musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Teyemmümde Yere Vuruş (Darp) Sayısı

 

816- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Teyemmüm nasıl alınır?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Avuç içlerini toprağa koyduktan sonra kaldırır ve birini diğerine vurarak silkelersin. Sonra ellerini ve yüzünü sadece bir defa meshedersin." Ona: "Sakalımı yüzümle birlikte mi meshetmeliyim?" diye sorduğumda: "Evet, sakalı da yüzle birlikte meshedersin" dedi.

 

 

 

817- Salim bildiriyor: İbn Ömer teyemmüm edeceği zaman ellerini bir defa toprağa vurur ve yüzünü meshederdi. Sonra ellerini bir defa daha yere vurur ve dirseklerine kadar kollarını meshederdi. Ellerini toprağa vurduktan sonra da onları silkelemezdi. '' Abdürrezzak der ki: "Bizim de uygulamamız bu şekildedir."

 

Tahric: Darakutni (1/67), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

818- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/106), İbn Uleyye kanalıyla Eyyub'den, Tahavi (1/68) ve Malik, Muvatta'da rivayet ettiler.

 

 

 

819- Nafi bildiriyor: Teyemmüm konusunda İbn Ömer: "Eller bir defa yüz için, bir defa da dirseklere kadar kollar için olmak üzere iki defa yere vurulur. Vurulduktan sonra da silkelenmez" demiştir.

 

 

 

820- Ma'mer (b. Raşidi'in bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI): "Teyemmümde eller bir defa yüz için bir defa da dirseklere kadar kollar için olmak üzere iki defa yere vurulur" demiştir.

 

Tahric: Mana olarak aynısını İbn Ebi Şeybe (1/106), Habib b. eş-Şehid kanalıyla Hasan'dan ve Tahavi (1/68), Katade kanalıyla Ebu'I-Eşheb'den rivayet ettiler.

 

 

 

821- Davud b. Ebi Hind'in bildirdiğine göre Şa'bi: "Teyemmümde yüz ve dirseklere kadar kollar meshedilir" demiştir.

 

Tahric: Değişik kanallardan İbn Ebi Şeybe (1/106) rivayet etti.

 

 

 

822- Hammad'ın bildirdiğine göre ibrahim(-i NehaI): "Teyemmümde kollarımı dirseklere kadar meshetmek daha fazla hoşuma gider" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/106), Muğıre kanalıyla Hammad'dan rivayet etti.

 

 

 

823- Ma'mer (b. Raşid)'in bildirdiğine göre Katade: "Teyemmümde eller yere vurulduktan sonra biri diğerine vurulmak süretiyle silkelenirler ve yüz meshedilir. Sonra aynı şekilde yapılarak eller meshedilir" demiştir.

 

Tahric: Beyhakı (1/210).

 

 

 

824- Ebu'I-Bahteri bildiriyor: Teyemmüm konusunda Hz. Ali: "Eller bir defa yüz için, bir defa da bileklere kadar eller için olmak üzere iki defa yere vurulur" demiştir.

 

 

 

825- ikrime'nin bildirdiğine göre İbn Abbas: "Teyemmümde yüz ve eller meshedilir" demiştir.

 

 

 

826- ismail b. Ebi Halid'in bildirdiğine göre Şa’bi şöyle demiştir:

"Teyemmümde kişi ellerini yere vurduktan sonra birbirine vurarak silkeler. Sonrasında yüzü ile ellerini mesheder. ''

 

Tahric: Değişik bir lafızla İbn Ebi Şeybe (1/106), "İbn İdris-Şa'bi" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

827- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe, Ammar b. Yasir'den bildirir: "Hz.

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuktaydık ve hanımı Aişe de bizimleydi. Aişe gerdanlığını kaybedince onu bulmak için durmak zorunda kaldık. Bu şekilde sabah edildi. Ancak sabah namazı için su bulunmayınca teyemmüm ayeti nazil oldu. Teyemmüm ayeti nazil olunca kalkıp ellerimizi toprağa vurduk ve yüzlerimizi meshettik. Sonra ellerimizi bir daha toprağa vurduk ve kollarımızı omuzlarımıza kadar meshettik. ''

 

Abdürrezzak der ki: Ayrıca Ma'mer bu yöndeki hadisi Zühri vasıtasıyla Ubeydullah b. Abdillah'tan: "Ammar b. Yasir teyemmümde bir defa yüzünü, bir defa da koltuk altlarına kadar kollarını meshederdi" şeklinde muhtasar bir şekilde rivayet ederdi.

 

Tahric: Ebu Ya'la el-Mevsıli (1198), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

828- İbn Tavus bildiriyor: "Babam toprakla teyemmüm ederken Yüce Allah'ın da buyurduğu gibi yüzünü ve ellerini meshederdi." İbn Cüreyc der ki: "Bu konuda İbn Tavus'tan bundan başkasını duymuş değilim."

 

 

 

829- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Yer topraklı değil de tozlu olsa bu tozla teyemmüm edebilir miyim?" diye sorduğumda: "Evet, edebilirsin" dedi. Ona: "Toprak olan yer bana yakın bir yerde ise yine de bu tozla teyemmüm etmemi mi istersin?" diye sorduğumda: "Şayet toprak olan yer sana yakın bir yerde ise tozla teyemmümü bırakıp elini üç defa o toğrağa sür. Sonra silkelemeden yüzünü ve kollarını meshedersin" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bir Teyemmümle Kaç Vakit Namaz Kılınır?