musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sargının ve Yaranın Üzerine Meshetmek

 

616- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kolumda bir yara var" dediğimde: "Onu yıkama! Sadece üzerine su değdir" karşılığını verdi. Ona: "Yaranın etrafında kan veya irin olsa ve yaraya bitişik olsa ne yapmam gerekir?" diye sorduğumda: "Islak pamuk veya yün parçası ile kan ve irini yıkayıp temizlersin" dedi. "Ona hiç dokunmama veya temizlememe gibi bir ruhsatım yok mu?" diye sorduğumda: "Üzerinde kan varken namaz kılma!" dedi.

 

 

 

617- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kolumda bir yara var. Bu yaranın ağzı açık ise yıkarken ne yapmam gerekir?" diye sorduğumda: "Böylesi bir yaraya dokunma! Çevresine de suyu değdirmen yeterli olur" dedi.

 

 

 

618- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kolu kırık ve sargı içinde olan kişi abdest alırken nasıl yapar?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Sargının üzerini meshetmesi yeterli olur. Ancak suyu sargıya değdirmesi gerekir zira kolun sargısı kol hükmünde sayılır. Böylesi bir durumda sargının üzerini mesheder. Bilmeden bazı yerlerine su değmemesinin ise bir sakıncası olmaz."

 

 

 

619- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Birinin kolunda yara veya küçük bir çıban olsa ve üzerini de sarmışsa abdestte bu sargının üzerini mesheder mi, yoksa sargıyı çözmesi mi gerekir?" diye sorduğumda: "Şayet küçük bir şey ise sargıyı çözmesi benim için daha iyidir" dedi.

 

 

 

620- İbn Cüreyc bildiriyor: Kişinin kolunun veya ayağının kırılması ile bu şekilde ki ciddi yaralar konusunda Ata: "Şayet yara yeri sargılı ise Yüce Allah bu konuda onu mazur görmüştür ve sargının üzerine meshetmesi yeterlidir" dedi. 

 

Tahric: Beyhakı (1/229)

 

 

 

621- Malik b. Miğvel bildiriyor: Ata'ya: "Sargının üzerini meshedeyim mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

622- Eş'as bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'e sargının üzerine meshetmeyi sorduğumda: "Üzerine meshetmen yeterli olur. Yüce Allah bu konuda kişiyi mazur görmüştür" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 91), Vekı kanalıyla Sevri' den ve Beyhaki (1/229) Şeyban kanalıyla Eş'as' dan rivayet ettiler.

 

 

 

623- Hz. Ali bildiriyor: "Kollarımdan biri kırılınca abdestte ne yapacağımı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sargının üzerine meshetmemi söyledi. ''

 

Tahric: Darakutni (s. 84), Abdürrezzak kanalıyla, Beyhaki (s. 228) Darakutni ravi Amr b. Halid için: "Metruk biridir" demiştir.

 

 

 

624- Seleme b. Küheyl bildiriyor: Devenin birine vururken kendi kendimi de yaraladım. Abdestte ne yapacağımı Said b. Cübeyr'e sorduğumda: "Yarana su değdirme, çevresini yıkaman yeterli olur" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 91), "İbn Uleyye-Seleme" kanalıyla ve başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

625- Nafi' de İbn Ömer'den aynısını bildirirken İbn Ömer'in: "Yara şayet sargılı ise sargının çevresini meshedersin" dediğini zikreder.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 91), Hişam b. el-Gaz kanalıyla Nafi'den, Beyhaki (1/228), Beyhaki rivayet etti.

 

 

 

626- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir .

 

 

 

627- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kulağımdan rahatsız olsam ve yıkamam halinde çok acıyacaksa ne yapayım?" diye sorduğumda: "iyice yıkaman gerekmez. Üzerine suyu değdirmen yeterli olur" dedi.

 

 

 

628- Asım b. Süleyman bildiriyor: Rahatsız olan Ebu'I-Aliye'nin yanına girdik. Bir ara ona abdest aldırdılar. Abdest alırken geriye ayaklardan biri kalınca: "Bunun üzerini sadece meshedin, zira rahatsız bir ayak" dedi. Söz konusu ayağında da şişlik vardı. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 91), Ebu Muaviye kanalıyla Asım ile Davud'dan rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişiden Kurt Çıkması