musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kuyunun içine Hayvan Düşmesi

 

269- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: ZührT'ye kuyuya tavuğun düşüp ölmesini sorduğumda: "O kuyunun suyundan içilmesinde ve abdest alınmasında bir sakınca olmaz. Ancak tavuk kuyunun içinde çürür de kokusu suya bulaşırsa o zaman kuyunun suyu boşaltılır" dedi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 108), Cafer b. Burkan kanalıyla mana olarak aynısını rivayet etmiştir.

 

 

 

270- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Zühri'ye içine fare düşen kuyunun durumunu sorduğumda: "Ölmeden çıkarılması halinde su temizdir. Ancak kuyunun içinde ölürse suyu boşaitılır" dedi.

 

 

 

271- Ma'mer (b, Raşid) bildiriyor: işiten birinin bana bildirdiğine göre Hasan(-ı Basri) şöyle demiştir: "Şayet kuyu içine hayvan düşerse suyundan bir miktarı boşaltmak suretiyle temizlenir. Ancak düşen hayvan ölüp içinde parçalanırsa suyunu tamamen boşaltmak gerekir,"

 

 

 

272- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: işiten birinin bana bildirdiğine göre Hasan(-ı Basri): "Kuyunun içine hayvan düşmesi halinde suyundan kırk kova boşaltılır" demiştir,

 

 

 

273- Cafer b. Muhammed'in, babasından naklen bildirdiğine göre Hz. Ali şöyle demiştir: "Fare kuyuya düşüp parçalandığı zaman suyundan yedi kova boşaitılır. Şayet fare henüz düştüğü gibiyse, parçalanmamışsa bir iki kova boşaltılır. Ancak kuyunun içine parçalanıp çürümüşse kuyudan ko kuyu giderecek kadar su boşaltılır."

 

 

 

274- Ata (b. Ebi Rabah) der ki: "Kuyuya köpek düştüğü zaman ölmeden çıkarılırsa kuyunun suyundan yirmi kova boşaitılır. Öldükten sonra çıkarılırsa suyundan altmış veya yetmiş kova boşaitılır. Şayet köpek suyun içinde parçalanıp dağılırsa kuyunun tamamı boşaltılır. Ancak kuyuyu tamamen boşaltma imkanı yoksa iki yüz yirmi kova boşaltılır. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (1/108)

 

 

 

275- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Adamın biri Zemzem kuyusuna düşüp içinde öldü. İbn Abbas kuyunun kaynaklarının kapatılmasını ve suyunun boşaltılmasını söyledi. Sonrasında ona: "Ama kaynaklarından birinin suyunu kesmeye gücümüz yetmedi" dediklerinde, İbn Abbas: "O kaynak Cennetten gelmektedir" karşılığını verdi. Sonra onlara ipek işlemeli bir şal verdi. Bu şalla o kaynağı kapattılar ve kuyunun tüm suyunu boşattılar.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 108), Darakutn!, Beyhaki ve Tahavi rivayet etmişlerdir.

 

 

 

276- Sevri' bildiriyor: içine fare düşen kuyunun suyuyla yapılan ekmek hakkında Mücahid ile Ata: "Bu ekmekler tavuklara yedirilir" dediler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Fare Artığı Olan Su