musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cünüb'ün Uyuması, Yiyip İçmesi, Dışarı Çıkması, Hacamat Olması ...

 

Cünup Olanın Uyuması ve Yiyip içmesi

 

1071- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Boy abdesti alan kişi henüz cünup olan, ancak cezelesi (göbek diz arası) üzerine izar giyen karısına dokunabilir mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

1072- Ata'nın bildirdiğine göre Hz. Aişe şöyle demiştir: "Kişi karısıyla ilişkiye girdikten sonra yıkanmadan uyuyacaksa edeb yerini yıkasın, namaza alır gibi güzelce abdestini alsın."

 

 

 

1073- Abdurrahman b. Avf, Hz. Aişe'den bildirir: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünup iken uyumak istediği zaman uyumadan önce namaza alır gibi abdest alırdı. Cünup iken bir şey yemek istediği zaman edeb yerını yıkar, ağzını çalkalar ve öyle yerdi." Ebu Seleme'den gelen rivayette ise şu ziyade vardır: "Önce edeb yerini yıkar, sonra da abdest alırdı.'' Abdürrezzak, Horasanı kanalıyla aynısını bildirir.

 

 

 

1074- Nafi, İbn Ömer'den bildirir: "Ömer, Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birimiz cünup iken uyuyabilir veya bir şeyler yiyebilir mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet! Ama önce namaza alır gibi abdest alır" buyurdu." Nafi' der ki: "ibn Ömer de böyle bir şey yapacağı zaman ayakları yıkamak dışında namaza alır gibi abdest alırdı."

 

Tahric: Daha uzun bir metinle Beyhakı (1/200), Malik kanalıyla Nafi'den rivayet etti.

 

 

 

1075- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

1076- Yahya b. Ya'mur bildiriyor: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünup iken uyur muydu?" diye sorduğumda: "Bazen uyumadan önce guslederdi. Bazen de gusletmeden uyurdu" dedi. Dinde bize kolaylıklar sağlayan Allah'a hamdolsun. 

 

Tahric: Ahmed (6/166), Abdürrezzak kanalıyla ve Beyhaki (1/200), hem uzun hem de kısa metinlerle Ubeydullah b. Ebi Kays kanalıyla Hz. Aişe' den rivayet etti.

 

 

 

1077- Nafi', İbn Ömer'den bildirir: Hz. Ömer, Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birimiz cünup iken yıkanmadan uyuyabilir mi?" diye sorup fetva isteyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet' Önce abdest alsın, sonra da dilerse uyusun" buyurdu." Nafi' der ki: "Abdullah b. Ömer de cünup iken uyumak istediği zaman eline su söker, sol eliyle uzvunu yıkar, sonra da uzvunu yıkadığı o elini de yıkardı. Sonra ağzına ve burnuna su alıp temizlerdi. Sonra gözlerinin içine de su serper, yüzü ile dirseklere kadar kollarını yıkar, başını da meshettikten sonra uyurdu. Cünup iken bir şey yemek istediği zaman da aynı şeyi yapardı.''

 

Tahric: Müslim (1/170), Abdürrezzak kanalıyla İbn Ömer'in bu yöndeki uygulamasını zikretmeden ve yine Abdürrezzak kanalıyla Beyhaki (1/201) rivayet ettiler.

 

 

 

1078- Salim b. Ebi'I-Ca'd bildiriyor: "Hz. Ali cünup iken uyumak veya bir şey yemek istediği zaman namaza alır gibi abdest alırdı. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 43), Ebu'l-Ahvas kanalıyla Mansur' dan rivayet etti.

 

 

 

1079- İbn Cüreyc bildiriyor: "Ata'ya: "Cünup iken bir şey yiyip içmek istediğimde abdest alırsamı ancak yemeye başlamadan abdestim bozulursa ilk aldığım abdest yeterli olur mu?" diye sordum." Ma'mer der ki: "Böylesi bir durumda kişi (yeniden abdest almadan) yiyip içebilir."

