musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayvan Derisi

 

Tabaklanmamış Deri Hakkında Gelen Rivayetler

 

181- İbn Cüreyc, Abdullah b. Ebi Müleyke'den bildirir: Ömer b. elHattab, Ecyad'ta iken büyük abdestini bozmaya bir yere gitti. Döndükten sonra da abdest için su istedi, ancak su bulamadılar. Cahiliye döneminde dokuz meşhur fahişeden biri olan Ümmü Mehzul: "Ey müminlerin emiri! Şurada su var, ancak henüz tabaklanmamış deri bir kabın içinde" deyince, Ömer, Halid b. Tuhayl'a: "Bu kadın o değil mi?" diye sordu. Halid: "Evet, o" karşılığını verince, Ömer: "Suyu getir! Yüce Allah suyu temizleyici kılmıştır" dedi. 

 

 

 

182- İbn Cüreyc bildiriyor: Adamın biri Ata'ya: "Tabaklanmamış deri tulum içinde bulunan sudan içip abdest alabilir miyim?" deyince, Ata: "Deri temiz mi?" diye sordu. Adam: "Temiz! Leş olan bir hayvanın derisi değil" karşılığını verince, Ata: "Ondan içmen veya abdest almanda bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

 

183- Amir eş-Şa’bi der ki: "Derinin temiz olması onun tabaklanmasıyla olur."

 

 

 

Ölmüş Hayvan Derisinin Tabaklanması

 

184- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), eşi Meymune'nin azatlısı olan bir kadının (ölmüş) koyunuyla karşılaşınca: "Onun derisinden faydalansaydınız ya!" buyurdu. "Ya Resulallah! Ölmüş bir hayvanın derisinden nasıl faydalanalım?" dediklerince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölmüş olan hayvanın sadece eti haram kılınmıştır" buyurdu.

 

Tahric: Buhari, es-Sadakatu ala mevali Ezvaci'n-Nebi, Muvatta, sayd bölümünde ve Ahmed rivayet etmişlerdir.

 

 

 

185- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Zühri derinin kullanımı için tabaklanmasının şart olmadığını söyler ve: "Tabaklansa da tabaklanmasa da hayvanın derisinden istifade edilir" derdi. 2

 

Tahric: Ahmed (1/3452) ve Ebu Davud, libas'ta

 

 

 

186- Ata'nın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölü hayvanın derisinin temiz olması için tabaklanması yeterli olur. Sonrasında bu deriden istifade edilir" buyurmuştur.

 

 

 

187- Ata, İbn Abbas'tan bildiriyor: Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birinin evde beslediği bir koyunu vardı. Bu koyun ölünce Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden onun derisinden faydalanmıyorsunuz?" buyurdu.

 

Tahric: Ahmed (3461).

 

 

 

188- İbn Abbas bildiriyor: Meymune'nin bana bildirdiğine göre koyunun biri ölünce Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden onun derisinden faydalanmıyorsunuz?" buyurmuştur.

 

 

 

189- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata'dan başkasının bana bildirdiğine göre ise Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest için su istedi, ancak su bulamadılar. Kendisine: "Ölmüş bir hayvanın derisinde bulunan sudan başkası yok" denilince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Deriyi tabakladınız mı?" diye

 

 

 

sordu. "Evet, tabakladık" dediklerinde de: "O zaman getirin, zira temizdir" buyurdu. 

 

Tahric: Taberani, M. el-Evsat'bak: Heysemı Mecmau'z-Zevaid (1/217). Seleme b. el-Muhabbik hadisinden Ebu Davud (4125) ve Nesai (7/173/174) rivayet ettiler.

 

 

 

190- Abdurrahman b. Va'le bildiriyor: İbn Abbas'a: "Doğu taraflarına savaşlara Çıktığımızda deri tulumlar içinde bize su getiriliyor" dediğimde, İbn Abbas şöyle karşılık verdi: "Bu deriler konusunda sana ne diyeceğimi bilemiyorum, ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tabaklanmış her deri temizdir'' buyurduğunu işittim. ''

 

Tahric: Ahmed (2435), EbÜ Davud, Tirmizi ve başkaları rivayet etmişlerdir.

 

 

 

191- Hz. Aişe bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tabaklanması halinde ölmüş hayvan derilerinden faydalanmamızı söyledi.''

