SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1099 >>

 

84- CUMA (NAMAZI) VAKTİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. حَدَّثَنَا عَبْدُ العزيز بْن أبي حازم. حَدَّثَني أبي، عَن سهل بْن سعد؛ قَالَ:  - ما كنا نقيل ولا نتغدى إلا بعد الجمعة.

 

Sehl bin Sa'd (r.a.)'dan şöyle demiştir: Biz Kaylulet istirahatı ve gada yemeği işini daima cuma namazından sonra yapardık.

 

 

Bu Hadis'i Kütüb-i Sitte sahipIeri, Ahmed, Darekutni ve Beyhaki bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi'nin rivayetinde: "Nebi (s.a.v.) hayatta iken" kaydı vardır. Kaylulet: Gündüzün ortasında uyumaktır. Bu vakitte sırf istirahat etmeye de denilir. Gada: Gündüzün ortasından önce yenen yemektir.

 

Öğle vakti olmadan önce cuma namazı kılınabilir, diyen Hanbeli alimleri ve İshak bu hadisi delil göstermişlerdir. Bunlar derler ki : Kaylule ve Gada'nın zamanı gündüzün ortasıdır. İbn-i Kuteybe; Öğle vakti olduktan sonra istirahat etmeye ve uyumaya Kaylulet denmez. Yemek yemeye de gada denmez, demiştir. Şu halde öğle vakti olmadan cuma namazı kılınıyormuş.

Cumhur: Hadisten maksat cuma namazının hiç tehir edilmeden ve öğle namazının vakti girer girmez hemen kılındığını ifade etmektir. Sahabiler, cuma günleri sabahleyin cuma namazına hazırlanmakla meşgul oldukları ve cuma namazına çok erken gittikleri için öğle yemeğini ve istirahatini cumadan sonraya bırakırlardı. Hadisten maksat, öğle yemeği ve istirahat işinin öğle vaktinin girdiği ilk anında yapıldığını ifade etmek değildir, ki bu hadis cuma namazının öğle vaktinden önce kılındığına delalet etsin, demiştir.

 

Sübülü's-Selam'da: Bu hadis, cuma namazının öğle vaktinden önce kılındığına delaJet etmez. Böyle bir mana çıkarılamaz. ÇünkÜ Mekke ve Medine halkı daima öğle namazından sonra öğle yemeğini yer ve istirahat ederlerdi. Evet Resul-i Ekrem (s.a.v.) cemaat toplanıncaya kadar öğle namazını bazen geciktirirdi. Fakat cuma namazını hiç geciktirmezdi. Öğlenin ilk vaktinde kıldırırdı, demiştir.