SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 2039 >>

13- ŞAKA OLARAK (KARISINI) BOŞAYAN VEYA (BİR KADINLA) NİKAHLANAN YAHUT KARISINA RAC'AT EDEN (DÖNÜŞ YAPAN) ERKEK (HAKKINDA GELEN) HADİS BABI

 

حَدَّثَنَا هشام بن عمار. حَدَّثَنَا حاتم بن إسماعيل. حَدَّثَنَا عبد الرحمن بن حبيب بن أردك. حَدَّثَنَا عطاءء بن أبي رباح، عن يوسف بن ماهك، - عن أبي هُرَيْرَة؛ قَالَ: قَالَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((ثلاث جدهن جد، وهزلهن جد: النكاح والطلاق والرجعة)).

 

Ebû Hüreyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Üç şey vardır ki ciddisi de ciddîdir, şakası da ciddidir: Nikâh, boşama ve rac'at.»

 

 

Diğer tahric: Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud ve Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadisin manası şudur: Bir erkek karısını başar veya bir kadınla evlenir veyahut bir veya iki talakla boşadığı karısının iddet süresi henüz bitmemiş iken ona dönüş yaptıktan sonra, anılan işleri ciddi yapmadığını ve şaka ettiğini iddia etse onun bu iddiası geçersizdir. Bu işlerde şaka olamaz.

 

Hadisin bu hükmü hakkında alimler ittifak halindedirler. Tekmile yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde Hattabi'nin şöyle söylediğini yazar: Erginlik çağına varmış ve akıllı olan yani deli olmayan bir erkeğin ağzından apaçık boşama yemini çıktığı zaman, karısını boşadığına hükmedilir, bu hususta alimler ittifak halindedirler. Adamın: Ben şaka ettim, bununla karımı boşamak istemedim, gibi sözleri hiç bir yarar sağlamaz. Eğer bu gibi sözlere itibar edilmiş olsaydı, şer'i hükümler işlemez olurdu. Karısını boşayan veya bir kadınla nikahlanan yahut kölesini azat eden bir kimsenin sonradan pişmanlık duyması sonucu böyle sözleri ve mazeretIeri ileri sürmesinden emin olunmazdı. Ve netice itibarı ile ilahi hükümler işlemez olurdu. Bu itibarla hadiste anılan sözleri kim kullanırsa, bunun sonucuna da katlanmış olur ve bunun aksini iddia etmesi geçersiz sayılır. Hadis, bu konularda ihtiyatlı davranmayı ve laubali olmamayı vurgular.