cünup olan kişi hakkındadır" dedi ve "Hasta olursanız veya yolculukta bulunursanız veya ayak yolundan gelmişseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız ... ''[Maide, 6] ayetini okudu." İbn Cüreyc der ki: "Amr b. Dinar'ın bana bildirdiğine göre Tavus'a bazılarının hasta olan kişinin su ile abdest almama ruhsatı vardır, dedikleri zikredilince bunu hoş görmedi."

 

 

 

869- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Hasta olan kişinin abdest konusundaki ruhsatı temiz toprakla teyemmüm etmesidir" dedi.

Yine şöyle demiştir: "Peki kırbaç cezasını çekmiş (sırtı yara içinde) olan kişi bu konuda ne yapsın?"

 

Tahric: Aynısını İbn Ebi Şeybe (s. 69), "Asım-İbn Abbas" kanalıyla ve Beyhaki (1/224, 225) rivayet ettiler.

 

 

 

870- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Katade: "Kişi çiçek hastalığına yakalanmışsa veya su değmesi halinde tehlike arzeden bir yarası varsa bu kişi temiz toprakla teyemmüm eder" dedi. Said b. Cübeyr'in de aynı şeyi dediği bana ulaştı. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 69), "Abde-Said b. Cübeyr" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

871- İbn Cüreyc bildiriyor: "Çiçek hastalığına yakalanan kişi cünup olursa ve yıkanması tehlike arzediyorsa aynı şekilde hayızlı bir kadının da yıkanması tehlike arzediyorsa teyemmüm ederler."

 

 

 

872- Alkame bildiriyor: "Adamın biri çiçek hastalığına yakalanmıştı. İbn Mes'ud'un sözüyle bu adama kap veya kase içinde toprak getirildi. O da üzerini bu toprakla meshetti."

 

Tahric: Mecma'da (1/224, 260) geçtiği üzere Taberanı rivayet etti.

 

 

 

873- Zeyd b. Ebi Uneyse bildiriyor: Çicek hastalığına yakalanan bir adam cünup olmuştu. Adama yıkanması gerektiğini söylediklerinde adam suyla yıkandı ve etleri dökülmeye başladı. Sonunda da öldü. Durumu Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredildiğinde: "Adami öldürmüşler! Allah da onların canını alsın! Derdin dermani sormakta değil midir? Temiz toprakla teyemmüm etseydi ya!" buyurdu.

 

Tahric: Yakın metinle şahit olarak Ata'dan İbn Ebi Şeybe (1-96), İbn Abbas'tan Hakim (1/165) ve Cabir'den Ebü Davud (1/93) rivayet ettiler.

 

 

 

874- Said b. Cübeyr'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "Su bulsa dahi hasta olan kişinin toprakla teyemmüm etme ruhsatı vardır" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Soğuk Bir Bölgede Cünup Olması