 

Tahric: Muvatta (3/498) ve Tirmizi dışında diğer beş hadis imamı rivayet etmişlerdir.

 

 

 

192- Ebu vail bildiriyor: İbn Ömer'e ölmüş hayvan derisi konusu sorulunca: "Bu deriler tabaklanmak suretiyle temiz olur" dedi.

 

 

 

193- Hasan( -I BasrI) bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su isteyince deri bir tulum içinde su getirdiler. Bazıları: "Ölü hayvan derisidir" demeye başladı. Başkaları bu derinin tabaklandığından bahsedince de Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan su içti.

 

 

 

194- Hammad bildiriyor: ibrahım(-ı Nehai)'e, kişinin devesi, sığırı veya koyunlarından birinin ölmesi durumunda derisini tabaklamasını sorduğumda: "Tabaklanan bu deriyi dilerse satar, dilerse de giyer" dedi.

 

 

 

195- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını katade'den bildirir.

 

 

 

196- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kişi ölmüş koyunun tabaklanmamış derisini satabilir mi?" diye sorduğumda: "Tabaklanmış olsa dahi parasının yenilmesini istemem" dedi.

 

 

 

197- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Bizzat işiten birinin bana bildirdiğine göre ölü hayvanın derisi konusunda Hasan(-ı BasrI): "Tabaklanmak suretiyle temiz olur" demiştir. Hasan bu konuda yine: "Ölü hayvanın derisinden istifade edilir, ancak satılmaz" demiştir.

 

 

 

198- Amir eş-Şa’bi der ki: "Derinin temiz olması tabaklanmasıyla olur.

Ondan sonra onu giyebilirsin."

 

 

 

199- Kasım b. Muhammed b. Ebi Bekr bildiriyor: Muhammed b. el-Eş'as, Hz. Aişe'yle konuşarak kendisine içi hayvan postundan yapılmış bir dış giysi yapmak istedi. Ancak Hz. Aişe: "Ölü hayvan derisidir ve ölü derisinden yapılmış bir şeyi giymem" dedi. Muhammed: "Bu giysiyi tabaklanmış deriden yaparız" dedi, ancak Hz. Aişe ölü derisinden yapılmış bir giysiyi giymek istemedi.

 

 

 

200- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a annesinin karnından ölü olarak çıkarılan kuzuların derisinden post yapıp giymenin sorulduğunu işittim. Ata: "Bu deri tabaklanıyor mu?" diye sorunca, soran adam: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ata: "Tabaklanması temiz olması için yeterlidir ve bu durumda onu giyebilirsiniz" dedi.

 

 

 

201- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata: "Ölü hayvanların sadece derilerinden faydalanırız. Bu deriler de tabaklandığı zaman ancak temiz olur" demiştir.

 

 

 

202- Abdullah b. Ukeym bildiriyor: Cüheyne'de henüz genç bir çocukken Resülullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gelen mektup okundu.

Mektupta: "Ölü hayvanın derisi olsun, sinirleri olsun hiçbir şeyinden faydalanmayın" yazıyordu.

 

Tahric: Ebu Davud, Hafs kanalıyla Şu'be' den, Tirmizi de "A'meş- Hakem" kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

203- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Bir yolculuk sırasında yanımda derisi tabaklanmamış bir tulumun içindeki su veya içine fare düşmüş bir sudan başkası olmasa sana göre bu suyla abdest almak mı daha iyidir yoksa toprakla teyemmüm etmek mi?" diye sorduğumda, Ata: "Bu suyla abdest almak benim için toprakla teyemmüm etmekten daha iyidir" karşılığını verdi. "Peki, yolculuk dışında mukim iken böylesi bir suyla abdest almayız değil mi?" diye sorduğumda: "Evet, almayız" karşılığını verdi. "Mukim iken bilmeden böylesi bir suyla abdest alıp farz namazını kılsam, ancak bu namazın henüz vakti geçmeden kendisiyle abdest aldığım suyun durumunu öğrensem ne yapayım?" diye sorduğumda: "Yeniden abdest al ve namazını da tekrar et" karşılığını verdi. "Kıldığım farz namazın vakti geçtikten sonra suyun durumunu öğrenmem halinde ne yapayım?" diye sorduğumda ise: "O zaman ne abdesti, ne de namazı tekrar etmezsin" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ölü Hayvanın Yünü