musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kusmaktan ve Boğaza Gelen Acı Sudan (Reflü) Dolayı Abdest Alma

 

516- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah) şöyle demiştir:

"Kişi isteyerek ve istemeyerek kustuğu zaman abdest alması gerekir. Yine midesinden boğazına acı su geldiği zaman da abdest alması gerekir."

 

 

 

517- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata'ya: "Kişinin midesinden gelen acı su göğsüne veya boğazına kadar çıksa, ancak ağzına ulaşmasa abdest alması gerekir mi?" diye sorduğumda: "Abdest alması gerekmez" dedi. "Peki, boğazına kadar ulaşıp da onu tükürmeyip de geri yuttuğu zaman abdest alması gerekir mi?" diye sorduğumda, Ata: "Ağıza kadar ulaşıp göründüğü zaman abdest alması gerekir" dedi. Ona: "Ağzına kadar ulaştığı zaman onu geri yutmasını kerih mi görüyorsun?" diye sorduğumda: "Evet, kerih görüyorum. Ama günah olduğu için değil iğrenç bulduğum için kerih görüyorum" dedi.

 

 

 

518- Abdürrezzak bildiriyor: Ata'ya: "Geğirdiğim zaman midemden değil de boğazımdan bir şeyler gelirse abdest almam gerekir mi?" diye sorduğumda: "Hayır, gerekmez" dedi. Ona: "Geğirdiğim zaman yemek borusundan az bir yemek gelmesi halinde abdest almam gerekir mi?" diye sorduğumda, Ata: "Ömrüme yemin olsun ki ben de çokça balgam atıyorum. Atarken de hem boğazımdan, hem de genzimden bir şeyler geliyor. içinden yani mideden bir şey gelmedikten sonra bu tür şeyler için abdest almak gerekmez" karşılığını verdi.

 

 

 

519- Ata b. Ebi Rebah bildiriyor: "Midenden gelen acı su ağza ulaştığı zaman abdest almak gerekir. Ancak boğazdan gelmişse ve kuru bir şeyse abdest almak gerekmez."

 

 

 

520- Muğire'nin bildirdiğine göre ibrahım(-i NehaI): "Kişi içinden gelen acı suyu dışarı attığı zaman abdest alsın" demiştir.

 

 

 

521 - Mücahid, babasından bildirir: "Kişinin içinden gelen acı su az olsun çok olsun diline ulaştığı zaman abdest almak gerekir."

 

 

 

522- Leys'in bildirdiğine göre Tavus ile Mücahid: "Kişinin içinden gelen acı sudan dolayı abdest alması gerekmez" demişlerdir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 30), "Mu'temir ve Hafs-Leys" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

523- Ma'mer (b. Raşid)'in bir adamdan naklen bildirdiğine göre Hasan(-ı Basri): "Kişinin içinden gelen acı sudan dolayı abdest alması gerekmez" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 30), Mu'temir kanalıyla Leys' den rivayet etti.

 

 

 

524- İbn Cüreyc'in babasından naklen bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Kusmak abdesti gerektirir. içerden ağız dolusu kadar acı su geldiği zaman da abdest almak gerekir" buyurmuştur.

 

Tahric: Aişe hadisinden Darekutni (1/153) ve Beyhaki (1/142) rivayet ettiler.

 

 

 

525- Ebu'd-Derda bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken kusunca orucunu açtı. Sonra su getirtip abdest aldı."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hadesten Dolayı Abdest Alma