 

 

 

1080- Salim b. Abdillah bildiriyor: "Abdullah b. Ömer cünup iken uyumak veya bir şey yiyip içmek istediği zaman namaza alır gibi abdest alırdı. ''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 44), Veki kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

1081- Katade'nin bildirdiğine göre ibnu'I-Müseyyeb: "Cünup olan kişi ellerini ve ağzını yıkadıktan sonra dilediği şeyi yiyebilir" demiştir.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 43), Hişam ve İbn Ebi Arube kanalıyla Katade'den rivayet etti.

 

 

 

1082- Hz. Aişe bildiriyor: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) suya dokunmadan cünup iken uyurdu."

 

 

 

1083- Mücahid der ki: "Cünup olan kişi ellerini yıkadıktan sonra yemek yiyebilir."

 

 

 

1084- İbn Sirin bildiriyor: "Cünupluk konusunu iki kişiye sorduğumda biri: "Cünupken uyumak istediğim zaman abdest alır, uzvumu yıkanmil dedi. Diğeri ise: "Cünup iken yemek yemek dışında uyumak istediğim zaman tenasül uzvumu yıkanmil karşılığını verdi.

 

 

 

1085- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünup iken bir şey yemek istediği zaman elleri ile ağzını yıkar, sonra da yerdi."

 

Tahric: Said b. Mansur'u kaynak göstermiştir. Darakutni (s. 46), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

1086- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kişi cünup iken abdest almadan bir şey yiyebilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

 

 

1087- Yahya b. Ya'mur, Ammar b. Yasir'den bildirir: Bir yolculuğumdan döndüğümde ailem bana sufra (haluk) denilen (sarı renkli) kokudan sürdü. Sonrasında Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve selam verdim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aleykes selamı Git ve yıkanı" buyurdu. Gidip yıkandım ve geldim. Üzerimde hala su vardı. "Es-Selamu aleyküm" dediğimde, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Ve aleyküm es-selamı Git ve yıkan!" buyurdu. Yine eve gittim. Bu sefer bir bez parçası alıp üzerimi iyice keseledim. iyice temizlendiğime kanaat getirdiğimde Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Es-Selamu aleyküm" dedim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ve aleyküm es-selam!" diyerek selamımı aldı ve şöyle buyurdu: "Melekler iyiliğe nankörlük eden birinin yanına uğramazlar. Yıkanıncaya kadar cünup olan kişiye de yaklaşmazlar. Aynı şekilde sufra sürünen kişiye de yaklaşmazlar. "

 

Tahric: Taberani bunu Dımam veya Hemmar kanalıyla rivayet etmiştir, ancak yanlıştır ve doğrusu Ammar olmalıdır. Aynı şekilde İbn Ebi Şeybe (s. 44), Ebu Davud ile Tahavı "kısa metinle" ve uzun bir metinle de Beyhaki (1/203), hepsi de Hammad b. Seleme kanalıyla Ata el-Horasani'den rivayet ettiler.

 

 

 

1088- Salim bildiriyor: İbn Ömer, Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cünup iken uyuyabilir miyim?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Uyumadan önce namaza alır gibi abdest al" buyurdu. Bundan dolayı İbn Ömer cünup iken uyumak veya bir şey yemek istediği zaman cinselorganını, yüzünü ve ellerini yıkardı. Başka da bir yeri yıkamazdı.

 

 

 

Cünup Olan Kişinin Evinden Çıkması

 

1089- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Cünup olan kişi bir işi için evinden dışarıya abdest almadan çıkabilir mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 563), Abdulmelik'ten bildirdiğine göre Ata, cünup olan kişinin evinden çıkması konusunda: "Namaza alır gibi abdest aldıktan sonra çıkar" demiştir.

 

 

 

1090- Mus'ab b. Said bildiriyor: "Sa'd cünup iken dışarıya çıkmak istediği zaman namaza alır gibi abdest alır ve öyle işine çıkardı."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 53), Mis'ar kanalıyla Bükeyr' den rivayet etti.

 

 

 

Cünup Olan Kişinin Hacamat Olması veya Hamam Otu Sürmesi

 

1091- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Cünup olan kişi abdest almadan hacamat olabilir, avret yerindeki kılları temizlemek için hamam otu sürünebilir, tırnaklarını kesebilir veya tıraş olabilir mi?" diye sorduğumda şaşırarak: "Tabi ki yapabilir! Neden yapamasın ki?" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının İhtilam Olması