musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mestlerin Üzerine Meshedildikten Sonra Onları Çıkarmak

 

844- ibrahim(-i NehaI) der ki: liKişi üzerlerine meshettikten sonra onları çıkarırsa yeniden abdest alır, zira ilk aldığı abdest bozulmuş olur."

 

Tahric: Mana olarak aynısını İbn Ebi Şeybe (1/125), "Hafs- İbrahim" kanalıyla rivayet etti. Daha önce 811. hadiste de geçti.

 

 

 

845- Zühri der ki: liKişi mestlerinin üzerine meshettikten sonra onları çıkarırsa abdesti bozulmuş olur.''

 

Tahric: Bu konuda İbn Ebi Şey be (1/125), Mekhul ile Ata'nın: "Kişi mestleri Üzerine meshettikten sonra onları çıkarırsa abdestini yeniler" dediklerini rivayet eder.

 

 

 

846- Abdürrezzak bildiriyor: Üzerlerine meshettikten sonra mestlerinden birini çıkaran kişi hakkında Sevri'nin: "Her iki ayağını da yıkaması bizim için daha iyidiril dediğini işittim. Sadece bir ayağını yıkaması gerektiğini söyleyenler de vardır ve bizim için bu görüş daha makbüldür. Sevri ise bu konuda: ilMeshedilen yerden mesti çıkardığın zaman ayağı yıka" demiştir.

 

 

 

847- Abdürrezzak bildiriyor: Mest üzerine mest giyen kişinin üstteki mestin üzerine meshettikten sonra aynı mestleri çıkarması konusunda Sevri'nin: "Üzerlerine meshettiği üstteki mestleri çıkarması halinde abdesti bozulur" dediğini işittim.

 

 

 

848- Abdürrezzak bildiriyor: Çoraplarının üzerine meshettikten sonra üzerlerine mest giyen kişinin abdestinin bozulması konusunda Sevr!: "Mestlerini çıkarıp çoraplarının üzerine mesheder" dedi.

 

 

 

849- Sevri bildiriyor: "Bana ulaşana göre Hakem ile ibrahim(-i Nehai) abdestli bir şekilde mestleri ayaklarına geçirmişlerse, sonradan bevledip abdest almak istediklerinde yine mestlerin üzerine meshederlerdi. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/134), Veki kanalıyla Mekhul'den rivayet etti. Mana olarak aynısını muttasıl bir isnadla da en-Nehai' den rivayet etmiştir.

 

 

 

850- Sevri'nin bildirdiğine göre İbn Ebi Leyla: "Mestleri ayağından çıkardığın zaman abdestini yenilersin" demiştir.

 

 

 

Mestler Üzerine Meshetmek

 

851- Eyyub bildiriyor: "Hasan(-ı Basrl)'nin bevlettikten sonra mestlerinin üst tarafına bir defa meshettiğini gördüm. Parmak izleri mestlerinin üzerinde görünüyordu. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/125), sadece bir defa meshetme kısmını Eş'as kanalıyla Hasan'dan rivayet etti.

 

 

 

852- Ala bildiriyor: "Kays b. Sa'd b. Ubade'nin bevlettikten sonra Dicle'nin kenarına gelip abdest aldığını, abdest alırken de elinin parmaklarını açık tutarak mestlerinin üzerine meshettiğini gördüm. Parmak izleri(nin ıslaklığı) mestlerinin üzerinde görünüyordu."

 

Tahric: Farklı kanallardan Beyhaki (1/293) rivayet etti.

 

 

 

853- Şa’bi der ki: "Mestlerinin üzerine dilersen bacak tarafından, dilersen de parmakların olduğu taraftan meshedersin."

Sevri der ki: "Mestlerin yıkanması gerektiğini söyleyen kimseyi işitmiş değilim."

Ravi der ki: Ebu Bekr'e: "Sen Sevri'nin mestleri üzerine meshettiğini gördün mü? Veya meshin nasıl yapıldığını size gösterdi mi?" diye sorduğumuzda, Ebu Bekr: "Meshin nasıl yapıldığını bize gösterdi. Parmakları açık olan elini mestinin ön tarafına koyup ayak bileğine kadar getirdi" dedi. Ebu Bekr de Sevri'nin kendisine gösterdiği gibi bize gösterdi. (Abdürrezzak'ın hocası) Deberi de aynısını bize gösterdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 124), Şa'bi' den farklı iki rivayette her iki durumu da rivayet eder.

 

 

 

854- Zühri şöyle demiştir: "Kişi mestlerinin üzerine meshedeceği zaman bir elini mestin üst tarafına bir elini de alt tarafına koyup öyle mesheder. ''

 

Tahric: Malik, Muvatta (1/60) ve Malik'in kanalıyla Beyhaki (1/391) rivayet ettiler.

 

 

 

855- Ata bildiriyor: "ibn Ömer'i mestlerinin üzerine meshederken sadece bir defa her iki eliyle alttan ve üstten meshettiğini gördüm.

Daha önce de ayaklarını su ile yıkamıştı. Bir cenazeye çağrılınca işte bu şekilde abdest aldı."

 

Tahric: Beyhaki (1/291), İbn Cüreyc ve el-Umeri kanalıyla "kısa metinle" rivayet etti.

 

 

 

856- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata: "Ayaklarımı üç defa yıkadığım gibi mestlerimin üzerine de üç defa meshetmeyi severim. Ancak mestleri yıkama" dedi. Ona: "Başımı meshettiğim gibi elimi suya daldırıp sonra onu silkeleyip de mi mestlerimin üzerine meshedeyim?" diye sorduğumda:

"Evet!" dedi. Ona: "Üç defa meshettikten sonra mestin üzerinde elimin değmediği bir yer kalırsa?" diye sorduğumda: "Bir zararı olmaz" dedi.

 

 

 

857- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Mestlerin sadece üst tarafları mı meshedilecek?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Ona: "Alt taraflarını meshetmeyeyim mi?" diye sorduğumda: "Hayır! Sadece üst taraflarını meshet" dedi.

 

 

 

858- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Eldiven veya peçe üzerine meshe ruhsat veren bir bilgi sana ulaştı mı?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

 

 

859- Abdürrezzak bildiriyor: Abdest alırken başını meshetmeyi veya bazı uzuvlarını yıkamayı unutan, abdest sonrası da mestlerini giyeni daha sonra da bevleden kişi hakkında Sevr!: "Mestlerini çıkarıp baştan abdest alır. Çünkü mestleri giydiğinde eksik olan bir abdest sonrası giymiştir" dedi. Mukim ike abdest alıp mestlerini giyen ve diğer gün öğle veya ikindi namazına kadar mestlerinin üzerine meshettikten sonra yolculuğa niyet eden kişi hakkında şöyle dedi: "Mest üzerine meshetme süresi olan bir günü üç güne tamamlar. Şayet yolcu ise ve iki namaz vaktinde mestlerinin üzerine meshedip yurduna dönmüşse bu süreyi gecesiyle birlikte bir güne tamamlar. Yolculukta iken gecesiyle birlikte bir gün meshedip yurduna dönmüşse mukim olacağı ve süre tamamlandığı için mestleri çıkarır."

 

 

 

860- Ebu Bekr b. Hafs b. Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Aişe: "Mestlerimin üzerine meshedeceğime ayaklarımın kesilmesini yeğlerim" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hasta Olanın Abdesti